Haberler

Meclis'te İlk Kürtçe Önerge

Güncelleme:
Abone Ol

HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesini Kürtçe olarak hazırladı.

HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na Kürtçe soru önergesi sundu.

TAMAMI KÜRTÇE

Aynı zamanda Kürdolog olan HDP'li Yıldırım, TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesini tamamen Kürtçe olarak hazırladı. TBMM'ye Kürtçe olarak sunulan önergenin işleme alınıp alınmayacağı henüz netleşmezken, TBMM Genel Kurulu tutanaklarında Kürtçe konuşmalar bilinmeyen dil olarak geçiyor.

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM

HDP'li Yıldırım Milli Eğitim Bakanı Avcı'nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede Kürtçenin seçmeli ders olarak 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde müfredata girdiğini hatırlattı. Yıldırım, seçmeli Kürtçe derslerinin aşamalı olarak okulların 5, 6, 7 ve 8. sınıflarında yer almasının öngörüldüğünü belirterek, "Bu dersin materyalleri de müdürü olduğum dönemde Mardin Artuklu Üniversitesinin Yaşayan Diller Enstitüsü tarafından hazırlanmıştı. Seçmeli Kürtçe dersinin gündeme gelmesiyle hükümet yetkilileri ve MEB müsteşarları bunu büyük bir gelişme olarak değerlendirmiş ve bu dersi okutmak üzere yetiştirilecek Kürtçe öğretmenlerinin atanacaklarını duyurmuşlardı" ifadelerini kullandı.

"KÜRTÇE DERSLERİ FİİLEN İŞLETİLMİYOR"

Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın 2013 Şubat ayında Mardin'de enstitüde okuyan öğrencilerin Kürtçe öğretmen adayı olarak eğitim gördüğünü söylediğini hatırlatan Yıldırım, gelinen süreçte Kürtçe derslerinin fiilen işletilmediği ve ders materyallerinin öğrencilere ulaştırılmadığını belirtti. Kürtçe dersinin okul yöneticileri tarafından seçilmesinin engellendiğine dikkat çeken Yıldırım, bu ay içinde yapılacak 37 bin öğretmen ataması içerisinden yalnızca 12 Kürtçe öğretmeninin atanacağını kaydetti.

İŞTE O SORULAR

HDP'li Yıldırım, Kürtçe olarak sunduğu soru önergesinde Avcı'ya şu soruları yöneltti:

"Kürtçe dersinin 'yeterli derslik yok' ve 'Kürtçe öğretmeni yok' gibi nedenlerle öğrencilere seçtirilmediğine dair Bakanlığınıza ulaşan bir şikayet var mıdır?

Kürtçe dersinin seçilmesinin çeşitli gerekçelerle ve bazı yerlerde tahammülsüzlük nedeniyle engellenmesinin önüne geçmek için aldığınız tedbirler nelerdir?

Türkiye sınırları dahilinde milyonlarca Kürt (Kurmanc, Zaza) yaşamaktadır. Aynı şekilde okullarda seçmeli Kürtçe dersinin fiilen işletilmediği görülüyor. Buna göre bakanlığınızın Kürtçe anadilinde eğitimle ilgili yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Anayasanın eğitim ve öğretim hakkını düzenleyen ilgili maddeleri anadilde eğitime imkan vermiyor. Buna göre anayasanın yasakladığı Kürtçe anadilinde eğitim meselesine Bakanlığınızın pedagojik-bilimsel bakışı nedir?"

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kadri Yıldırım Nabi Avcı Mardin Siirt Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

Gercek ci ol:

Yüz sene önce olmus olsay di bu gün ortadogunun sahipleri kürd ler ve türklerdi ama yobaz bir mantik barbarca bir düsünce den baska bir sey yok elde sadece ölüm

Yanıtla01
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title