Melih Gökçek’ten Çarpıcı Açıklamalar
İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği Ve Marmara Belediyeler Birliği Tarafından Düzenlenen "25. Yılında Türkiye'de Büyükşehir Yönetimi Ulusal Kongresi" Devam Ediyor.
Etkinliğe katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Kurumlar arasındaki yetki karmaşası, belediyeleri zor durumda bırakıyor. Yetki 10 yerde birden olmamalı" derken, açıklamalarının devamında, "İlçe belediye başkanlarının, Büyükşehir belediye başkanları tarafından atanması gerekiyor" dedi.
Ankara'da düzenlenen "25. Yılında Türkiye'de Büyükşehir Yönetimi Ulusal Kongresi"ne, Türkiye'de Büyükşehir Yönetim Sistemi ve Büyükşehirlerde Ulaşım Yöntemi konularının işlenmesiyle devam edildi. "Büyükşehir Yönetim Sistemi" oturumuna başkanlık eden İçişleri Bakanlığı müsteşar yardımcısı Zekeriya Şarbak, Büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyelerinin uyum içerisinde çalışması gerektiğini belirtirken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, borçlanma ve yetki sistemlerine değindi.
"YETKİ 10 YERDE OLMAMALI"
Başkan Gökçek, "Faiz sistemi belediyelere zarar veriyor. Belediyelere sadece 5 yıllık borçlanma yetkisi verilmeli ve geçmişe dönük borçların hepsi silinmeli. Halka hizmet etmekle yükümlü belediyelere, haciz koyma işlemi kalkmalı. Bu kadar anlamsız bir uygulama olamaz. Yetki konusunda da ciddi problemlerimiz var.
Örneğin, belediyelerin fırınları denetlemesi kadar normal bir şey yok. Ancak Tarım Bakanlığı bir kanun çıkarıyor ve fırınları denetleme görevini, büyükşehir belediyelerinden alarak, Tarım İl Müdürlüğü'ne geçiriyor. İmar konusunda da tüm yetki belediyede sanılıyor. Büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri, TOKİ, Maliye Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı'nın imar konusunda yetkisi var. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın, hepsinin üzerinde yetkisi var. Yetki 10 yerde birden olmamalı" diye konuştu.
"İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARINI, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLARI ATAMALI"
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, sözlerini, "Büyükşehir belediyelerinin, ilçe belediyeleri ile uyum içerisinde çalışabilmesi için, ilçe belediye başkanlarının, Büyükşehir belediye başkanları tarafından atanması gerekiyor. Aksi takdirde aynı siyasi partilerin Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarının bile uzlaşamadığı konular oluyor" diyerek tamamladı.
EROL KAYA: İLÇE BELEDYELERİNİN YETKİLERİ ARTIRILMALI
Başbakanlık Başmüşaviri ve Pendik eski Belediye Başkanı Erol Kaya ise, "İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyükşehir belediyelerimizdeki nüfus, birçok ülkenin nüfusundan daha fazla. Büyükşehir belediyelerimizin kaynakları artırılmalı. Büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyeleri arasındaki yetki ilişkileri yeniden düzenlenmeli ve ilçe belediyelerinin yetkileri biraz daha artırılmalı" dedi.
PROF. DR. ERYILMAZ: BELEDİYELERİMİZ DAHA İYİ NOKTADA OLMALI
Erol Kaya'nın ardından söz alan Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Eryılmaz, belediyeciliğin gelişimi konusunda Osmanlı'dan günümüze kadar geçen süreçleri aktardı.
Yerel yönetimlerle merkezi iktidar arasında, sağlıklı iletişim kurulması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Eryılmaz, "Belediyecilik alanında geldiğimiz nokta kötü değil, ancak daha iyi noktalarda olmalıyız" diyerek sözlerini tamamladı.
GÜNGÖR: YASALAR ÇIKMADAN ÖNCE HABERİMİZ OLMALI
Ağırlıklı olarak idari sorunların tartışıldığı "Türkiye'de Büyükşehir Yönetim Sistemi" başlıklı oturumun son konuşmacısı Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ise, "Bakanlıkların, yerel yönetimleri ilgilendiren alanlarda bizlerle bilgi paylaşması gerekiyor.
İçişleri Bakanlığımız, belediyelerimiz için çok önemli çalışmalar yapıyor, ancak geç haberimiz oluyor. Belediyeleri ilgilendiren birtakım yasaları, önceden bilmemizde ve belediye başkanlarımızla istişare yapmamızda önemli fayda var" dedi.
SON OLARAK ULAŞIM YÖNETİMİ TARTIŞILDI
Günün son oturumunda ise Büyükşehirlerde Ulaşım Yönetimi başlıklı oturum gerçekleştirildi. Oturuma başkanlık eden Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, "Ulaşım Yönetiminde Yeniden Yapılanma" konusunda sunum yaparken, Doç. Dr. Rafet Bozdoğan'sa "Ulaşımda Karşılaşılan Sorunlar ve Koordinasyon", Prof. Dr. Ali Türel "Büyükşehirler Ulaşım Planlaması", Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilisi Ali Kemal Hanlı "Trafik Yönetimi ve Denetimi" ve Mahalli İdareler Genel Müdürü Hasan Hüseyin Can da "Büyükşehirlerde Toplu Taşıma" konusunda anlatımda bulundu.