Mavi Marmara Davaları
Mavi Marmara Davası avukatlarından Yıldırım: "(Mavi Marmara saldırısı ile ilgili) Kayseri'de 16, Türkiye çapında 40'dan fazla davamız var, bunların hukuki süreçleri devam ediyor" "Bizim arkamızda bir gönüllü avukat ordusu var. Mavi Marmara gemisinde 500'den fazla mağdurumuz bulunuyordu.
ESRA GÜL ÖZKUL - Mavi Marmara Davası avukatlarından Uğur Yıldırım, saldırı ile ilgili Kayseri'de 16, Türkiye genelinde de 40'dan fazla davanın devam ettiğini söyledi.
Yıldırım, Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine İsrail Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan saldırı sonrasında başlatılan davalarla ile ilgili yaşanan süreci anlattı.
Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mavi Marmara davasının çok yönlü devam ettiğini, İsrail devletinin haksızlığının tescili için bu hukuki sürecin takipçisi olduklarını söyledi.
Uluslararası alanda ve Türkiye'de açılmış hem maddi hem de manevi tazminat davalarının olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Türkiye'deki davalar 2 aşamada devam ediyor, bunlar hem maddi hem de manevi tazminat davaları. Ceza davamız İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesinde sürüyor. Burada ifadeler alınıyor, sanıklar hakkında bir yargılama var. Olaya karışan kuvvet komutanlarının İsrail'de olmalarından dolayı Türkiye'de yargılanmaları için İnterpolün yakalama kararı çıkarmasını bekliyoruz. Aynı şekilde tazminat davalarımız da devam ediyor. Kayseri'de 16, Türkiye çapında 40'dan fazla davamız var bunların hukuki süreçleri devam ediyor" dedi.
500'den fazla avukat takip ediyor
Yıldırım, davaları 500'den fazla avukatın takip ettiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Kayseri'de, Ankara'da, Diyarbakır'da İstanbul'da ve Türkiye genelinde davalarımız var. Bizim arkamızda bir gönüllü avukat ordusu var. Mavi Marmara gemisinde 500'den fazla mağdurumuz bulunuyordu. Mavi Marmara'ya saldırı davasını 500'den fazla avukat takip ediyor. Kayseri'de de 8 mağdurumuz vardı, Furkan Doğan şehidimizle birlikte 9 mağdur var. Kayseri'de gönüllü avukat olarak 30 arkadaşımız bu davayla ilgileniyor. Arkadaşlarımız bu davanın arkasındalar onlarla koordineli bir şekilde davalarımızı yürütüyoruz."
- İsrail Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları yargılanıyor
Mavi Marmara'ya saldırı ceza davasında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi'nin yargılandığını ifade eden Yıldırım, "Davada İsrail Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları yargılanıyor. Davada hayali kişi veya suç olgusu net olmayan herhangi birinin yargılanmasını hem biz hem de savcılık istemedi. Davada İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı yargılanmıyor. Çünkü Kara Kuvvetleri Komutanının bu olayda bir etkisinin olup olmadığına dair net bir şey bulunamadı. Ama helikopterlerle yapılan indirmeler, zodyak botlarıyla bu gemiye yapılan müdahaleler, istihbaratın bu noktadaki çalışmaları ve Genelkurmay Başkanı'nın hepsinin sorumluluğu olması dolayısıyla bu dava onların aleyhine açıldı" diye konuştu.
Yıldırım, olayda Mavi Marmara'ya saldırı emrini veren, yardım eden kişi veya kişiler hakkında da suç duyurularında bulunduklarını belirterek, bu kişilerin de davaya dahil edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceklerini ifade etti.
Komutanların Türkiye'de yargılanmalarını istiyorlar
İsrailli Kuvvet Komutanlarının Türkiye'ye getirilerek burada yargılanması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "Mavi Marmara gemisine saldırı talimatı verenlerin burada büyük bir sorumlulukları var. Davanın aleyhlerine açılmasıyla binlerce yıllık sürelerle yargılanacaklar. Hatta geçen aylarda basına da yansıdı. İsrail'li iki bakan ayrı ayrı zamanlarda havalimanından girdikleri anda İngiliz polisleri tarafından bu soruşturma kapsamında ifadeleri alındı. Bakanlar ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Biz kuvvet komutanlarıyla ilgili yakalama kararının çıkmasını ve interpol araması ile beraber suçluların iadesi hükümleri çerçevesinde bize bunların iadesini, ellerini kollarını sallayarak yurt dışında dolaşamamalarını özellikle istiyoruz. Hatta çıkarırlarsa biz komutanların yargılanmak üzere Türkiye'ye getirilmelerini talep ediyoruz. Özellikle İsrail'in Uluslararası Ceza Mahkemesinde çok ciddi bir yara alacağını da düşünüyoruz" dedi.
Yıldırım, geçenlerde Furkan Doğan davasının ilk duruşmasının yapıldığını belirterek, "Mavi Marmara'ya saldırı ile ilgili Kayseri'de 16 dava var. Kayseri'deki davalarımızın ilk ve ikinci duruşmaları geçti. Tebligatları İsrail Devletine yapıldı. Bununla ilgili yine tercüme ve diğer eksiklikler de giderilerek tahkikat aşamasına geçildi. Yıl içinde ve yıl sonuna doğru da karar verilmesine geçilmesi planlanıyor" dedi.
"Furkan Doğan için 4 milyon liralık manevi tazminat davası"
Furkan Doğan için 4 milyon liralık manevi tazminat davası açtıklarını, amaçlarının İsrail'in yaptığı haksızlığın tescili olduğunu dile getiren Yıldırım, 1 liralık, 100 bin liralık tazminat davalarının da olduğunu, kazanılacak paraları Gazze'dekiler için harcayacaklarını kaydetti.
Yıldırım, İsrail'e açılacak başka herhangi bir davanın olup olmayacağıyla ilgili soruya ise hukuk nezdinde İsrail'le ilgili tüm argümanları kullanma peşinde olduklarını belirterek, "Bununla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesinde davamızı açtık. Yine 36 ayrı ülkeden her bir mağdurun kendi ülkesinden açılan soruşturmalara buradan destek veriyoruz, çünkü ara dava Türkiye'de görülüyor. Türkiye'de açılan ceza davası var. Tazminat davaları da var. İstanbul'dan da Uluslararası Ceza Mahkemesinden ve Güney Afrika'daki mahkemeden de Kayseri'deki mahkemeden de İsrail'in haksızlığı tescil edilsin istedik. Çünkü dünyanın gözünün içine baka baka Birleşmiş Milletler raporuna göre gaddarca, hunharca insanlara orantısız güç kullanılarak yapılan saldırı bugün İsrail'in bile 'biz hata yaptık' dediği, özür dilediği, suçu kabullendiği, hatta tazminat ödemek için bugün hükümetin kapısını aşındırdığı durumda biz suçluların her halükarda yargılanmaları için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu. - Kayseri