Haberler

Mazlumder'in Suriyeli Mülteciler Raporu

Abone Ol

Malumder Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz: ''Dini, mezhebi, milliyeti ve siyasi görüşlerine bakılmaksızın tüm mültecilere insani yardım ve temel hizmetler ulaştırılmalıdır'' ''BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Suriyeli mülteciler için sadece izleme pozisyonunu değiştirmeli, daha aktif bir politika izlemelidir''

MAZLUMDER, Suriyeli mültecilerin durumuyla ilgili İstanbul'da yaptığı araştırmanın sonuçlarını bir rapor haline getirdi.

MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Halim Yılmaz, derneğin İstanbul şubesinde düzenlediği basın toplantısında, rapora ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de resmi rakamlara göre 200 bin Suriyeli mülteci olduğunu belirten Yılmaz, ancak kayıt dışı olanlarla birlikte bu rakamın 1 milyonu bulduğunu tahmin ettiklerini söyledi.  Yılmaz, 11 ildeki kamplarda kalanların dışında yaklaşık 100 bin Suriyeli mültecinin de İstanbul'da yaşadığını bildirdi.

Türkiye'nin hemen her iline dağılan Suriyeli mültecilerin İstanbul'da Fatih, Esenyurt, Ümraniye, Küçükçekmece, Bahçelievler, Başakşehir, ağırlıklı olmak üzere diğer ilçelerde de yaşadığını anlatan Yılmaz, mültecilerin sorunlarının da çeşitlilik arz ettiğini söyledi.

Suriyeli mültecilere yönelik gıda, barınma, sağlık, eğitim ve diğer tüm hizmetlerin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Yılmaz, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun da Nisan 2014'te yürürlüğe gireceğini belirtti. Türkiye'de mülteciler konusundaki uygulamaların son yıllarda genel olarak iyiye doğru gittiğinin söylenebileceğini kaydeden Yılmaz, İstanbul'daki araştırma sonuçlarına göre mültecilerin bir kısmının sefalet koşullarında yaşadığının tespit edildiğini söyledi.

İstanbul'daki Suriyeli mültecileirn görmezden gelindiğini, yok sayıldığını vurgulayan Yılmaz, mültecilerin sorunlarının ilgili tüm birimlerin koordinasyonu ile çözülebileceğini dile getirdi.

Yılmaz, hükümetin dış politikasını eleştirmeye yönelik muhalefet partilerinin açıklamalarının yabancı düşmanlığı ve ırkçı nefret söylemlerini teşvik ettiğini bildirdi.  Mülteciler konusunun insani boyutuyla ele alınması gerektiğini söyleyen Yılmaz, konuya ilişikin hükümet, yerel yönetimler, insani yardım kuruluşları ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne çözüm önerisinde bulundu.

Suriyeli mültecilerin durumuyla ilgili öneriler

Yılmaz, Türkiye'ye sığınmak isteyen Suriyeli mültecilere kolaylık sağlanması ve sınır kapılarının açık tutulması gerektiğini vurguladı.

Suriyeli mültecilere 11 ilde verilen sağlık hizmetlerinin bütün illeri kapsayacak şekilde düzenlenmesini isteyen Yılmaz, hasta ve hamilelerin sağlık hizmetlerinden yararlanmasında da iyileştirmenin gerekli olduğunu kaydetti.  Mültecilerin kayıt altına alınmasının uluslararası korumanın bir gereği olduğunu anlatan Yılmaz, mültecilerin haklara ve hizmetlere erişiminin böylece kolaylaşacağını söyledi.

Yılmaz, Suriyeli mültecilerden kayıt ve ikamet tezkeresi defter bedeli de dahil hiçbir ücret alınmaması, kendi rızası olmadan kamplara gönderilmemeleri gerektiğini vurguladı. Suriyeli mültecilere yönelik kış gelmeden yeniden "bir ekmek bir battaniye" kampanyasının başlatılmasını isteyen Yılmaz, bu kampanyanın tüm illeri kapsamasının gerekliliğine değindi.

Her ilde valilik, belediye ve STK'ların işbirliği yaparak eşgüdümlü yardım organizasyonları yapması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Dini, mezhebi, milliyeti ve siyasi görüşlerine bakılmaksızın tüm mültecilere insani yardım ve temel hizmetler ulaştırılmalıdır" dedi.

Mültecilerin özellikle yoğun olarak yaşadığı bölgelerde AŞ evleri kurulmasını ve düzenli yardım paketleri ulaştırılmasını isteyen Yılmaz, hasta mültecilerin tedavilerinin de yaptırılması gerektiğini kaydetti.  Yılmaz, "BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Suriyeli mülteciler için sadece izleme pozisyonunu değiştirmeli, daha aktif bir politika izlemelidir. Kapmlarda ve kamp dışında kalan mültecilerin korunması, geri gönderilmemesi, temel hizmetlere erişim ve kayıt altına alınma gibi konularda çalışma yapmalı, bu konuda hükümeti daha çok işbirliğine teşvik etmelidir" diye konuştu.

Genel olarak mültecilere gösterilen ilgiyi yetersiz bulduklarını belirten Yılmaz, yerlerinden yurtlarından olan bu insanlara psikolojik destek verilmesinin önemini ifade etti. Mültecilerin, düşük ücretle çalıştırıldığını, bunun emek sömürüsü olduğunu da anlatan Yılmaz, çocukların eğitimi için de yer tahsisi gerektiğini bildirdi.

Yılmaz, Suriye'ye yönelik olası bir ABD müdahalesinin de bu ülke halkının Türkiye ve diğer komşu ülkelere akınını artıracağını söyledi. Yılmaz, hasta ve tedavi ihtiyacı olan mültecilerin tespiti ve onlara ulaşma konusunda MAZLUMDER'den bilgi alınabileceğini de kaydetti. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title