Mardin'e Yeni Bir Kazanım Daha
Uzun yıllar hükümet konağı Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü olarak hizmete girdi.
Uzun yıllar hükümet konağı ve bir kısmı kadın cezaevi olarak kullanılan tarihi bina restore edilerek Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü olarak hizmete girdi.
Özel mimari dokuya sahip tarihi Mardin'le bütünleşerek şehrin bilimsel gelişimine katkı sağlamayı hedefleyen Mardin Artuklu Üniversitesi, daha önce hükümet konağı olarak kullanılan tarihi binanın 10 aydır süren yenileme ve iyileştirme çalışmalarını tamamlayarak bünyesine dâhil etti.
Geçen aralık ayında hizmete giren ve 1874 ile 1877 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen bina Osmanlı'nın son dönem mimari özelliklerini taşıyor.
Etrafında bulunan tarihi medrese, hamam, tekke ve askeri kışladan dolayı tarihsel özellikli mimari adayı andıran konuma sahip eski hükümet konağı binasının, Mimarlık bölümü öğrencilerinin eğitimi için ideal bir yer olduğunu belirten Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay:
" Başlı başına bir mimari laboratuar olan Mardin'de, buram buram tarih kokan bina içinde, mimarlık bilimine değerli katkılar sunmuş hocalardan eğitim almak herkese nasip olmaz."dedi.
Mardin Artuklu Üniversitesi olarak teorinin yanı sıra uygulamalı eğitime de çok büyük bir önem verdiklerinin altını çizen Omay, "Üniversitemizde çağdaş eğitim sistemini kuramsal ve uygulamalı boyutlarıyla hayata geçirdik. Toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak özgüvene sahip donanımlı bireylerin yetişmesini sağlamak, her zaman önceliklerimiz arasında yer almıştır."şeklinde konuştu.
200 yıllık tarihi Hükümet Konağı'nın restorasyonu için Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası'yla Ekim 2010 tarihinde protokol imzalandığını hatırlatan Rektör Omay, verdikleri katkı ve desteklerden dolayı TUTSI Başkanı Halil Narin ve Mardin Milletvekili Muammer Güler'e Artuklu Üniversitesi adına teşekkür ettiğini belirtti.
Binanın Sultan Abdulaziz döneminde inşa edilerek 2000 yılına kadar hükümet konağı olarak kullanıldığı bilgisini veren Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli ise tarihi binayla ilgili olarak;
"11 yıl metruk vaziyette bırakılan binada büyük bozulmalar ve yıpranmalar olmuştu. Özgün yapısına uygun olmayan betonarme duvarlar eklenmiş, aykırı malzemeler kullanılarak bina tahrip edilmişti."bilgisini verdi.
Toplam 3140 m² kapalı alana sahip binanın 5 Mimari tasarım ve çizim atölyeleriyle birlikte 2 derslik, yemekhane, öğrenci kafeteryası ve toplantı salonuna sahip olduğunu belirten Düzenli, Mardin'de Mimari pratikleri eklemleyen deneysel bir etkinliğin yürütüldüğünü söyledi.