Meclis'te Yılın Olayları
Meclis, 2012 yılı mesaisine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyen tasarıyı yasalaştırarak başladı.
Meclis, 2012 yılı mesaisine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyen tasarıyı yasalaştırarak başladı.
TBMM'de, 2012 yılı Ocak ve Şubat aylarında yaşanan önemli gelişmeler tarih sırasına göre şöyle:
3 Ocak:
-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazze'deki Filistin Hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye'yi Meclis'teki makam odasında kabul etti.
-Kendilerine "Barış Anneleri" adını veren ve aralarında BDP milletvekillerinin de bulunduğu bir grup, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclisteki makam odası önünde oturma eylemi yaptı.
-BDP ve bazı bağımsız milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu'nda oturma eylemi başlattı.
4 Ocak:
-CHP, 12 Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) daha iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu. Son başvuruyla birlikte CHP'nin KHK'ların iptali için Yüksek Mahkeme'ye başvurusu 30'a ulaştı.
-CHP, Adalet Bakanı Sadullah Ergin hakkında gensoru önergesi verdi.
5 Ocak:
-TBMM Başkanlığı, CHP'nin Adalet Bakanı Sadullah Ergin hakkında verdiği gensoru önergesini, "Anayasa'ya aykırı" olduğu gerekçesiyle iade etti.
10 Ocak:
-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Anayasa-Adalet Komisyonu'nda bulunan dosyaları için dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren dilekçeyi, TBMM Başkanlığı'na iletti.
17 Ocak:
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, milletvekili emekli aylıklarıyla ilgili düzenleme nedeniyle bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderdiği yasa, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanuna göre, milletvekili emekli aylıkları, yeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar Cumhurbaşkanı emekli aylığı ödeneğinin yüzde 45'i oranında belirlenecek.
19 Ocak:
-TBMM Genel Kurulu'nda, 11. Cumhurbaşkanı'nın görev süresini 7 yıl olarak belirleyen Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı kabul edildi.
25 Ocak:
-TBMM Genel Kurulu'nda, Aden Körfezi'nde görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının görev süresi 1 yıl daha uzatıldı.
-MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Fransa Senatosu'nun aldığı karardan dolayı, TBMM Türkiye-Fransa Parlamentolararası Dostluk Grubu'nun feshedilmesi için TBMM Başkanlığı'na başvurdu.
-CHP, Adalet Bakanı Sadullah Ergin hakkında gensoru önergesi verdi.
26 Ocak:
-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Fransa'yı kınayan bir bildiriyi kabul etti.
1 Şubat:
-İşkolu barajının yüzde 3'e düşürülmesini öngören Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.
-Orman özelliğini yitirmiş ve 2B arazisi olarak bilinen Hazine arazilerinin satışını öngören Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na gönderidi.
-TBMM Genel Kurulu'nda, TBMM İçtüzüğü'nde değişiklik yapılmasına dair teklifin görüşmelerinde, Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu'nun, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'a yönelik,
"kuyruk acın var" sözleri gerginliğe yol açtı.
- Türkiye'nin ilk "yüz naklini" gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekipte yer alan Dişhekimi İsmail Avşar, Meclis'te kuliste ilgi odağı oldu.
2 Şubat:
-Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarı, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arazi ve arsalarda norm ve standartlara uygun sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerinin oluşturulması amacıyla yapılacak iyileştirme, tasfiye ve yenilemelerle ilgili usul ve esasları düzenliyor.
-TBMM Genel Kurulu'nda, Adalet Bakanı Sadullah Ergin hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.
3 Şubat:
-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis İçtüzük değişikliği teklifiyle ilgili grup başkanvekilleriyle biraraya geldi.
7 Şubat:
-Çiçek'ten, CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün'ün, Sağlık Bakanlığınca belirlenecek herhangi bir yerde, ücretsiz, doktorluk yapma başvurusuna, "Bir milletvekilinin, yürütme organı emrinde görevlendirilmesi, mümkün değil" yanıtını verdi.
8 Şubat:
-TBMM Başkanı Çiçek, İçtüzük değişikliği teklifiyle ilgili grup başkanvekilleriyle ikinci kez toplantı yaptı. Toplantının ardından açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Meclis İçtüzüğü değişikliği teklifine ilişkin grup başkanvekillerine yeni öneri getirdiğini ve bu önerilerin gruplar tarafından değerlendirileceğini açıkladı.
-TBMM Genel Kurulu'nda, CHP milletvekilleri, TBMM İçtüzük değişikliğinin görüşmeleri sırasında kürsüyü işgal etti. CHP'li milletvekillerinin kürsü işgali yaklaşık 5 saat sürdü. TBMM Başkanı Çiçek, birleşime 4 kez ara verdi.
