Haberler

Güneydoğulu Kadınların Asırlardır Vazgeçemediği Acılı Güzellik

Güncelleme:
Abone Ol

Özellikle kırsal kesimdeki kadınların asırlardır vücutlarına yaptırdığı dövmeler, canlarını çok acıtmasına rağmen güzelliğin sembolü olarak kullanılmaya devam ediliyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle kırsal kesimdeki kadınların asırlardır vücudunun çeşitli yerlerine yaptığı, Kürtçe'de "Deq" olarak adlandırılan dövme geleneği bazı yerler de gerilese de halen birçok yerde, kadınların canını çok acıtmasına rağmen güzelliğin sembolü olarak kullanılmaya devam ediliyor.

ASIRLARDIR VAZGEÇİLMEYEN ACILI GÜZELLİK

Dünyada birçok halkın kültüründe yer alan dövme geleneği Kürtlerde ise (Deq) olarak adlandırılıyor. Güneydoğu'da asırlardır özellikle kırsal kesimdeki Kürt kadınlarının vücutlarının çeşitli yerlerine yaptırdığı ve İslam öncesi doğan ve dünyanın bazı bölgelerinde halen devam eden Şamanizm, Paganizm, Budizm, Zerdüştlük gibi birçok dinde kutsal kabul edilen güneş, ay, yıldız, kuş ve çeşitli geometrik figürler kutsal metinler gibi insan vücuduna işleniyor. Teknolojinin gelişimiyle birlikte Doğu ve Güneydoğu'nun bazı yerlerinde bu gelenek gerilese de, birçok yerde ise halen kadınların canını çok acıtmasına rağmen güzellik sembolü olarak kullanılıyor.

KİMİ NAZARDAN KORUYOR, KİMİ GÜÇ GÖSTERİSİ

Şakağına, dudağına, çenesine, kaş arasına, alnına, göğüslerine, bacaklarına, burnuna, ayaklarına ve parmaklarına yaptırdıkları güneş, yıldız, kuş, ağaç, bilezik, yarım güneş ve diğer geometrik birçok figürün ne anlama geldiğini günümüz kadınları bilmese de yapılan araştırmalarda, bazısının büyüden, nazardan, bazısının aşiretin damgası, bazısının güç gösterisi, bazısının ise güzel görünmeyi sağladığı için yapıldığı belirtiliyor.

LAMBA İSİNE, KIZ ÇOCUĞU EMZİREN ANNENİN SÜTÜ KARIŞTIRILIYOR

Bölgede halen Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'nın çevrelediği Karacadağ etekleri ve ovasında yaşayan kadınların ağırlıklı olarak güzelleşmek için tercih ettiği dövme sanatını uygulamak da tam bir tören havasında geçiyor. Öncelikle dövme yapacak genç kızın isteğine göre ve vücudunun istediği bölümüne istediği şekiller, bu şekiller, genelde ay, yıldız, bilezik, kuş figürleri çiziliyor. İkinci aşamada ise dövme yapma konusunda usta olan yaşlı kadınlar, odanın bir köşesinde sürekli yanan idare lambasından duvara bulaşan isi kazıyarak içine kız çocuğu emziren annenin sütünü ekleyerek özel bir karışım elde ediyor ve bir iğne ile bu karışımı söz konusu figürlerin üzerine iğne ile vurarak derinin altına gönderiyor. Kız çocuğu emziren anne sütü kullanılmasının nedeni ise dövmenin ölünceye kadar kalıcı olarak kalması.

MARDİNLİ GENÇ KIZLAR DÖVME SANATI ÖĞRENİYOR

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'ne 25 kilometre mesafede bulunan Alakuş Köyü'nde de dövme yaptırma geleneği azalsa da halen genç kızlar tarafından tercih ediliyor. Alakuş Köyü'nde dövme yapma konusunda usta olan bazı yaşlı kadınlar, genç kızların isteği üzerine dövme yapımını onlara da öğretiyor. Haftanın belirli günleri bir evde toplanan genç kızlar, bu işi bilen yaşlı kadınlardan adeta tören düzenler gibi dövme sanatını öğreniyor.

Alnında, çenesinde, yanaklarında kollarında, parmaklarında, ellerinde ayaklarında ve hatta göğüslerinde bile usta ressamların ancak çizebileceği ve İslamiyet öncesi birçok dinde kutsal kabul edilen güneş, ay, yıldız, ağaç, kuş, yarım güneş, bilezik figürleri ile geometrik birçok şekil bulunan Ayşe Yusufoğlu (75), Zerga Yusufoğlu (77) ile Dure Yusufoğlu (76) asırlar öncesinden gelen geleneğin canlı tarihini taşıyor.

