Haberler

Medikal Sektörü Kümelenme Strateji Çalıştayı Samsun'da Başladı.

Abone Ol

Ekonomi Bakanlığı ile Avrupa Birliği'nin ortak finanse ettiği KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri sektöründe dünyanın 3.kümelenme merkezi olan Samsun'da "Medikal Sektörü Kümelenme Strateji Çalıştayı"...

Ekonomi Bakanlığı ile Avrupa Birliği'nin ortak finanse ettiği KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri sektöründe dünyanın 3. kümelenme merkezi olan Samsun'da "Medikal Sektörü Kümelenme Strateji Çalıştayı" başladı.

Sektörde yürütülmekte olan üretim ve ihracat potansiyelinin artırılması çalışmalarının şekillenmesinin hedeflendiği ve Canik Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştayın ev sahipliğini Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) yaptı. Medikal Sektörü Kümelenme Strateji Çalıştayı'nda; sektörde faaliyet gösteren firmaların bulundukları çevrede mevcut olan belirsizliklere uyum sağlamaları için gerekli kaynakların, ürünlerin, süreçlerin ve sistemlerin yapılandırılması, ne tür fonksiyon gerçekleştirecekleri ve ne tür pazarda faaliyette bulunacakları belirlendi. Çalıştayda ayrıca geçen ay Türkiye Sanayi Stratejisi çerçevesinde Türkiye'nin sanayide rekabet gücünü artırmak amacıyla kümelenen sektörlere yönelik bilimsel tabanlı ve üniversite-sanayi işbirliğine dayanan Küme Destek Programı'na Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Samsun'u dahil etmesi ele alınıp, verilecek desteklerden nasıl yararlanılacağı masaya yatırıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Tören, "Küreselleşmenin bu denli hüküm sürdüğü, ekonomilerin bu denli entegre olduğu ve rekabet edebilirlik koşullarının giderek ağırlaştığı, ekonomik düzeyde yükselen Türkiye, gücünü KOBİ'lerimizden almaktadır. Bu nedenle KOBİ'lerimizin kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik yapılan yatırımlar büyük önem arz etmektedir. Bu anlayışla uygulamaya konulmuş olan KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi çerçevesinde 5 pilot ilden bir tanesinin Samsun olması, kentimiz adına önemli şanstır" dedi.

Türkiye'de sektörün daha derli toplu ve dünya standartlarında üretim yapabileceği, ilk 5 yıl içerisinde dünya pazarında yüzde 1 pay almayı, cari açığı azaltmayı hedefleyen ve buna ulaşabilmesi için organize sanayi alanları gereksiniminin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Medikal Sanayi Kümelenme Derneği (MEDİKÜM) Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, "Sağlık kenti olma yolunda, KOBİ'lerin rekabet gücünü artırmak, yenilikçilik ve girişimcilik kültürünü geliştirmek amacıyla yola çıkan MEDİKÜM, şimdiye kadar geçen kısa zaman dilimi içerisinde sektöre ve paydaşlarına yönelik birçok faaliyet içine girmiştir. Bu bağlamda, sektörümüzün daha rekabetçi bir pozisyona kavuşması, firmaların karlılığını artırması, istihdamın daha nitelikleştirilmesi ve sürdürülebilir hale getirilmesi gibi alt hedefleri de gündemine alan MEDİKÜM, bu bağlamda sektöre yönelik planlama ve stratejik yol haritalarının çıkartılmasına öncülük etme görevini de üstlenmiştir" diye konuştu.

Projenin kıdemli yöneticisi olan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku, "Projemizde en çok önem verdiğimiz şey, işbirliği. İkincisi ise yönetişim. Biz projeyi yönetirken 'oldukça merkezi bir anlayışla projeyi yönetelim, yürütelim, işi bitirelim, kalsın' demiyoruz. Mutlaka 5 yerel paydaş seçmemizin sebebi de 'attık kafadan Samsun geldi' değil. Samsun'un elindeki potansiyel diğer pek çok ilimize fark atacak seviyede. Samsun'da medikal kümelenme alanında yapacağımız işlerin ve işbirliklerinin, hep beraber çıkacağımız bu yolculukta bizim uzmanlık alanımız olan uluslararası ticaret, uluslararası ihracat yönünde size katkılar sağlarken, bize de sizlerden yerel paydaşlarla ortaklık halinde iş nasıl yapılır, işbirliği nasıl gerçekleştirilir, hep beraber ileriye, Türkiye'nin koyduğu 2023 500 milyar dolar ihracat hedefine sizin katkılarınızı nasıl maksimize edebiliriz, sizin uluslararasılaşmanız yönünde kendi katkılarımızı size nasıl aktarabiliriz, tüm tasamız bunun için" şeklinde konuştu.

Yapılan bu çalışmanın ayakları yere basın bir çalışma olduğunu söyleyen Vali Yardımcısı Mehmet Hulusi Kaya, şu ifadeleri kullandı: "Bugünkü çalıştaydan sonra artık Samsun'da medikal sektörde çok daha ileriye götürecek somut adımlar atılacaktır."

Çalıştayda Ekonomi bakanlığı uzmanları çeşitli konularda sunumlar yaptı. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ekonomi Bakanlığı Avrupa Birliği Politika Türkiye Güncel Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title