Haberler

Marmara'da Balıkçılar Bu Sezon Erken "Paydos" Dedi

Abone Ol

Marmara Denizi'nde bu yıl umduğunu bulamayan birçok balıkçı, av yasağının başlamasına yaklaşık 2 ay kala gemilerini kıyıya bağladı Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Dalarel: "2 yıl önceki hamsi katliamının bu yıl acısını çekiyoruz.

ZAFER AKPINAR - Marmara Denizi'nde bu yıl umduğunu bulamayan birçok balıkçı, av yasağının başlamasına yaklaşık 2 ay kala "paydos" diyerek gemilerini kıyıya bağladı.

Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Dalarel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl birçok etkenin bir araya gelmesi nedeniyle denizden istediklerini alamadıklarını söyledi.

Her gün bir umutla denize açılan balıkçıların bir bölümünün kıyıya eli boş döndüğünü, bir kısmının ise az miktarda balıkla yanaştığını dile getiren Dalarel, bu durumun maliyetleri yükselttiğini, balıkçıların zor durumda kaldığını anlattı.

Denizlerde balık avına yönelik kotaların 2 yıl önce kaldırılmasının ardından, kontrolsüz bir avcılık başladığına dikkati çeken Dalarel, "Bu durum küçük, büyük demeden özellikle hamsinin fazla miktarlarda avlanmasına yol açtı. Tekneler, kapasitelerinin üzerinde balıkla kıyıya döndü, fabrikalara sattı. 2 yıl önceki hamsi katliamının bu yıl acısını çekiyoruz. Yavruları bile yakalayıp fabrikalara verdiler. Denizde balık azaldı, balıkçı da erken 'paydos' etti" dedi.

"Boğaz balıkçıları bile denize açılmıyor"

Kooperatifin eski başkanı, 60 ton kapasiteli, 32 metrelik tekne sahibi Hakkı Yıldırım ise Marmara Denizi'nde balık adına pek bir şey kalmadığını ileri sürdü.

Hamside özellikle 2 yıl önce adeta katliam yapıldığını, birçok balıkçının denizin vermesi gerekenden fazlasını istediğini dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Biz balıkçılar, 2 yıl önce 'hamside katliam yapılıyor' dedik ama kimse bunu dikkate almadı. Şimdi bunun bedelini ödüyoruz. Denizlerde hamsi kalmadı. Rusya tarafından olmadık zamanlarda bir göç olursa, bununla sevinir olduk. Aşırı ve kontrolsüz avlanma yüzünden balık sayısının azalması, havaların ılıman gitmesi sonucunda deniz suyunun soğumaması gibi etkenler, bu yıl balığa ulaşmamızı önledi. Halen bazı fabrikalar boy, çeşit gözetmeksizin balık alıyorlar. Balıkçılar da inanılmaz şekilde balık tutuyor, en küçükleri bile avlanıyor."

Güçlü olanlar dışında denize açılan tekne olmadığını belirten Yıldırım, "Marmara balıkçısının önemli bölümü erken 'paydos' dedi. Boğaz balıkçıları bile denize açılmıyor. Açılsa ne olacak, maliyetini karşılayamıyor" ifadesini kullandı.

"Av yasağı 15 Nisan'da başlayacak ama..."

Erdek Balıkçılar Derneği Başkanı Ali Demiray da bu yıl 1 Eylül'de büyük umutlarla denize açıldıklarını ancak çeşitli etkenlerle umduklarını bulamadıklarını, balığa ulaşamadıklarını söyledi.

Büyük tekne sahibi birçok balıkçının, maliyetlerini karşılayamaz hale geldiğini anlatan Demiray, "Denizden umduğunu bulamayanlar bıraktı. Bandırma ve Erdek ile köylerde teknelerin neredeyse yarısı kıyıya bağlandı. Gücü olanlar devam ediyor ama onlar da güçlükle ayakta duruyorlar. Av yasağı 15 Nisan'da başlayacak ama 2 ay kala denizden koptuk" diye konuştu. - Balıkesir

Kaynak: AA / Güncel

Hakkı Yıldırım Marmara Denizi Gemlik Erdek Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title