Haberler

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Gülay

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Gülay'ın açıklaması Meslek liseli sayısında hedefe yaklaşıldı MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Gülay: "Stratejik eylem planında, mesleki eğitime giden öğrenci sayımızı artırma hedefi vardı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Gülay'ın açıklaması Meslek liseli sayısında hedefe yaklaşıldı

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Gülay:

"Stratejik eylem planında, mesleki eğitime giden öğrenci sayımızı artırma hedefi vardı. 2013-2014 eğitim öğretim döneminde bu rakam yüzde 43'lerdeydi, hedefimiz ise yüzde 50 idi. Şu anda brütte yüzde 48,99'a ulaştık. Hedefe çok yaklaştık"

"Bu yıl 9'uncu sınıflarda 585 bin 879 öğrencimiz var. 4 sene evvel 9'uncu sınıflarda 374 bin öğrencimiz vardı. Demek ki yüzde 40 öğrenci artışı var. O halde meslek lisesine giden öğrenci tercihlerinde çok sorun yaşamıyoruz"

"Her şeyi çok üniversiteye odaklamamız gerekir. Almanya'nın nüfusu 82 milyon, üniversite öğrencisi 2,4 milyon, bizde 5,5 milyon. Almanya'da işsizlik yüzde 6, bizde yüzde 11. Demek ki Almanya'da sektörün verdiği ücret, çalışma ortamları, çocukları lisans, ön lisans eğitimden daha ziyade meslek lisesini bitirdikten sonra sektörle buluşturmuş"

YILDIZ AKTAŞ - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), meslek liselerine giden öğrenci sayısında, 2014-2018 Stratejik Eylem Planı'ndaki yüzde 50 hedefine yaklaştı.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, AA muhabirine, ülke genelindeki 3 bin 290 mesleki ve teknik eğitim okulunda yaklaşık 1 milyon 740 bin öğrencinin okuduğunu, 130 binin üzerinde öğretmenin görev yaptığını söyledi.

Bu liselerin alanlarını sektör iş birliğiyle belirlediklerine işaret eden Gülay, mesleki eğitimde 2014-2018 yıllarını kapsayan Stratejik Eylem Planı'nın bitmesine 3 yıl kaldığına dikkati çekti.

Son dönemde "mesleki eğitimde sessiz devrim" yapıldığını belirten Gülay, eylem planı çerçevesinde 22 okul türünün 3'e indirildiğini, bu sayede her meslek lisesinde o bölgeye has bölümlerin açılabildiğini dile getirdi.

Bu yıl bakanlık bütçesinden genel müdürlüklerine ayrılan rakamın, 2002 ile kıyaslandığında 11 kat artırılarak 8 milyar 700 milyon liraya çıkarıldığını kaydeden Gülay, bunun mesleki ve teknik eğitime verilen önemi ortaya koyduğunu vurguladı.

Gülay, mesleki eğitimin gelişimi için 15 bin öğretmen ve 3 bin 290 okul müdürüne hizmet içi eğitim verdiklerini anlattı.

Yılda 320 bin öğrencinin meslek liselerinden mezun olduğuna işaret eden Gülay, bunların yüzde 25'inin sınavsız geçişle meslek yüksekokullarını, yüzde 25'inin açık öğretimi, yüzde 4'ünün de lisans eğitimi veren üniversiteleri tercih ettiğini bildirdi. Gülay, diğer öğrencilerin de daha fazla para kazanabilecekleri alanlarda çalışmayı seçtiğini belirtti.

Meslek lisesi mezunlarının okudukları alanda istihdam edilmesini istediklerini kaydeden Gülay, "Sektörün beklentileri konusunda bakanımızın talimatıyla iki ekip oluşturduk. Bu ekipler çalışma yapıyor ve ilgili yerlerle bunları paylaşıyor" diye konuştu.

