Haberler

Meclis İşitme Engellilerle İletişim Sorununu Aşıyor

Abone Ol

Ali Hakan Der - Meclis, işitme engelli ziyaretçileriyle doğrudan iletişim sorununu aşmak amacıyla rehberlik hizmetleri personeline işaret dili eğitimi başlattı.

Ali Hakan Der - Meclis, işitme engelli ziyaretçileriyle doğrudan iletişim sorununu aşmak amacıyla rehberlik hizmetleri personeline işaret dili eğitimi başlattı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre TBMM Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı, günde ortalama 3 bin ziyaretçi ağırlayan Meclis'te, iletişim kurmakta en çok zorlanılan işitme engellilerle bire bir iletişim kurulması için harekete geçti. TBMM personeli 33 kişi, TBMM TV İşaret Dili Tercümanı Dilek Öztürk'ten geçen hafta işaret dili dersi almaya başladı.

Görme ve yürüme engelliler için refakatçi görevlendirilen Meclis'te, işitme engellilere bire bir rehberlik hizmeti verilmesiyle, tüm engelli gruplarına rehberlik hizmeti verilmiş olacak.

İlk derste işaret dili alfabesini öğrenen personel, ikinci derste cümle kurmaya başladı. Öztürk'ün sorularını işaret dilinde yanıtlayan personel, günlük yaşamda en çok ihtiyaç duyulan konuları işaret diliyle anlatıyor. Personel, derslerden sonra da kendi arasında işaret diliyle konuşma alıştırmaları yapıyor.

Personel, 3 hafta sürecek eğitimin tamamlanmasıyla birlikte işitme engellilere rehberlik yapmaya başlayacak.

Eğitmen Dilek Öztürk, işitme engelli ziyaretçilerin böyle bir rehberlik hizmeti alacak olmasının onlar için çok iyi olacağını belirtti.

İşaret dili eğitiminin çok güzel bir fikir olduğunu dile getiren Öztürk,

"Özellikle işitme engelliler camiası için bulunmaz nimet. İşitme engelliler kendilerini ifade edebildikleri zaman, daha mutlu oluyorlar" dedi. Öztürk, daha önce TBMM ziyaret kabul bölümüne gelen bir işitme engelliyle kağıda yazı yazılması suretiyle anlaşıldığını ifade ederek, bundan sonra zaman kaybı da olmayacağını söyledi.

İşaret dili alan Meclis personeli de işitme engelli ziyaretçilerle sık sık karşılaştıklarını belirterek, derslerin iletişim kurmada yardımcı olacağını söylediler.

İşaret dilinin kolay olduğunu ve iki derste birçok şey öğrendiklerini anlatan bir personel de, "İşitme engellilerle bundan sonra daha rahat iletişim kurabileceğiz. Onları anlamak ve empati kurmak açısından da kendimizi geliştireceğiz" diye konuştu.

Yayıncı: Ali Eyvaz - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Dilek Öztürk Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title