Meclis Başkanlığı Seçiminde Sonuç Bugün Belli Olacak
Yeni Meclis Başkanı'nı belirleyecek seçimin dünkü turlarından sonuç çıkmadı. Sonuç bugün belli olacak. Kulisler, "AK Parti, başkanlığı bırakmayacak. Kasımda erken seçim olur" diyor.
Yeni Meclis Başkanı'nı belirleyecek seçimin dünkü ilk iki turundan sonuç çıkmadı. CHP, ilk turda 5, ikinci turda 3 fire verdi. MHP ve HDP adayları ise ilk turda, partilerinin vekil sayısından 1'er oy fazla aldı. Sonucu bugünkü turlar belirleyecek. Kulisler kaynıyor: "AK Parti, başkanlığı bırakmayacak. Kasımda erken seçim olur."
OTURUMU BAYKAL YÖNETTİ
TBMM'de 25. dönem başkanlık seçimi için yapılan oturumu, en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yönetti. Liderler, parti gruplarının en ön sırasında kendi Meclis başkan adaylarıyla yan yana oturarak adaylarına tam destek mesajı verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu Bakanlar Kurulu yerine grup sıralarının önünde AK Parti'nin adayı Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte oturmayı tercih ederken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Ekmeleddin İhsanoğlu'yla, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Dengir Mir Mehmet Fırat ile oturdu.
Oylama öncesinde, hükümetin istifası ve yeni hükümet kurulana kadar mevcut hükümetin görevine devam etmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi bilgiye sunuldu. Ardından, daha önce yemin etmemiş olan 6 vekil yemin etti.
İKİ LİDERİN KRİTİK TOKALAŞMASI
Seçim bölgelerine göre isimleri okunan milletvekilleri, tek tek kabinlerde gizli oy kullandı. Oylama sırasında, Meclis Genel Kurulu'nda yeni milletvekillerinin birbirleriyle tanışma ve kutlama merasimleri nedeniyle hareketlilik yaşandı. Bu sırada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanına gitti ve elini sıktı.
CHP FİRE VERDİ
Partiler, ilk iki turda adaylarının arkasında durdu. Oylamaya 550 milletvekilinden 545'i katıldı. İlk turda AK Parti adayı İsmet Yılmaz 256, CHP adayı Deniz Baykal 125, MHP adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ile HDP adayı Dengir Mir Mehmet Fırat 81'er oy aldı. 2 oy ise boş çıktı. Geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal, yurtdışında bulunan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, şehir dışında bulunan AK Partili Ekrem Erdem ile rahatsız olan AK Partili Mustafa Yel oylamaya katılmadı. CHP'li Cemal Okan Yüksel'in ise oylamaya yetişemediği belirtildi. Bu tabloya göre ilk turda CHP 5 fire verdi. Bunlardan 2'si boş oy olarak kullanıldı. CHP'den iki oy HDP adayı Fırat'a ve bir oy da MHP adayı İhsanoğlu'na gitti.
İKİNCİ TURDA TAŞLAR OTURDU
İkinci turda Yılmaz'a 256, Baykal'a 128, İhsanoğlu ve Fırat'a 80'er oy çıktı. Bu turda CHP'den sadece Baykal oy kullanamadı. Bu durumda 132 sandalyeli CHP'den Baykal'a, 3 oy gitmemiş oldu. Bu oylardan ikisinin HDP'li adaya gittiği, bir oyun da boş çıktığı sanılıyor. Zira bu turda da HDP'li Figen Yüksekdağ'ın yanı sıra, HDP'li Asiye Kolçak da oy kullanmadı.
MHP VE HDP OYLARI SONUCU BELİRLEYECEK
Böylece ilk iki turda hiçbir aday anayasal çoğunluk olan 367 oya ulaşamadığı için seçilemedi. Başkanlık yarışı bugün yapılacak 3. ya da 4. turda sonuçlanacak. Salt çoğunluk gereken 3. turda da yine her partinin kendi adayını desteklemesi bekleniyor. Partilerin milletvekili sayısına ilişkin aritmetik tablo, böyle bir durumda, Yılmaz ve Baykal'ın 4. tura çıkacağını gösteriyor. Bu durumda yeni başkanı MHP ile HDP'nin oyları belirleyecek.
EŞİT ÇIKARSA YENİLENECEK
Başkanlık seçiminde 3. turda en çok oyu alan iki aday, 4. turda yarışacak. TBMM Başkanlığı, 3. turda iki adayın aynı oyu alması durumunda, 4. tura hangi adayların çıkacağını belirlemek için geçmişteki uygulamaları araştırdı. Anayasa Mahkemesi'nde benzer bir formül bulundu. Geçmişte iki adayın 3. turda aynı oyu alması üzerine seçimin Yüksek Mahkeme'ce yenilendiğini tespit eden TBMM Başkanlığı, yine 3. turda iki adaya eşit oy çıkması durumunda 3. tur seçimini yenileyecek.
AK PARTİ'DE İBRE ERKEN SEÇİME Mİ DÖNDÜ?
Türkiye, Meclis Başkanlığı seçiminin ardından partiler arasında koalisyon görüşmelerinin başlamasını beklerken, AK Parti kulislerinde "ibrenin erken seçimden yana döndüğü" konuşuluyor. Bu iddiaya dair ilk işaretinse, AK Parti'nin, Meclis Başkanlığı seçiminde hiçbir şekilde kendi adayı dışındaki bir ismi desteklemeyeceğini açıklaması olduğu belirtiliyor. AK Parti kulislerinde CHP ile koalisyon konusunda, "Güvenoyu almak için 18 vekilimiz eksik. Bunun için 8 bakanlık vermeyiz. CHP'de çok parçalı yapı var. Koalisyon zor olur. Kurulsa da dağılır" değerlendirmelerinin yapıldığı ifade ediliyor.
MHP ile olası koalisyon için de, "MHP'nin Cumhurbaşkanı ile ilgili tavrı belli. Cumhurbaşkanı'mızı pazarlık konusu yapmayız" denildiği belirtiliyor.
HDP ile koalisyon seçeneği ise AK Parti kulislerinde neredeyse hiç dile getirilmiyor. Öte yandan "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, 3-5 Ağustos arasında yapılacak Yüksek Askeri Şûra'ya (YAŞ) mevcut hükümetle girmek istediği, bu nedenle hükümet kurma görevini, sürecin tamamlanması YAŞ sonrasına kalacak şekilde vereceği" de kulislerde dile getirilen iddialar arasında. (Kaynak: Habertürk)