Mavi Marmara Davası'nın Görülmesine Devam Ediliyor
* 25 Mayıs'ta Mavi Marmara Gemisi'nde yapılan keşfe ilişkin bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.
* 25 Mayıs'ta Mavi Marmara Gemisi'nde yapılan keşfe ilişkin bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Hazırlanan bilirkişi raporuna göre, "Atışların hedef gözetilerek ve öldürme amaçlı yapıldığı" belirtti.
Haber / Kamera: Ümit TÜRK, İstanbulDHA
Gazze'ye insani yardım taşıyan "Mavi Marmara" gemisine yönelik 31 Mayıs 2010 yılında İsrail askerlerince düzenlenen ve 10 kişinin öldüğü saldırıya ilişkin, aralarında olay tarihinde İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de bulunduğu 4 sanığın yargılandığı davanın 10. duruşması yapıldı.
KEŞİF RAPORU SONUCU MAHKEMEYE ULAŞTI
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 10. duruşmasına saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları, mağdurlar ve avukatları katıldı. Duruşmada Mahkeme Başkanı ilk olarak saldırıya uğrayan Mavi Marmara gemisinin Karaköy Limanı'nda, 25 Mayıs 2015 tarihinde yapılan keşfine ilişkin düzenlenen bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını açıkladı. Mahkeme Başkanı, bilirkişi raporunda, gemideki saldırı anında gerçekleşen tüm yaralama ve ölümlerin, bilinçli ve isabet alınarak yapılan atışlar sonucu gerçekleştiğini ve atışların hedef gözetilerek ve öldürme amaçlı yapıldığının yer aldığını belirtti.
Daha sonra saldırıya uğrayan gemide bulunan yabancı uyruklu mağdurların ifadelerine geçildi. Duruşma devam ediyor.
DURUŞMA ÖNCESİ BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşma öncesi İHH (İnsani Yardım Vakfı) ve saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları adliye önünde bir basın açıklaması yaptı. İsrail yetkilileri hakkında dünyanın çeşitli ülkelerinde davalar açıldığını ve bu davalar sayesinde İsrailli yetkililerin kendi topraklarının dışına çıkamayacak hale gelecekleri ifade edildi.
"BİR GÜN GELECEK BU ÖRDÜĞÜNÜZ DUVARLARIN ARKASINA SİZ HAPSOLACAKSINIZ"
Türk ve Filistin bayraklarının açıldığı basın açıklmasında konuşan İHH Başkanı Bülent Yıldırım, "Dünya buna alışmıştı. 'evet Filistinliler ölebilir' diyorlardı. Ama bu aktivistler, en az 700-800 kişi, dünyanın her tarafına yayılacak sizlerin gerçek yüzünü gösterecekler. Ta o gün söyledik. ve çeşitli vesilelerle tekrarladık. Bir gün gelecek bu ördüğünüz duvarların arkasına siz hapsolacaksınız. Bir Filistinli çocuk eğer tedavi olmak istediğinde nasıl yurtdışına çıkamıyorsa, sizin engelinizle karşılaşıyorsa öyle davalarla karşılaşacaksınız ki, sizler de Mavi Marmara'ya saldırı emrini verenler, saldıran askerler, tümünüz işgal etiğiniz İsrail topraklarına hapsolacaksınız" dedi.
"AMERİKA, İSPANYA VE GÜNEY AFRİKA'DA DAVALAR AÇILDI"
Bu kişilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu ve İHH'yı uluslararası terörist ilan etmek istediklerini ancak bunu yapamadıklarını ifade eden Yıldırım, Mavi Marmara mağdurlarının başvuruları üzerine İsrailli yetkililer hakkında Amerika'da, İspanya'da ve Güney Afrika'da davalar açıldığını söyledi. Yıldırım, "Amerika'da ambargoyu ilk uygulayan Başbakan Ehud Barak, mahkemeye çekildi ve uluslararası terör suçunu işlemekten mahkeme önüne çıkıyor. İspanya'da ilk defa bir başbakan Netanyahu, Liberman ve kabinesinden 6 kişi ve eski Mossad başkanı tutuklama kararıyla karşı karşıya kaldı. Güney Afrika'da genel kurmay başkanı, istihbarat başkanı, mossad başkanı ve diğer bir kişi hakkında da tutuklama kararı çıktı. İsrail panikte" diye konuştu.
"TUTUKLAMA KARARININ BİR AN ÖNCE İNTERPOLE GÖNDERİLMESİ LAZIM"
Türkiye'deki duruşmaya da değinen Yıldırım, "Bakın bu sesimdeki heyecan ne yazık ki Türkiye için olmuyor. Bu şeref Türkiye'ye yakışırdı. Türkiye'nin vatandaşları şehit edildi. Türkiye'nin gemisine saldırıldı. Allaha şükürler olsun burada bir tutuklama kararı çıktı. Bu tutuklama kararının İnterpole gönderilmesi lazım. Eğer İnterpole gönderilirse bugün Mescidi Aksa'nın etrafında genç kızı sokakta sıkıştırıp üzerine bütün mermileri boşaltan bu siyonistlerin hepsi dünyaya çıkma yasağıyla karşı karşıya kalacaklar. O nedenle bu tutuklama kararının bir an önce İnterpole gönderilmesi lazım" dedi.
Daha sonra Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybeden Furkan Doğan'ın babası Ahmet Doğan ve Güney Afrika'lı avukat Attorney Ziyaad Patel, Amerika ve Güney Afrika'daki davalara ilişkin bilgiler verdi.