Haberler

Mardin'de Uluslararası Film Festivali

Abone Ol

Mardin'de bu yıl 8'incisi düzenlenen 'SineMardin Uluslararası Film Festivali' 'Kelebeğin Rüyasi' filminin gösterimiyle başladı.

Mardin'de bu yıl 8'incisi düzenlenen 'SineMardin Uluslararası Film Festivali' 'Kelebeğin Rüyasi' filminin gösterimiyle başladı. Bu yıl 'mülteci' ana temasını işlendiği festivale sanatçılar Belçim Bilgin Erdoğan, Mert Fırat da katıldı.

Mardin'de bu yıl 8'incisi düzenlenen 'SineMardin Uluslararası Film Festivali' tarihi konaktan otele çevrilen Maridin Otel'de verilen kokteylle başladı. Meksika'dan İran'a uzanan geniş bir film yelpazesi ile Mardinli sinemaseverlerin beğenisine çıkan film festivalinde Mardinliler, açık alanda Yılmaz Erdoğan'ın 'Kelebeğin Rüyası'nı filmin oyuncuları Belçim Bilgin Erdoğan ve Mert Fırat'ın katılımı ile birlikte izledi.

Kokteylin açılış konuşmasını yapan Mardin Film Ofisi Derneği ve festival yönetmeni Helin Fırat, Mardin'de sinema adına yola çıktıklarında kentin bir sinema salonunun bile olmadığını anlatırken, şöyle dedi:

"Temel amacımız; Mardin'in sinemayla ilgili altyapısının ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtmaktır. Daha önce bir sinema salonu bulunmayan Mardin'i sinemayla buluşturan SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali, bu yıl sekiz yaşına basıyor. 7 Haziran'a kadar sürecek festivalin açılışını 'Kelebeğin Rüyası' ile yaptık. Biliyorsunuz yanı başımızda devam eden bir savaş var. ve bu savaşın beraberinde getirdiği mülteci sorunu. Bizim de festivalin bu yılki ana teması ise mültecilik. Yakın coğrafyamızda sorun yaşıyoruz, özellikle Suriye'de. Dolayısıyla biz buna biraz dikkat çekmek istedik. Mülteci yönetmenlerin yapıtları, mülteci hikayeleri ve mülteci olma haline farklı bakan filmlerin yer aldığı programdaki filmler Karzan Kader'in 'Bekas'ı, Mania Akbari'nin 'Tahran'dan Londra 'ya ve 20 Parmak'ı, Yaşar Oktay'ın 'Suriyeli Gelinler'i, Riad Ashmar'ın 'Aitu'su, Ümit Kıvanç'ın 'Ağlama Anne, Güzel Yerdeyim'i ve Selim Evci'nin 'Rüzgarlar'ı. Bu yönetmenlerden, İranlı kadın sinemacı ve videocu Mania Akbari ise festivalin önemli konuklarından. Akbar filminin gösterimine katılacak ve ardından izleyiciyle söyleşecek. Avrupa'dan da iki Süryani yönetmenimiz katılıyor."

VALİ: HOŞGÖRÜ, MARDİN İLE SINIRLI KALMAMALI

Törende konuşma yapan Mardin Ahmet Cengiz, tarihi kentin sahip olduğu kültürel yapıya dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Mardin'in zaten açık bir hava platosu konumunda. Burası sinemacıların, eşsiz ilham kaynağıdır. Son zamanlarda bölgemizde yaşanan huzur ve güvenin ardından Mardin sinema ve dizilerin vazgeçilmez mekanlarından biri haline geldi. Mardin hoşgörü ve sevgiyle yoğrulmuş bir kentimiz. Bu hoşgörünün Mardin ile sınırlı kalmamasını arzu ediyoruz. Türkiye'nin her bölgesine yansısın. Bu tür sanatsal faaliyetlerle Mardin'i tanıtmamız lazım. Mardin Müslümanı, Süryanisi, Kürdü, Arabı ve Yezidisi ile insanların hoş gürü içerinde bir arada yaşadığı aynı gelenek ve göreneklerin yaşadığı bir marka şehirdir. Bu konuda yoluna devam etmektedir. Mardin'i bir film platosu haline getirmek istiyoruz."

Kokteylden sonra Mardin Müzesi bahçesinde 'Kelebeğin Rüyası' filminin gösterimi yapıldı. Film gösterimi öncesi açıklama yapan oyunculardan Mert Fırat, 'Çözüm süreci' ile birlikte Kürt sinemasının önünün açılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Mardin'in çok kültürlü ve birçok halkın bir arada yaşadığı önemli bir kent olduğunu biliyoruz. Çözüm süreci ile bölgede filme konu olacak yeni hikayeler de çıkacak. Bu süreç geliştikçe burada hikayeler çıkacak. Halkın yaşadığı travmalar, gün yüzüne çıkmamış hikayeler çıkacak. Hiçbir problem, onunla yüzleşmeden çözülemez. Umarım barış süreci kalıcı olur ve daha da güçlenir. Barış sürecini güçlendirecek şey böyle buluşmalardır. Ayrıca Kürt sinemasının da önü açılması lazım. Aynı Türk sinemasının önünün açıldığı gibi."

GEZİ PARKI TEPKİSİ

İstanbul Taksim'de Gezi Parkı'nda yaşanan olaylara da değinen Mert Fırat, Taksim Gezi Parkı'nın Türkiye için tam bir paradoks olarak durduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Çünkü bugün Gezi Parkı'nda oranın yıkılmaması için mücadele eden bir halk var. Emek Sineması'nda olduğu gibi aynı sorunlar yaşanıyor. Burada sinemayı var etmeye çalışıyoruz. Halk ile buluşturmaya çalıştırıyoruz. Burada kültürümüze sahip çıkmaya çalışırken orada bir Gezi Parkı yıkılıyor. Bu da bir paradoks olarak kalıyor ve bizi üzüyor. Hepimizin kanına dokunuyor. Gezi Parkı bir kamu malıdır. Biraz daha elimizi vicdanımıza koyarak bunu yapmamız lazım. Halkın ve hatta hakkın adaletini unutmamak lazım. Gezi Parkı için yeniden düşünmeye davet ediyorum."

Filmin diğer oyuncularından Belçim Bilgin Erdoğan, silahların susması ile Türkiye'de çok önemli bir sürecin yaşandığını belirterek, şunları söyledi:

"Sorunun çözüme ulaşması durumunda yeniden tarih yazılacağına inanıyorum. 29-30 yıllık bir savaş sonrasında çok kaybımız oldu. Çok fazla anlatacak hikayemiz var dünyaya. Bu tür sinema buluşmalarını çok anlamlı buluyorum. Çünkü bir filmin dünyayı değiştirebileceğine inanıyorum. Bu belki bazıları için romantik gelebilir ama sanatın böyle bir gücü var. Bu süreçten sonrada çok fazla hikayeler filmler yapılacak. Aynı zamanda bu süreç bütün kalbimizi heyecanlandırırken bir yandan gezi parkı ve emek sineması akıl karıştırıyor. İnancımızı kırıyor."

Açılış konuşmaları ardından Sait Altun ve Grup Göç, Süryanice, Arapça, Türkçe ve Kürtçe şarkılar söyledi. - Mardin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bilgin Erdoğan Mert Fırat Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title