"Mehmet Akif Ersoy" Konulu Konferans
GAÜN'de "Mehmet Akif Ersoy" konulu konferans düzenlendi.
Gaziantep Üniversitesi Kültür Müdürlüğüne bağlı faaliyetlerini sürdüren Araştırma, Hikmet ve İlim Topluluğu ile Milli Türk Talebe Birliği işbirliği çerçevesinde Üniversitemiz Atatürk Kültür Merkezinde Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un ölüm yıldönümü nedeniyle Yazar Mustafa Yazgan tarafından "Mehmet Akif Ersoy" konulu konferans düzenlendi.
Mehmet Akif'in tarihimizde ölümsüz şiirleriyle damgasını vurmuş şair ve milli kahraman olduğunu belirten Mustafa Yazgan, "Mehmet Akif'in yetiştiği dönem Osmanlının parça parça edilmek istendiği bir devreye rastlar. Hedef Osmanlıydı çünkü Osmanlının parçalanması gerekiyordu. Gerileme dönemimizin acı hatıralarıyla yanıp kavruluyorduk. Osmanlı parçalanmalıydı çünkü Filistin Osmanlı toprakları içinde bir vilayetti" şeklinde konuştu.
Yazgan, "Mehmet Akif Ersoy 20 Aralık 1873 yılında dünyaya gelmiştir. 1877'de dört yaşında Fatih Emir Buhari Mahalle Mektebindedir. 1893 yılında Baytarlık bölümünü birincilikle bitirip, 1898 yılında İsmet Hanım ile evlendi. 1906 yılında Halkalıda kendi okuduğu okulda öğretmen oldu. 1908 yılında Edebiyat Fakültesinde müderristir. Müderrisin günümüzdeki karşılığı ise profesör yani ders veren anlamına gelmektedir. 10 Nisan 1920'de 47 yaşında İstanbul'dan çıkıp 24 Nisan 1920'de Ankara'ya geldiğinde Burdur Mebusu olmuştur" diye konuştu.
Mehmet Akif Ersoy'un derin tevazu sahibi bir gönül adamı olduğuna dikkat çeken Yazgan, "İstiklal Marşı'nın kabulü tüm mecliste coşkun hitabelerle karşılanarak üç kere okunduğunda Mehmet Akif Ersoy utangaçtır, mahcuptur, mahzundur. İçerde alkışlarla üç kere İstiklal Marşı okunurken o daha birinci okunuşta başını öne eğmiş, yerinden kalkmış ve sessizce yerinden dışarı çıkmıştır" ifadesinde bulundu.
Mehmet Akif'in İslam şairi olduğu söyleyen Yazgan, "Mehmet Akif ciddi bir mütefekkirdir. Düşünen, düşüncesini kelimelere, cümlelere döktüren güzel bir hatip, vaiz, Hafızı Kuran, üniversitede profesör, aruz veznini Türkiye'ye uyarlamıştır.. Mehmet Akif'in şiirlerini okurken normal Türkçe bir şiir okuduğunuzu zannedersiniz bakarsınız ki aruzlaştırmıştır. Baytar mektebinde talebeyken güreş yaparmış yakaladığını yere vururmuş. Anılarında arkadaşları daha sırtının yere gelmediğini söyler. İstanbul boğazını yüzerek geçmiştir bu nedenle iyi bir yüzücüdür" şeklinde konuştu.
Konferansın sonunda Konuşmacı Mustafa Yazgan'a hediye takdim eden Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, "Son derece duygulu, dopdolu bir konferans dinledik. Gençlerde bile duyamayacağımız heyecanı siz gönlü genç, ruhu genç birinde hissettik. Mustafa Yazgan, belki rüzgarları ne yönden eserse essin, kıramadığı koca bir gövde, bir çınardır. Sellere kapılıp giden çakıl taşı değil ama yağmurların, akarsuların her gün daha parıldattığı koca bir kayadır. Kendisini en derin saygılarımla Gaziantep Üniversitesinde misafir etmekten ziyadesiyle memnunum" diye konuştu.
Konferansın açılışında konuşan Milli Türk Talebe Birliği Gaziantep İl Başkanı Mecit Sönmez, Mehmet Akif Ersoy'un öğrencisi Mustafa Yazgan'ı ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
Mehmet Akif'i hakkıyla anmanın ona minnet borcunu ödemeyi gerektirdiğini belirten GAÜN Araştırma, Hikmet ve İlim Topluluğu Öğrenci Başkanı Yusuf Demirdüzen, bu minnet borcunun da onu anlayarak, okuyarak, hissederek ödenebileceğini söyledi. Demirdüzen, onu hakkıyla anmak ve ona layık olmak Akif'i düşünceleriyle dünya görüşüyle güç karşısındaki asil duruşuyla tanımayı gerektirdiğini ifade etti.