Haberler

"Melek" Ağabeyinin Umudu Oldu

Abone Ol

Manavgat ilçesinde yaşayan Hüseyin Şık ile eşi Ayşe Şık, 2004 yılında talasemi hastası olarak doğan oğulları İsmail Çağrı'nın yaşaması için tüp bebekte transfer öncesi genetik ayıklama anlamına gelen "Doku Tiplemeli Preimplantasyon Genetik Tanı"...

Manavgat ilçesinde yaşayan Hüseyin Şık ile eşi Ayşe Şık, 2004 yılında talasemi hastası olarak doğan oğulları İsmail Çağrı'nın yaşaması için tüp bebekte transfer öncesi genetik ayıklama anlamına gelen "Doku Tiplemeli Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT)" yöntemiyle üçüncü denemede 2010 yılında "Melek" adlı bir kız bebeği sahibi oldu.

Talasemi hastası İsmail Çağrı ile dokuları uyuşan ve sağlıklı olduğu belirlenen bir embriyonun transfer işlemi 18 Aralık 2010'da gerçekleştirildi. Sağlıklı bir gebelik dönemi geçiren anne Ayşe Şık, 17 Ağustos 2010'da "Melek" adı verilen bir kız bebeği dünyaya getirdi. Bebeğin kordon kanı doğum esnasında alınarak saklanmak üzere Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gönderildi. Melek 1.5 yaşına geldiğinde

ağabeyi İsmail Çağrı'ya ilik nakli yapıldı. 29 Aralık 2012'de gerçekleştirilen nakil sonrasında yüzde 100 uyum sağlandığı, İsmail Çağrı'nın kan değerlerinde olumlu gelişme gözlendiği bildirildi. İsmail Çağrı'ya ilik nakli ameliyatından bu yana kan nakli yapılmadı. Talasemi rahatsızlığından tamamen kurtulan İsmail Çağrı, şimdi evde iyileşerek okuluna ve arkadaşlarına kavuşacağı günü bekliyor.

Baba Hüseyin Şık, kendisinin akdeniz anemisi, eşinin ise orak hücreli anemi hastası olduğunu söyledi. Eşinin ilk çocuklarına hamile kaldığında doktora bunu söylediğini ve gerekli testleri yaptırdıklarını ifade eden Hüseyin Şık, "Ancak, ilk çocuğumuz olan Betül (14) de herhangi bir rahatsızlık görülmedi" dedi.

İsmail Çağrı'ya her 20-22 günde bir iki ünite kan verildiğini belirten baba Şık, şöyle konuştu: "Talasemi hastaları için kan transferi biraz sorunlu. En fazla iki günlük kan kullanılabiliyor. Çok zor günler yaşadık"

İsmail Çağrı'nın hastalıktan kurtulması için çareler aradıklarını İstanbul'da tüp bebekle dünyaya gelecek bir kardeşin bu hastalığı yenebileceğini öğrendiklerini belirten Şık, şunları söyledi: "Daha sonra aynı yöntemin Antalya'da yapıldığını duyduk. Tüp bebek yöntemiyle annesi Melek'e hamile kaldı. Melek'ten yapılan ilik nakliyle İsmail Çağrı hastalıklarından tamamen kurtuldu."

Hüseyin Şık, ebeveynlere seslenerek, talasemi rahatsızlığı olan çocuklar için mutlaka bu yöntemi denemeleri gerektiğini ifade etti.Anne Ayşe Şık da, oğlunun yaşadığı rahatsızlığın kendisini çok üzdüğünü kaydederek, "Şimdi çok mutluyum. Bu şekilde rahatsız olan herkese şifa diliyorum" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Manavgat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title