Mehmet Görmez Kuraklığa Karşı Duaya Çağırdı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kuraklıkla ilgili, “Herkesi gönülden, samimi dua etmeye davet ediyorum.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, sabah saatlerinde geldiği Nevşehir’de ilk olarak Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan’ı ziyaret etti. Prof. Dr. Görmez, bir süre görüştüğü Ceylan’a Diyanet yayınlarından oluşan bir kitap seti hediye etti. Vali Ceylan ise ziyaretin anısına Prof. Dr. Görmez’e çini bir tabak hediye etti.
Valilikte gazetecilerin sorularını da cevaplayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, son dönemde yaşanan kuraklık ve bazı illerde vatandaşların yağmur duasına çıkması ile ilgili soruyu, “Herkesi gönülden, samimi dua etmeye davet ediyorum. Allah dualarımızı kabul etsin” şeklinde cevaplandırdı. Daha sonra Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç’ı ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, burada da konuk defterini imzalamasının ardından Rektör Prof. Dr. Kılıç’a kitap hediye etti.
AÇILIŞ YAPTI
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ardından Afat Evleri Mahallesi’ndeki Hacı Bekir Kurt Camii’nin açılış törenine katıldı. Burada konuşan Prof. Dr. Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak cami ve imamın tanımını yeniden gözden geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. Cami ve imamın tanımının değişmek zorunda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Görmez, “Cami sadece namaz kılma mekanı değildir. Eğer biz camiyi sadece namaz kılma mekanı olarak tarif edersek yanlış yapmış oluruz çünkü bizim dinimize göre temiz olan bütün topraklarda namazınızı eda edebilirsiniz. Peki camiler neden var? Camiler rahmanın secdesinde gönüllerimizi birleştirmek için var, yüreklerimizi birleştirmek için var. Cami ne demek? Cami, ’cem eden, toplayan, birleştiren’ demek. ’Zengini, fakiri, amiri, memuru, işçiyi ayırmadan bütün müminleri bağrına kabul eden mabet’ demektir. Onun için cami sadece namaz kılma mekanı değil. Cami aynı zamanda bilgi mekanı. Biz orada Rabb’imizi, dinimizi öğreniriz. Cami aynı zamanda sevgi mekanı. Birbirimizi sevmeyi öğreniriz. Cami aynı zamanda da bizim bağımsızlık sembolümüz. Onun için bunlar bizim yüce değerlerimizdir. ’Cami tanımı değişecek’ diyoruz, onun için cami mimarisini de değiştirmek lazım. Camilerin, sadece insanların gelip günde beş vakit namaz kılıp terk ettiği bir mekan olmaktan çıkıp gençleri kuşatan, çocuklarımızı içine alan, kadınlarımızı, eşlerimizi, ailelerimizi herkesi içine alan ve orada varlığımızın gayesini, insan olmamızın anlamını kazandığımız, değerlerimizi yücelten, değerlerimiz ile birlikte bizi yücelten mabetler olarak devam etmesi en büyük temennimizdir” dedi.
Son dönemde Türkiye’de yanlış ve kötü tartışmalardan geçildiğini ve dinin şahsi tartışmalara alet edilmemesini istediğini vurgulayan Prof. Dr. Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çok yanlış ve kötü tartışmalardan geçiyoruz. Benim bu tartışmalarda herkesten bir ricam var; şahsi tartışmalara dinin simgelerini, inancımızın değerlerini, camiyi, ezanı, mabedi, minareyi karıştırmayalım, onları asla alet etmeyelim. Şahsi tartışmalarımıza yüce değerlerimizi alet etmek hiçbir mümine yakışmaz. Onun için bunlar bizim yüce değerlerimizdir; hepimizi birleştiren, hepimizi bütünleştiren varlığımızın, istiklalimizin, bağımsızlığımızın simgeleri aynı zamanda vatanımızın tapularıdır.”
Prof. Dr. Görmez, konuşmasının ardından caminin açılışını Vali Mehmet Ceylan ile birlikte yaparak cuma namazını kıldırdı.