Haberler

'Medya Depresyonu Tetikliyor Mu?" Paneli Yapıldı

Abone Ol

*özellikle medyada yer alan şiddet, baskı, korku ve cinsel saldırı görüntü ve haberlerinin toplumun psikolojisini nasıl etkilediği sorusuna cevap aranan panelde İrfan Değirmenci, Yüksel Aytuğ, Cem Arslan, Üsküdar Üniversitesi Rektörü...

*özellikle medyada yer alan şiddet, baskı, korku ve cinsel saldırı görüntü ve haberlerinin toplumun psikolojisini nasıl etkilediği sorusuna cevap aranan panelde İrfan Değirmenci, Yüksel Aytuğ, Cem Arslan, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Prof. Dr. Nesrin Dilbaz ve Prof. Dr. Orhan Doğan konuşma yaptı

İSTANBUL DHA

Üsküdar Üniversitesi'nde düzenlenen panelde küresel kriz haline gelen depresyonu tetikleyen unsurlar masaya yatırıldı. Özellikle medyada yer alan şiddet, baskı, korku ve cinsel saldırı görüntü ve haberlerinin toplumun psikolojisini nasıl etkilediği sorusuna cevap aranan panelin moderatörlüğünü sunucu Zahide Yetiş yaptı. İrfan Değirmenci, Yüksel Aytuğ, Cem Arslan, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Prof. Dr. Nesrin Dilbaz ve Prof. Dr. Orhan Doğan da medya, toplum ve depresyon ilişkisini ele aldılar.

Açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın yaptığı panelde medyaya yansıyan şiddet içerikli haberlerin depresyonu tetiklemedeki etkisi de tartışıldı.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan 'Davranış bilimleri çok geniş bir yelpaze. Biz davranış sağlığı alanında yeni bilimler üretirken toplumu etkileyen her türlü dış etkeni mercek altına alıyoruz ve saha araştırmaları yapıyoruz. Toplumu ve bireyleri etkileyen unsurlar arasında medyadan aldıkları haberler de yer alıyor. Özellikle cinayet, tecavüz, istismar, gasp gibi 3. Sayfa haberleri çoğu zaman karşımıza bir depresyon nedeni olarak çıkıyor. Kişiler bu haberlere duyarsız kalamıyor, 'benim de başıma gelir mi" psikolojisine kapılıyorlar. Bu duygular önce takıntı, sonra da hayatlarını etkileyen etkenler haline dönüşüyor. Panelimizde bu duygu halini akademisyenler ve haberciler olarak ele almayı hedefledik" dedi.

Prof. Dr. Orhan Doğan, 'Depresyon 2004 yılında en çok yeti yitimine neden olan hastalıklar sıralamasında üçüncüyken, 2020 yılında ikinci, 2030 yılında birinci sırada yer alacağı öngörülüyor" dedi.

İrfan Değirmenci ise "Çok ağır bir yük omuzumda.Kötü haberler veren medya depresyonu tetikliyor mu? sorusu aklımda buraya kadar geldi. Gerçekten bir savunma hazırlamıştım. Ama hepsini unuttum. Şehitlerimizin haberiyle üzülürken ertesi gün haydi eller havaya denilebildiğini görüyouz. Savaş çktı bu 3. dünya savaşı derken ertesi gün bakıyorsunuz sanki savaş bitmiş. Bambaşka konular işleniyor. Alex ne olacak? Samet tercümanlığa devam edecek mi noktasına gelmişiz. Galiba benim yapabildiğim gibi izleyicide bir önceki günkü haberleri unutabiliyor ve bu sayede devam edebiliyoruz yaşama" şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nevzat Tarhan Yüksel Aytuğ Cem Arslan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title