Mauritius Türk İşadamlarını Yatırıma Bekliyor
TUSKON, Türk şirketlerinin yurtdışına açılımını sağlamaya devam ediyor.
TUSKON'un düzenlediği "Türkiye – Mauritius Ticaret ve Yatırım Forumu"nda konuşan Mauritius Dışişleri Bakanı Arvin Boolell, Maritus'un Afrika'nın ticari anlamda en güvenli ülkesi olduğunu belirterek, " Yarın imzalayacağımız Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması ve Ticari ve Ekonomik İş Birliği Anlaşması" ile Türk iş adamlarını ülkemizde yatırıma teşvik edeceğiz. Türk iş adamlarını, tarım, enerji, gıda ürünleri, deniz ürünleri ve turizm alanlarında yatırıma bekliyoruz" dedi.
Türkiye'nin en yaygın iş dünyası sivil toplum kuruluşu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türk şirketlerinin yurtdışına açılımını sağlamaya devam ediyor. TUSKON, bu kapsamda TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Mauritius Dışişleri Bakanı Arvin Boolell ve İşadamlarının katılımıyla 06 Şubat 2013, Çarşamba günü İstanbul'da "Türkiye - Mauritius Ticaret ve Yatırım Forumu" düzenledi.
Forumun açılışında konuşan Mauritius Dışişleri Bakanı Arvin Boolell, Türk işadamlarının Mauritius'a yatırım yapması için yeni teşvikler sunacaklarını belirtti.Yarın imzalanacak olan 'Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması ve Ticari ve Ekonomik İş Birliği Anlaşması' ile Türk işadamlarına ülkelerinde yatırım yapmak için fırsatlar sunacaklarını belirten Mauritius Dışişleri Bakanı Arvin Boolell, "Türkiye ile Mauritius arasında 48 milyon dolarlık dış ticaret hacmi var. Türkiye'nin Mauritius'a ihracatı 44 milyon dolar, bizim ihracatımız ise 4 milyon dolar bu çok düşük bir rakam. Anlaşmayla yatırımları teşvik ederek yeni fırsatlar sunacağız. Böylece ticaret hacmimiz kısa sürede artacak" diye konuştu.
Mauritius Dışişleri Bakanı Arvin Boolell, Türk şirketleriyle ortaklık yapmak istediklerini de belirterek, "Mauritius yabancı yatırımcı için hukuki alt yapısı en yeterli ülke. Afrika'nın yıldızı deniliyor. Sadece coğrafi konumumuzla değil aynı zamanda yatırım dostu ve iş yapma kolaylığımızla da Afrika'da lider ülkeyiz. Türk iş adamlarını, tarım, enerji, gıda ürünleri, deniz ürünleri, sağlık, eğitim ve turizm alanlarında yatırıma bekliyoruz" dedi.
Mauritius 'un net bir mevzuatının olduğunu vurgulayan Arvin Boolell, Afrika'ya yatırım yapabilmenin en önemli ön koşulu güvenilirliliktir. Mevzuatımız ve saygın demokrasi kurumlarımızla yatırım için güvenilir ülkeyiz. Uluslararası tahkim kurallarını kabul ettik. Böylece yatırımlarınız uluslararası güvence altına alınmış oluyor" dedi.
Türkiye'nin turizm alanındaki tecrübelerinden yararlanmak istediklerini ifade eden Arvin Boolell, "Türkiye yılda 30 milyon turist ağırlıyor. Biz de bu tecrübeden yararlanmak istiyoruz. Yılda 1 milyon turistin ziyaret ettiği küçük bir ülkeyiz Turizm alanındaki fırsatları ortaklaşa yapılacak yeni yatırımlarla değerlendirebiliriz" diye konuştu.
Yatırım için en güvenli ülke
İstikrara sahip ve büyüme trendinde olan, yatırım ve ticaret güvenliği açısından Mauritius'un, Afrika'nın en güvenli ekonomisi konumunda olduğunu ifade eden TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Merali, "Mauritius, 2010 Dünya Bankası Raporunda kişi başına düşen doğrudan yabancı yatırım miktarında dünyada 1. sırada. Dünyada yabancı yatırıma en açık ve yabancı yatırımcı için hukuki alt yapısı en yeterli ülke olarak bilinen Mauritius, Afrika ile ticaret yapmak isteyen firmalar için Afrika'ya açılan bir kapı konumunda" dedi.
Üyesi olduğu 406 milyonluk COMESA ve 250 milyon nüfusa sahip SADC pazarları ile Mauritius'un sahra altı ve doğu Afrika için stratejik bir ortak konumunda olduğunu vurgulan Meral, "Türk iş adamlarını, otomotiv ve yan sanayisi, beyaz eşya, mobilya ve aksamı, demir çelik inşaat malzemeleri, enerji, elektrik araçları, gıda ürünleri, süt ve süt ürünleri, deniz ürünleri ve Turizm alanlarında Mauritius'ta önemli fırsatlar bekliyor. Yapılacak olan yatırımla hitap edilecek olan pazarın SADC ve COMESA pazarı olduğu düşünüldüğünde, farklı potansiyel sektörlerde de yatırım yapılabileceğini düşünmekteyiz. Ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacak bu ticaret ve yatırım faaliyetlerinin TUSKON ve Mauritius Ticaret Odası tarafından da desteklenecek" diye konuştu.
1 yılda 104 farklı ülkeye yatırım heyeti düzenlendi
TUSKON olarak hem Türkiye'de hem de dünyanın değişik coğrafyalarında işadamlarının bir araya gelmesini sağlayan iş zirveleri, ticaret ve yatırım heyetleri gibi faaliyetler düzenlediklerini vurgulayan Rızanur Meral, "Organize edilen bu faaliyetler Türk sanayisini dünyaya tanıtmanın amacının yanında, dünyayı da Türkiye'ye tanıtma amacı taşıyor. Bu hedefine paralel olarak son bir yılda 104 farklı ülkeye 417 ticaret ve yatırım heyeti düzenledik. Bu heyetlere 7.500 Türk İşadamı katıldı. Aynı zamanda 140 ülkeden 550 heyetle 11.000 yabancı iş adamı Türkiye'de misafir edildi" diye konuştu.
Forumun sonunda TUSKON ile Mauritius Ticaret Odası arasında iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre; ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacak ticaret ve yatırım faaliyetlerinde TUSKON ve Mauritius Ticaret Odası ortaklaşa çalışacak.