Mavi Marmara Gemisinde Keşif Yapılacak
* Mahkeme heyeti, 31 Mayıs 2010 yılında 10 kişinin öldüğü Mavi Marmara gemisinde olaydan 5 yıl sonra ilk defa keşif yapılmasına karar verdi.
* Mahkeme heyeti, 31 Mayıs 2010 yılında 10 kişinin öldüğü Mavi Marmara gemisinde olaydan 5 yıl sonra ilk defa keşif yapılmasına karar verdi.
Şu an bir program için Samsun'da bulunan gemide 25 Mayıs tarihinde kamera eşliğinde yapılacak keşfe olay yeri inceleme uzmanı bir polis de eşlik edecek.
Haber: Cem TURSUN - Kamera: Ümit TÜRK, İstanbulDHA
Gazze'ye insani yardım taşıyan "Mavi Marmara" gemisine yönelik İsrail askerlerince düzenlenen saldırıya ilişkin, aralarında olay tarihinde İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de bulunduğu 4 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'ndaki İstanbul 7 . Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada müştekilerin ifadesinin alınmasına devam edildi.
"SALDIRANLARIN İSRAİL ORDUSU DEĞİL KORSANLAR OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"
Müştekilerden Faslı Lotfi Hassani, "Her taraftan mermiler gelmeye başladı. Cezayirli bir arkadaşımın gözünden vurulup yaralanarak yere düştüğünü gördüm. Uluslararası sulardaydık. İsrail askerlerinin bize saldırma yetkisi yoktu. Dolayısıyla onların eline bir koz vermekten kaçınmamız istendi. Bize saldıranların İsrail ordusu değil korsanlar olduğunu düşünüyorum. Çünkü uluslararası sularda İsrail ordusu değil ancak korsanlar saldırır. Bizden onlara karşı hiçbir kışkırtıcı hareket olmadı. Kimseye zarar vermesin diye rehin alınan İsrail askerinin silahı elinden alınmıştı. İsrail askerinin elinden alınan silahla hiçbir yere hiçbir İsrail askerine ateş açılmış mı? Öyle bir şey yok. Bu da orada bulunan insanların ne kadar barışçı bir amaçla orada olduğunu göstermektedir" dedi.
"KATLİAM DERECESİNDE BİR ŞİDDET BEKLEMİYORDUK"
Ürdünlü müşteki Mahmoud Sadaqa ise, 'Mavi Marmara gemisindeydim. Kendimizi her ihtimale hazırlamıştık, beklemediğimiz tek şey katliamdı. Şiddet bekliyorduk ama bu kadar büyük bir şiddet katliam derecesinde bir şiddet beklemiyorduk. Maalesef o da oldu. Geminin içinde bir patlama meydana geldi. Bu patlamanın ardından elektrik kesildi. Cep telefonları çalışmamaya başladı. Cevdet Kılıçlar'ın yere düştüğünü gördüm. Ona yardım etmek isterken keskin nişancı bir İsrail askeri tarafından vuruldum. Gemiden sonra cezaevine götürüldüm. Tedavi edilmem için hastaneye götürmediler. Bu yaram nedeniyle doğru düzgün yürüyemiyorum. Yürürken aksıyorum" diye konuştu .
"YENİ DOĞMUŞ BEBEKLERE GÖTÜRDÜĞÜMÜZ 20 BİN EURO'LUK SÜTE BİLE EL KOYDULAR"
Kişisel eşyalarına el konulduğunu ifade eden Sadaqa, "Bu benim için önemli değil ancak yeni doğmuş bebeklere vermek için Türkiye'den aldığım 20 bin Euro'luk süte bile el koydular. Yeni doğmuş bebeklere vermek için Gazze'ye götürdüğümüz o sütü geri vermelerini istiyorum. Aradan 5 yıl geçmesine rağmen yaşadığım olay ve gördüklerim nedeniyle bazı akşamlar kabus görüyorum. Bu kabuslar nedeniyle de zaman zaman ilaç kullanmak zorunda kalıyorum" ifadesini kullandı. Yemenli müşteki Abdulhakim Akutaybi de, sol eli olmadığı halde tek elinden kelepçelendiğini belirtti.
5 YIL SONRA İLK KEŞİF
Mahkeme heyeti, müştekilerin ifadesinin alınmasının ardından avukatların taleplerini aldı. Müşteki avukatları mavi Marmara gemisinde keşif yapılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, 31 Mayıs 2010 yılında 10 kişinin öldüğü Mavi Marmara gemisinde olaydan 5 yıl sonra ilk defa keşif yapılmasına karar verdi. Şu an bir program için Samsun'da bulunan gemide 25 Mayıs tarihinde kamera eşliğinde yapılacak keşfe olay yeri inceleme uzmanı bir polis de eşlik edecek. İfadesi alınan 19 yabancı ülke vatandaşı müştekinin davaya katılma talebini kabul eden heyet, sanıklar hakkındaki gıyabi tutuklama kararı ve kırmızı bülten kararlarının akıbetinin Adalet Bakanlığı'na sunulmasını hükmederek duruşmayı erteledi.
AVUKATTAN AÇIKLAMA
Davayla ilgili açıklama yapan Mavi Marmara mağdurları avukatı Uğur Yıldırım, yürütülen hukuki sürecin 9'uncu duruşmasının tamamlandığını belirterek, mahkeme tarafından 24 Mayıs 2014 tarihinde sanıklar hakkında çıkarılan kırmızı bülten arama kararını hatırlattı. Mahkemeye, suçların oluştuğu yer olan Mavi Marmara Gemisi'nde keşif yapılması ve kırmızı bülten kararıyla ilgili henüz sonuç alınmaması nedeniyle bakanlığa bilgi sorulması taleplerini ilettiklerini belirten Yıldırım, "Mahkememiz keşif talebimizi kabul ederek, 25 Mayıs 2015 tarihinde Mavi Marmara Gemisi'nde keşif yapılmasına, duruşmanın da ertelenmesine karar verdi. Yine Adalet Bakanlığı'ndan kırmızı bültenle ilgili tekrar müzekkere yazılarak akıbetinin sorulmasına karar verdi" dedi. Yıldırım kırmızı bültenle ilgili bakanlığın, mahkemenin yazısına olumsuz cevap vermesi durumunda savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. Geminin şu sıralar Samsun'da olduğunun bilgisini de veren Avukat Uğur Yıldırım, keşif zamanı mahkemenin incelemesine hazır bir şekilde İstanbul'da gümrüklü bir sahada temin edeceklerini söyledi. Avukatı Yıldırm, "İsrail'in yargılanmasıyla ilgili davalarımızı devam ettiriyoruz. Bu bir hak arayışıdır. Bu arayışımıza her zeminde her yerde devam ettireceğiz. İnsanlığın vicdanı olarak yola çıkan Mavi Marmara Gemisi yine insanlığın vicdanını temsil eden adaletle taçlanacaktır. Bu sorumlular hakettikleri cezayı bulacaktır" dedi.