Verilen aralarda grup başkanvekilleriyle görüşen Çiçek, aranın ardından teklifin görüşmelerine kaldıkları yerden devam edeceklerini söyledi. Çiçek'e, CHP'li milletvekilleri alkışlarla tepki gösterdi. Çiçek de "Bu Meclis çok badire atlattı. Çok sıkıntılar yaşadı. Ama böyle bir görüntüyü Meclis hak etmiyor. Siyaset kurumu hak etmiyor. Böyle bir işgal, Meclisimiz açısından çok doğru değil. İçtüzüğe de uygun değil. Bunu tarihe not düşmek adına ifade ediyorum" karşılığını verdi.
Aralarda da kürsüde ayakta bekleyen CHP'li milletvekilleri, "Çiçek istifa" diye slogan attı. Çiçek, görüşme imkanının kalmadığını belirterek, birleşimi kapattı.
Birleşim kapandıktan sonra CHP ve AK Parti milletvekilleri arasında yumruklaşmaya varan kavga çıktı. Birçok milletvekilinin yumruklaştığı kavga yaklaşık 15 dakika sürdü. Kavganın yatıştırılmasının ardından AK Parti'li milletvekilleri, CHP'nin işgal ettiği kürsünün etrafında toplandı. Bu sırada CHP milletvekilleri bir süre daha bekledikten sonra Genel Kurul salonundan ayrıldı. Bu sırada bir stenograf, görev yaptığı masada baygınlık geçirdi.
-CHP TBMM Grubu'ndan görüşmeler sürerken yapılan yazılı açıklamada, Meclis Genel Kurulu'nda yaptıkları eylemin, "kürsü işgali değil, İçtüzük darbesiyle gasp edilmek istenen kürsüyü, işgalden kurtarma eylemi" olduğunu öne sürdü.
-Görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyen AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu'nda yaptıkları eyleme ilişkin, "TBMM'de kürsü işgal altındadır. Bu militanvari bir tavırdır, kaba kuvvet ve şiddettir" dedi.
9 Şubat:
-TBMM Genel Kurulu'nda, TBMM İçtüzük değişikliği teklifinin görüşmeleri ertelendi.
10 Şubat:
-MİT mensupları veya özel bir görevi ifa etmek üzere Başbakan tarafından görevlendirilen kişiler hakkında soruşturma yapılmasını da Başbakanın iznine bağlayan, AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel'in Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
15 Şubat:
-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Uludere'deki olaya ilişkin insansız hava aracı "Heron' görüntülerini izledi.
17 Şubat:
-TBMM Genel Kurulu'nda, MİT Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifi, sabaha kadar süren görüşmelerin ardından 63 ret oyuna karşın, 266 oyla kabul edilerek yasalaştı.
20 Şubat:
-Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Mor Gabriel Manastır Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, TBMM Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu'na yeni anayasa önerilerini sundu. Toplantı sonrası açıklama yapan Bartholomeos, ikinci sınıf vatandaş olmak istemediklerini belirterek, "Maalesef bugüne kadar azınlıklara karşı haksızlıklar oldu. Bunlar yavaş yavaş düzeltiliyor, değiştiriliyor, yeni bir Türkiye doğuyor" dedi.
-AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve bazı milletvekillerinin, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkararak 4 artı 4 artı 4 şeklinde uygulanmasını öngören, İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı kanunlarda değişiklik yapan teklif, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
21 Şubat:
-TBMM Genel Kurulunda, internet kullanımı ve çocukların internetin zararlarından korunması konusunda Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.
22 Şubat:
-TBMM Başkanlık Divanı, tutuklu 8 milletvekiline maaşlarının ödenmesini kararlaştırdı.
23 Şubat:
-TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, AK Parti Grup başkanvekillerinin verdiği zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran, "kesintisiz eğitim" uygulamasına son veren kanun teklifini görüşmek üzere toplandı. Teklif, daha sonra alt komisyona gönderildi.
27 Şubat:
-Kadına şiddet uygulayan kişilere elektronik kelepçe veya bileklik takılmasına imkan sağlayan ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
29 Şubat:
-BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, TBMM Genel Kurulu'ndaki "Kemalist diktatörlük" ifadesi tartışmaya neden oldu. Tan, kimsenin şahsına hakaret olmadığını belirterek, "Söylediğim lafın arkasındayım" dedi. TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, Tan'a uyarma cezası verdi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yazılı açıklama yaparak, Meclis'te yapılan konuşmalarda "tarihi şahsiyetlere ve milletin hassasiyetlerine karşı saygılı bir dil kullanılması" uyarısında bulundu.
-Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap etti.
(Sürecek)
Muhabir: Kubilay Çelik
Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM