Medeniyet Tasavvuru Kültüre Muhtaçtır
Prof. Dr. Sadettin Ökten, Seka'daki Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Kocaeli Şubesi'nde halkımızla buluştu.
Kocaeli'ndeki kültür sanat etkinlikleri çerçevesinde düşünce dünyamızın önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Sadettin Ökten, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Kocaeli Şubesi aracılığıyla Kocaeli halkı ile buluştu. Medeniyet tasavvuru üzerine yapılan etkinlikte Prof. Dr. Ökten, başlıca medeniyetin kültürel etkilerini, insanların medeniyetlere olan etkilerini ve medeniyetlerin insanlara etkileri gibi geniş yelpazedeki konuları hoş bir söyleşi ile anlattı.
MEDENİYET HAYATIMIZA ANLAM KAZANDIRIR
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Kocaeli Şubesi'nin düzenlediği etkinliğe katılan Prof. Dr. Sadettin Ökten öncelikle insanı anlatarak, "İnsan dediğimiz varlığın bir fizyolojisi var. Aşağı yukarı da insanlar birbirine benziyor içgüdüleri var, akılları var ve duygusal boyutları var. Ve insan dediğimiz varlığın içgüdüleri, duygusallıkları, akıldan oluşan bu üç etken vücutla birlikte dışa vuruyor. Bu üç yetenek veya düzen, insanın yaşamasına yetmiyor. Çünkü insanların bir takım soruları var ve bu sorular evrenseldir. İnsanlar kendilerine bu soruları soruyor; geçmişim neydi, geleceğim ne olacak gibi. Bu evren nedir ve benim bu evrendeki konumum nedir gibi soruları insan dışındaki hiçbir varlık sormuyor. İnsanın zihnine gelen, kalbine düşen bu sorulara, düşüncelere cevap veren bir takım genel sistemlere ihtiyacı duyuyor. O sisteme biz medeniyet tasavvuru diyoruz" diyerek insanın medeniyet ile ilişkisinin başlangıcına değindi.
MEDENİYET KÜLTÜRE MUHTAÇTIR
Kendi hayatında da örnekler veren Sadettin Ökten, "İnsanların giysileri de medeniyetin bir izdüşümüdür. Tarihe bakınca Osmanlı Padişahları yeşil, eflatun, sarı gibi canlı renkli elbiseler giyinirken bizim gençliğimizde, genç lacivert, gri ve siyah giyerdi. Zamanımızda bir pembe giyinseydik etraftakiler farklı bakıyorlardı. Günümüzde ise evrensel kıyafet diyorlar. Fakat bunu Afrika'da, Afganistan'da kimse giyinmiyor. Bu da batı toplumlarının modernite ile ürettiği kıyafet diye düşündükleri için insanlar kendi kültürlerine göre giyiniyorlar. Kısacası Medeniyet tasavvuru kültüre muhtaçtır" dedi.
PROF. DR. ÖKTEN'E EBRU HEDİYE EDİLDİ
Kocaeli halkının yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Kocaeli Şubesi Başkanlığını yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ali Yeşildal, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Raşit Fidan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanı İsmail Civelek de katıldı. Söyleşinin bitiminde Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Kocaeli Şubesi Başkanı Ali Yeşildal, Prof. Dr. Sadettin Ökten'e ebru çalışması hediye etti.