Marmaris Körfezi'nde Tehlike Çanları
Her yağışla rengi değişen Marmaris Körfezi için bilim adamları uyarıda bulundu.
Her yağışla rengi değişen Marmaris Körfezi için bilim adamları uyarıda bulundu. Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nedim Özdemir, yağmurla birlikte derelerin getirdiği çamurlu suların gelecekte körfezde büyük sorunlar yaratacağını belirtti.
Sezon öncesinde başlayan çevre düzenlemesi, derelerin ıslahı, bazı kanalların genişletilmesi ve derinleştirilmesi çalışmalarının yanı sıra kıyı bandı çalışmaları nedeniyle plaja iş makineleri girince Marmaris'te deniz bulanıklaşmaya başladı. Yağmurların bölgede mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla da, selin getirdiği toprak, çamur ve diğer atıklar denize ulaşınca körfezin büyük bir bölümü çamurla kaplanıp kirli sarı renge büründü. Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Nedim Özdemir, körfezdeki renk değişimine dikkat çekti. Ölçüm yapmadan, 'deniz kirlendiö denilemeyeceğini, ancak gelecekteki en büyük sorunun çamurun dibe çökmesi olduğunu söyledi. Özdemir, çamurun deniz için çok önemli tehlike olduğunu belirterek, 'Bu partiküller yani çamur ile körfeze gelen diğer atıkların en önemli ve en büyük sorunu körfezin derinliğini azaltması. Sular çok yoğun biçimde sedimantasyon taşıdığından dolayı dip yapısını ve derinliği azaltarak ileriki yıllarda Marmaris Körfezi için bir tehlike oluşturur. Denizin dolmasıyla birlikte alttaki su sirkülasyonu azalacağından dolayı bunlar dip yapıda birikerek kalıcı olacaktır. Bu sürekli yaşanacağından da zamanla derinlik azalacaktır. En kısa zamanda bilimsel olarak analiz yapmak lazım. Gelen selin debisi ne, hangi hızla geliyor' Bu Marmaris'in kaderi haline geldi. Yapılaşmanın hızlı artması, dere yataklarının betona boğulması gelen suyu sele dönüştürüyorö dedi.
Üniversite olarak bununla ilgili bir plan hazırladıklarını kaydeden Nedim Özdemir, 'Marmaris Körfezi'ni besleyen dereler üzerinde yaklaşık bir yıllık çalışma gerekiyor. Bu çalışma için proje hazırlıyoruz. Sponsorluk için TEMA Vakfı'na başvurduk ama programlarının çok dolu olması nedeniyle destek olamayacaklarını söylediler. Saygıyla karşılıyorum. Proje çalışmasına öğrencilerimi kattım ve onların ders aşamasının bitmesini bekliyorum. Körfeze gelen çamur direkt olarak hızının kesildiği yerde birikim yaparak içindeki minerallerden dolayı suyun rengini değiştiriyor. Körfezde akıntı olmadığı için derinlik her geçen gün azalmaya başlıyorö dedi.
BEREKETLİ TOPRAKLAR DA GİDİYOR
Özdemir, zararın sadece körfeze olmadığını da belirterek, 'Yağmur suyuyla gelenlerin içinde bölgemizdeki bereketli topraklar da var. Bu sürekli olduğunda tarımda da sıkıntı çıkar. Yine yolların çökmesi de bu yüzden. Toprak gittikçe sorunlar büyüyor. Derelerden gelen partikülleri önlemek için, dereler birkaç yerde belli noktaları derinleştirilerek buralara kırık taşlar döşemek suretiyle geçirgen bir zemin yaratılabilir. Bu kırık taşlar sayesinde suların getirdiği partiküllerin çok büyük bir bölümü denize ulaşmayıp bu geçirgen taşlar üzerinde kalacaktır. Burasını da belediye çalışanları sık sık temizledikleri taktirde büyük sorun ortadan kalkmış olacaktırö dedi.