Haberler

Marifed'li İşadamlarının Erbil Çıkarması

Güncelleme:
Abone Ol

İstanbul –Erbil Ticaret ve Yatırım Forumu'nda, Türk işadamlarına Erbil'de daha fazla yatırım yapmaları çağrısında bulunuldu.

Hem ekonomik sistem hem de idarenin arzusu ile Irak ile Türkiye arasındaki ticaretin arttığını belirten Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Çelebi, "Türkiye'nin komşularla sıfır sorun politikası, belki başka yerlerde zemin kazanmadı ama bizde çok iyi zemin kazandı" dedi.

ERBİL

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, Irak ile Türkiye arasındaki ticaretin arttığına işaret ederek, "Türkiye'nin komşularla sıfır sorun politikası belki başka yerlerde zemin kazanmadı ama bizde çok iyi zemin kazandı. Bölgede yatırım yapmanın tam zamanı" dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'na (TUSKON) bağlı Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (MARİFED) organizasyonu ile Erbil'de gerçekleştirilen İstanbul – Erbil Ticaret ve Yatırım Forumu'nda konuşan Çelebi, Türkiye ile mali ilişkilerin geliştirilmesi, genişletilmesi ve ileriye götürülmesi kararı alındığını, uzun süredir kendilerinin ve Türkiye'nin maliyesinin geliştiğini, bu konuya büyük önem verdiklerini kaydetti. Çelebi, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin arttığına, Türk firmalarının sayısının yükseldiğine dikkat çekerek, şöyle dedi: "Ticaret iki taraf için çok yararlı olmuştur. Firmalarımız bundan fayda görmüş ve daha da geliştirmeye çalışıyorlar. Bu elbette kolay olmadı. İki tarafın niyeti, hem ekonomik sistem hem de idarenin arzusu olmasıydı bu gerçekleşmezdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun komşularla sıfır sorun politikası, belki başka yerlerde zemin kazanmadı ama bizde çok iyi zemin kazandı. Bizim bölgede yatırım yapmanın tam zamanı. Bölgemiz birçok yatırım alanına hazırdır. Eğitim, inşaat, sağlık, turizm olsun birçok alanda yatırım imkanı var."

MARİFED Başkanı Ahmet Ciğer, Türkiye ile Irak arasında artan ticari ilişkilerin bölge istikrarı adına çok önemli olduğunu düşündüklerini, bu ilişkilerin sürekli olması adına Türk iş dünyasının bu bölgede yapmakta olduğu inşaat sektörü yatırımlarının yanında, sanayi yatırımlarının da büyük önem taşıdığını kaydetti. Ciğer, "Bu tür yatırımlar karşılıklı olarak ticaretimizi daha da artıracağı gibi burada üretilen ürünlerin bölge üzerinden başka ülkelere ihracatını sağlayacaktır. Burada var olan Türk markaları yakın zamanda mutlaka burada üretimi de göz önünde bulundurmak zorundadır" diye konuştu. Bu bölgenin gelişimini bütün Irak halkının istikrarı adına bir şans olarak değerlendirdiklerini dile getiren Ciğer, bölgede gittikçe daha fazla hizmet vermeye başlayan Türk finans sektörünün varlığının, Türk işadamlarının burada iş yapmasını daha da kolaylaştıracağına inandıklarını söyledi.

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen de, genel olarak Irak, özel olarak da Kuzey Kürdistan bölgesinin Türkiye için çok önemli bir paydaş olduğunu belirterek, Irak'ın, Türkiye'nin ihracatında Almanya'nın hemen ardından geldiğini söyledi. Selcen, şunları kaydetti:

"Buradaki kayıtlı şirketlerin yarısı Türk şirketi. Günde karşılıklı 2 biner kamyon geçiyor. 5 tane Türk bankası var. Siyasi ilişkiler gayet sağlıklı bir şekilde gerçekleşiyor. Erbil-Ankara ilişkileri stratejik bir biçimde, kalıcı bir şekilde ilerlemektedir. Geçmişte burayla ilişkiler belirli bir sarsıntıdan geçmişti. Ancak ilişkilerimizin aslında sağlığı bozulmamıştır. Irak'ın genelinde de, burada da temel, enerji üzerinedir. Bunun ardından inşaat, ayrıca sağlık sektörü önemlidir. Ayrıca, servis sektöründen de söz edilebilir. İnşaat ile ilgili her türlü malzemenin burada üretilmesi söz konusu olabilir."

Kürdistan ve Irak'ın kentsel dönüşüme ihtiyacı var

Irak Yatırım Heyeti Başkanı Muhammed İsmail ise Kuzey Irak yerel hükümeti olarak çok büyük yatırımlar yaptıklarını, özel sektöre büyük destek verdiklerini ifade ederken, Kuzey Irak ve Irak'ın diğer bölgelerinin kentsel dönüşüme ihtiyacı bulunduğunu, bu nedenle yatırımcılara ve işadamlarına ihtiyaçları olduğunu söyledi. İsmail, Türk işadamlarının, yaptıkları işler ile güvenlerini kazandıklarını ifade etti. Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Soran A. Aziz, Kuzey Irak'ta daha fazla sayıda Türk şirketinin kurulmasını umut ettiklerini dile getirerek, bölgede her alanda iş imkanı bulunduğunu söyledi. "Kuzey Irak, gelişim, inşa aşamasında bir bölgedir" diyen Aziz, Türk şirketlerinin bölgenin inşasında daha geniş şekilde yer almasını umut ettiklerini, zirai ve tarım alanlarına da önem vermelerini talep ettiklerini söyledi.

Irak'a yapılan ihracatın yüzde 80-90'ı Kuzey Irak'a gerçekleştiriliyor

Erbil Ticaret Ateşesi Sayer Erbil, Kuzey Irak bölgesel yönetimi ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin büyük önem arz ettiğini dile getirerek, kayıtlara göre Türkiye'nin Irak'a 11 milyar dolar ihracat yaptığını, bunun yüzde 80-90'ının Kuzey Irak bölgesine gerçekleştirildiğini bildirdi. Erbil, yaklaşık bin 122 Türk firmasının Kuzey Irak bölgesinde faaliyet gösterdiğini kaydederken, "İthalatımız, ihracat ile karşılaştırıldığında Irak, Türkiye için çok önemlidir.

Gerçekten Türkiye de, Irak için, Kuzey Irak için büyük önem taşıyor" diye konuştu. Türkiye'nin burada çok karlı çalışmadığını savunan Erbil, "Türk firmaları, eğer bu bölgede 10 milyar dolarlık bir iş yapıyorsa, başka bir ülke aynı işi yaptığında yapılan ödeme 30 milyar dolar oluyor" dedi. Erbil, 25-30 bin civarında Türk vatandaşının çalıştığı bölgede en canlı sektörün inşaat olduğunu da bildirdi. MARİFED üyesi 50'yi aşkın işadamının katıldığı forum kapsamında iki ülke işadamları arasında iş görüşmeleri de gerçekleştirildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Muhammed İsmail İstanbul Erbil Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title