Matematik Olimpiyatı Şampiyonları Madalyalarını Taktı
Duayen eğitimci, kurucu Mütevelli Heyet Başkanı Necdet Doğanata anısına ikinci kez düzenlenen Matematik Olimpiyatının şampiyonlarına madalyaları, İzmir Üniversitesi'nde yapılan ödül töreninde takdim edildi.
Ezbere dayalı matematik formüllerinden uzaklaşarak, mantık ve zekâya dayalı matematik dünyasının kapılarını gençlere açmak üzere, duayen eğitimci, Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Necdet Doğanata anısına ikinci kez düzenlenen Matematik Olimpiyatı ödül töreni İzmir Üniversitesi'nde yapıldı. İlkine İzmir, Manisa ve Aydın'dan 88 öğrencinin katıldığı olimpiyata bu yıl Muğla, Balıkesir ve Denizli'nin de aralarında bulunduğu 6 ilden toplam 135 öğrenci katıldı. Analiz, cebir ve geometri branşlarından beş soruyu yanıtlayan ekipler arasında Özel Yamanlar Fen Lisesi birinci, İzmir Fen Lisesi ikinci, Özel Servergazi Fen Lisesi ise üçüncü oldu. Birinci ekip ve öğretmenlerine madalyalarını İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Rıza Doğanata takdim etti.
Matematik Olimpiyatı Düzenleme Kurulu Başkanı ve Matematik-Bilgisayar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alemdar Hasanoğlu'nun açılış konuşması ile başlayan ödül töreninde, Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı, İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Selim Doğanata ve Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş de söz aldı. Selim Doğanata ayrıca "Necdet Doğanata Genç Matematikçi Özel Ödülü"nü Özel Yamanlar Fen Lisesi öğrencisi Ahmet İleri'ye takdim etti.
Ülkelerin potansiyelini petrol ve gaz değil gençler oluşturur
Türkiye'nin değerleri olan üstün zekâlı, idealist gençlere İzmir Üniversitesi'nin hizmetlerini sunmak amacı ile olimpiyatların organize edildiğine söyleyen Prof. Dr. Alemdar Hasanoğlu açılış konuşmasında şunları kaydetti:
" Türkiye'de matematik eğitimi İran'ın bile gerisinde, kalıplaşmış metotlarla ezbere dayalı olarak verilmektedir. Biz, matematiğin tabu olmadığını, zarafetini göstermek istiyoruz. Matematiğin sadece güçlü formüllerden oluşmadığını, şiir ve müzik gibi ardışık muhakeme isteyen çok az formül kullanarak çok zor problemleri çözebilen bir bilim olduğunu göstermek istiyoruz. Ayrıca olimpiyat sorularının, yüksek matematikten daha zor olduğunu göstermek istiyoruz. Kuşkusuz her ülkenin potansiyeli petrol ve gaz değil bu zeki çocuklardır. Milleti bu çocuklar tanıtıyor; Cahit Arf, Oktay Sinanoğlu, Yurdaer Doğanata gibi.. Onlardan biri olacak sizleri ilk kez İzmir Üniversitesi olarak biz tespit etmek istedik."
Yerli katma değerin artması için gençlerimizin matematik bilgi ve becerileri artmalı
Aynı zamanda İzmir Genç İşadamları Derneği Başkanı olan Selim Doğanata, bu ve benzeri etkinliklerin aracılığı ile gençlerin, ülke yararına görevlere teşvik edildiğini kaydetti. Doğanata, şöyle konuştu:
"Dünya Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün yaptığı son değerlendirmede Türkiye 34 ülke arasında 32'nci sırada yer aldı. Ve ne yazık ki matematik branşı öğrencilerimizin en zayıf olduğu branş olarak öne çıktı; değerlendirmeye tabi tutulan öğrencilerin yüzde 42'si en temel yeterlilik düzeyinin de altında, yalnızca yüzde 1'e yakını en üst segmentte yer aldı. Güney Kore veya Japonya'da bunun tam tersi şekilde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu ne için bu kadar önemli? Çünkü Türkiye cari açık veren bir ülke ve yerli katma değere ihtiyacı var. Türkiye, 1 dolarlık ihracat yapmak için 80 sentlik ithalat yapmak zorunda. Bu yüzden de kırılgan ekonomilerden biri olarak kabul ediliyor. Bu nedenle yerli katma değerin artması için gençlerimizin matematik bilgi ve becerilerinin artması büyük önem arz ediyor."
Gençler akademik bilgi ile üniversite eğitiminden önce tanışıyor
Matematik Olimpiyatının, üniversite tarafından üretilen bilimi topluma aktarmanın en etkili yollarından biri olduğun değinen Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, olimpiyata katılımın her yıl artıyor olmasından duyulan mutluluğu ifade etti. İzmir Üniversitesi'nin özellikle lisansüstü eğitimleri ile etkinliklerini araştırma odaklı bir üniversite olmaya yoğunlaştırdığını kaydeden Erciyeş, gelecek günlerde düzenlenecek Bilgisayar Olimpiyatı gibi etkinlikler ile geleceğin üniversite öğrencileri olacak gençleri akademik bilgi ile şimdiden tanıştırmayı hedeflediklerini ifade etti. Matematik Olimpiyatı ve benzeri etkinliklerin, öğrencilerin mücadeleci ruhunu harekete geçirecek, çalışmalarına vermeleri gereken yönü tayin edecek ve bilgilerini derinleştirecek organizasyonlar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Erciyeş, olimpiyata katılmaya hak kazanan öğrencileri ve eğitmenlerini tebrik ederek sözlerini tamamladı.