OSB'ler dışındaki özel meslek liselerine de teşvik

Devletin organize sanayi bölgelerindeki (OSB) özel meslek liselerinde okuyanlar için öğrenci başına okullara yaklaşık 6 bin lira ödeme yaptığını dile getiren Gülay, bu kapsamda, bu yıl 87 milyon lira ödeme yapılacağını ifade etti.

OSB'lerdeki 23 özel meslek lisesinde yaklaşık 16 bin öğrencinin eğitim aldığına işaret eden Gülay, bu bölgeler dışında yapılacak özel meslek liselerine de teşvik verilmesi için çalışmaların başlatılacağını söyledi.

"Herhangi bir beldede, yerleşim yerinde bir kişi, kurum, kuruluş, bir özel meslek lisesi yaptığında onlar da aynı teşvikten yararlanacak" diyen Gülay, "OSB'lerdeki devlet okullarımızın sayısı da 34'e çıktı ve 19 binin üzerinde öğrencisi var. Bu okullarımızı yaygınlaştıracağız, illerimize, valiliklerimize yazılı talimat da gönderdik" bilgisini verdi.

Gülay, bu liselerin, sektöre büyük katkı sağladığına dikkati çekti.

Meslek lisesi kayıtlarında 4 yılda yüzde 40 artış

Mesleki eğitimdeki öğrenci sayısının giderek arttığını anlatan Gülay, "Bu yıl 9'uncu sınıflarda 585 bin 879 öğrencimiz var. 4 sene evvel 9'uncu sınıflarda 374 bin öğrencimiz vardı. Demek ki yüzde 40 öğrenci artışı var. O halde meslek lisesine giden öğrenci tercihlerinde çok sorun yaşamıyoruz. Her şeyi çok üniversiteye odaklamamız gerekir" ifadelerini kullandı.

Almanya'nın nüfusunun 82 milyon, Türkiye'nin ise 78 milyon olduğuna işaret eden Gülay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Neredeyse birbirine denk. Almanya'da 0-24 yaş genç nüfus yüzde 23, bizde yüzde 42. Çok genç bir nüfusumuz var. Almanya'da genç nüfus oranı yüzde 23, üniversite sayısı 298. Bizim üniversite sayımız 193. Oradan yüzde 30 daha az. Almanya'da meslek lisesi öğrencisi sayısı 8,4 milyon, ülkemizde 1,7 milyon, bu kadar genç nüfusa rağmen. Almanya'da üniversite öğrencisi 2,4 milyon, bizde 5,5 milyon. Almanya'da işsizlik yüzde 6, bizde yüzde 11. Tablo bu. Demek ki Almanya'da sektörün verdiği ücret, çalışma ortamları, yönlendirme, çocukları lisans eğitiminden, ön lisans eğitimden daha ziyade meslek lisesini bitirdikten sonra sektörle buluşturmuş, istihdam etmiş."

Mesleki eğitimde kalitenin artırıldığını vurgulayan Gülay, sektörün meslek lisesi mezunlarına kapısını açmasının, verdiği ücrette tatmin edici olmasının önemine işaret etti.

Gülay, 8 ve 9'uncu sınıftaki öğrencilerin velilerinin, kendi bölgelerindeki mesleki ve teknik eğitim okullarını görmeleri ve tanımalarını istediklerini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Sektörden çok büyük destek bekliyoruz. Özellikle okullarla iş birliği protokolü yaparak, öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin eğitiminden okuldaki donatıma, öğrencilerimizin stajından istihdamına kadar desteğini bekliyoruz. Stratejik Eylem Planı'nda, mesleki eğitime giden öğrenci sayımızı artırma hedefi vardı. 2013-2014 eğitim öğretim döneminde bu rakam yüzde 43'lerdeydi, hedefimiz ise yüzde 50 idi. Şu anda brütte yüzde 48,99'a ulaştık. 3 yıl içinde genel ortaöğretime giden öğrenci ile meslek lisesine giden öğrenci sayımız yüzde 50-yüzde 50 bandında birleşecek. Yani hedefe çok yaklaştık."

Kaynak: AA / Güncel

Osman Nuri Gülay Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title