"YAPTIRDIKTAN SONRA GÜNLERCE YATAKTAN KALKAMAZDIK"

Yaşlı kadınları, sonradan öğrendikleri "İslam'da dövme yaptırmak günah" söylemi korkutsa da onlar sadece güzellik amacıyla gençliklerinde bunu yaptırdıklarını dile getiriyor. Dövme yapımını annesinden öğrendiğini kaydeden Ayşe Yusufoğlu, "50-60 yıl önce daha çok yaygındı. Dövmede kız çocuğu emziren anne sütü kullanıldığında ölene kadar çıkma ihtimali yoktur. Bu nedenle biz kız çocuğu emziren anne sütü kullanıyorduk. Şimdiki genç kızlar da yaptırıyor ancak eskisi gibi değil. Çünkü çok acı veriyor. Biz yaptırdıktan sonra günlerce yataktan kalkamazdık. Ateşimiz çıkardı, iş yapamazdık taki iğne yaraları iyileşene kadar. Söz konusu figürlerin ne anlama geldiğini de bilmiyoruz. Ancak nesilden nesile gelen bir şey. Dövme yapımını öğrenmek isteyen genç kızları kırmıyor onlara öğretiyoruz. Onlar bizim gibi vücutlarının her tarafına yapmıyorlar. Güzel görünmek için bazısı alnına bir ay, yıldız, güneş veya koluna yıldız yapıyor" dedi.

Yaşlı kadınlardan Zerga Yusufoğlu ise, dövmenin Kürtlerin kültüründe asırlardır varolduğunu ve günümüze kadar geldiğini belirterek, "Bu bir gelenek olduğu kadar bir de sanattır. Kürtlerin kültüründe asırlardır var bu dövme işi. Tabii sadece Kürtlere özgü bir şey de değil. Araplarda da çok yaygın şekilde yapılıyor. Sadece bizim köyümüzde değil çevre köylerde de bu gelenek halen kısmen de olsa devam ediyor. Acıyı göze alarak güzel görünmek isteyen genç kızlardan halen yaptıranlar var" dedi.

Alnına ay figürü yaptıran 35 yaşındaki Leyla Yusufoğlu, genç kızların vücutlarına çok fazla figür yapmadığını sadece bir iki tane ile yetindiğini belirterek, "Köyümüzdeki genç kızların büyük bölümü yapıyor. Ben evliyim bende alnıma bir ay figürü yaptım. Güneş, ay ve yıldız figürü en çok tercih edilenlerdir. Çok acı veriyor ancak güzelleşmek için buna katlanıyoruz. Bir de yaşlılardan nasıl yapıldığını öğreniyoruz. Bu bizim kendi kültürümüzdür."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mardin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (80)

urfali:

urfalıyam ulan. kürt deyip hakaret ediyorsunuz. evet kürdüm ama hiç kürtçülük yapmadım. benim tanıdıklarım da böyle. ama bundan sonra kürtçüyüm faşistlik budur demek. her şeyimize tepki veriyorsunuz.

Yanıtla5118
SimgeMobil-IOS:

Suratlarında meymenet varmı şu kürtlerin arkadaşlar baksanıza değil dövme ne pislik yaparsanız yapın pislik pisliktir

Yanıtla6317
1453mobilWeb@haberler.com:

BUNLAR MUSLUMAN OLMAYAN PKKYI DESTEKLEYEN KESIM,AMA YINEDE YAZIK KADINLARA,asil sorunlar bu gibi seyler ama kimsenin umrunda degil,varsa yoksa vatanhainligi

Yanıtla3319
AHMETmobilWeb@haberler.com:

tiplere gel Allah ibret alsınlar diye yaratmış

Yanıtla3812
DiyarbakırMobil-IOS:

Türk'üm Kürt bi aileyle evlendim aile olmak ne demek öğrendim.hepimiz Adem'in çocuklarıyız

Yanıtla342
gehtemobilWeb@haberler.com:

Bu bizim kültürümüz ya saygı duyun yada susun ...

Yanıtla730
akıllı:

Bütün cahiller o bölgede

Yanıtla306
elazığmobilWeb@haberler.com:

Ben bunu ilk gördügümde kadınlara bi hastalık bulaşmış zannetmiştim. Meger güzelleşmek içinmiş ama aynı kanım hala devam ediyor.vebalı gibi duruyorlar.

Yanıtla2016
hayrimobilWeb@haberler.com:

Asıl cahil ve dünya görmemiş insanlar sizlersiniz ben bir kürt olarak hiç bir türke hakaret etmem onlarca türk arkadaşım var bu yorumları yazan hayvandan başka birşey değil insan olan bu saygısızlıkları yapmaz

Yanıtla234
hayrimobilWeb@haberler.com:

Hadinizi bilin kürtlere hakaret edenler aslında kendilerine hakaret ediyorlar kürtler size ne yapmış düşünün önce kendinizi sorgulayın faşistliye lüzum yok insanların ırkına rengine dinine saygılı olun terbiyesiz lik yapmayın saygılı olun

Yanıtla827
Tüm 80 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title