Medya-İş Üye Kayıtlarına Başladı
Medya İşçileri Sendikası (Medya-İş) Genel Başkanı Gürsel Eser, "Hem çalışanlarımızın hakkını koruyacağımızı hem mesleğimizi geliştireceğimizi hem de dünya ile entegre olmuş bir mesleki yaşam süreceğimizi göstereceğiz" dedi.
Medya İşçileri Sendikası (Medya-İş) Genel Başkanı Gürsel Eser, "Hem çalışanlarımızın hakkını koruyacağımızı hem mesleğimizi geliştireceğimizi hem de dünya ile entegre olmuş bir mesleki yaşam süreceğimizi göstereceğiz" dedi.
Eser, yaptığı açıklamada, Medya-İş'e gösterilen ilgi ve alakadan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan (TGS) istifa eden 317 kişinin noter belgelerinin ellerine ulaştığını, bu sayının daha da artacağını söyledi.
"TGS, yaptığı hukuk dışı eylemlerle kriz çıkartarak konuyu çarpıtıyor" diyen Eser, bu tür girişimlerin, sendika yönetiminden memnun olmayan basın çalışanlarının istifasını durduramayacağını ifade etti.
Hür iradeleriyle kurdukları Medya-İş'i, Türkiye'nin en saygın ve güçlü sendikası yapma konusundaki kararlılıklarını vurgulayan Eser, "TGS, hukuken ve hükmen Anadolu Ajansı'ndaki çoğunluğu kaybetmiştir" dedi.
Eser, şöyle devam etti:
"TGS'nin yasa dışı eylemlerine sayfalarında yer veren basın organlarına sesleniyorum: Sendikal yaşamı önemsiyorsanız, izin verin sizin kurumlarınızda örgütlenelim ve toplu iş sözleşmesi yapalım. Bizi beğenmiyorsanız, o zaman izin verin TGS sizin kurumunuzda örgütlensin. TGS'yi ve Genel Başkanı'nı önemsiyorsanız, kurumunuzu sendikal çalışmalara açın.
Neden sendika üyelerinin hür iradesiyle TGS yönetiminden memnun olmayarak istifa ettiğini kabullenmiyorsunuz- Neden 'tek adam' oyunu oynayan TGS yönetiminin tarihin en başarısız sendikacıları olduğunu göremiyorsunuz-
Biz, kısa süre önce bu yönetimle hareket eden kişilerdik. Ancak sendikal mücadelede başarısız yönetime tahammül etmek artık mümkün değil."
-"Sendika zenginliği"-
Anadolu Ajansı'nda "sendikasızlaşma değil, sendika zenginliği olduğunu" ifade eden Eser, isteyenlerin iki sendikadan birine üye olabileceğini, bu zenginliği tüm basın kuruluşlarına tavsiye ettiklerini söyledi.
Türkiye'de sendikal yaşamda yeni bir sayfa açtıklarını belirten Eser, "Hem çalışanlarımızın hakkını koruyacağımızı hem mesleğimizi geliştireceğimizi hem de dünya ile entegre olmuş bir mesleki yaşam süreceğimizi göstereceğiz. Kavgayla, iftirayla, ideolojik saplantılarla uğraşmadan, nasıl sendikacılık yapacağımızın örneklerini yakında vereceğiz" dedi.
Eser, şunları kaydetti:
"TGS'ye destek veren siyasi parti üyelerine de bir sözümüz var: Açlık grevi yaptığını söyleyen kişiye destek verirken, neden ona destek olanların hepsinin basınla ilgisi olmayan, başka kurumlardan gelen kişiler olduğuna dikkat etmiyorsunuz- Kişisel hesabı olan birinin yalanlarına alet olunmaması en büyük arzumuzdur. Bizim hergün yeni bir yalan ve uydurma haber peşinde olan TGS'ye cevap verecek kadar boş vaktimiz yok.
Biz dünyanın en büyük ajanslarından biri olmayı hedefleyen saygın bir kurumda gururla çalışıyoruz. Medya İşçileri Sendikası olarak da dünyanın en saygın sendikalarından biri olmak gibi bir sorumluluk ve misyon taşıdığımıza inanıyoruz."
-Üye kayıtları başladı-
AA çalışanlanın 465 kişinin imzasıyla TGS yönetiminin istifaya çağrılmasının ardından Olağanüstü Genel Kurul kararı almaması üzerine üyeler istifa etmeye başladı. Bunun üzerine yeni kurulan Medya İşçileri Sendikası, noter yoluyla üye kayıtlarına başladı.
Medya-İş'in kuruluşunda Genel Sekreterlik görevini üstlenen muhabir Hasan Öymez, AA'da işe başladığında TGS'ye tepki olduğunu belirterek, sendikalı olmak için bir süre beklediğini anlattı.
Öymez, "Siyasi ideolojik sendikacılık yapılıyordu, bunun için yeni bir sendika kurma ihtiyacı ortaya çıktı. Çalışanlar olarak ideolojik dar kalıplarla sendikacılık yapmayan, çalışanların haklarını koruyan bir sendika kurma kararı aldık. AA'da sendikasızlaştırma yok. Şu anda birden fazla sendika var. İsteyen Medya-İş'e isteyen TGS'ye üye olabilir. Basın sektöründe toplu iş sözleşmesinin yapıldığı tek kurum olan AA, bu alanda da bir ilke imza attı" diye konuştu.
15 yıldır basın sektöründe çalıştığını anlatan foto muhabiri Muammer Tan da ilk defa Anadolu Ajansı'nda sendikalı olma şansı yakaladığını kaydetti. Tan,
"TGS'nin tavrı, bizi sendikadan uzaklaştırdı. Yeni Sendika yönetiminin tavrı cezbedici olduğu için Medya-İş'e üye oldum" dedi.
Medya-İş üyesi Abdullah Kıratlı, demokrat insanların çoğulculuğu içine sindirenler olduğunu ifade ederek, "Bu bir hak arayışıdır. Biz demokratik hakkımızı kullandık. Siyasi alanlara angaje olmuş, bazı siyasi mihraklarla kolkola girmiş bir sendika, çalışanların hakkını koruyamazdı. Bu yüzden yeni sendikaya üye oldum" diye konuştu.
- ANKARA