Melisa Üretiminde Ege'nin Ustası Oldu
Aydın'ın İncirliova İlçesi'nde 5 yıl önce melisa üretimine başlayan 38 yaşındaki Soner Yılmaz, Ege Bölgesi'nde melisa üretimi yapan tek üretici olma unvanını taşıyor.
Çayı içilen bu bitkinin üretimde ustalaşan Yılmaz, artan talebi karşılayamaz hale geldiğini söyledi.
Yıllardan beri İncirliova'nın Sandıklı Mahallesi'nde kahvehane işleterek geçimini sağlayan Soner Yılmaz, kayınbiraderi Hayri Topalca ile birlikte deneme amaçlı başladığı melisa üretimini geliştirdi. Melisa üretimine tamamen yabancı olduğunu ifade eden Yılmaz, "5 yıl önce başladık. İlk yıllarda işi bilmediğimiz için çok zorluk çektik. İlerleyen yıllarda işi iyice öğrendim ve üretimini yaparak yurt içindeki illere kargo ile pazarlamaya başladım. Her geçen gün melisaya olan talep artınca talebi karşılayamaz duruma geldik. Ürettiğim melisaları kahvehanemde kendi müşterilerime de ikram ediyorum. Müşteriler melisaya yoğun ilgi gösteriyorlar çünkü özellikle kışın çok büyük faydası var" dedi.
YILDA ÜÇ KEZ HASAT EDİLİYOR
Yılda üç kez melisa hasadı yaptıklarına değinen Hayri Topalca ise, 40 dönüm arazileri bulunduğunu hatırlatarak 25 dönümünde melisa yetiştirdiklerini belirtti. Yıllık 2 - 4 ton civarında melisa üretimi yaptıklarını ifade eden Topalca, "Hasadı yaptıktan sonra kendimize ait işletmemizde kurutmasını yapıyor ve paketler halinde İstanbul, Ankara, İzmir ve Türkiye'nin her iline gönderiyoruz. 5 yıldan beri epey yol kat ettik. Kilosunu kalitesine göre 30 ya da 40 liraya satıyoruz. Ancak aktarlarda özellikle kış aylarında kilosu 100 veya 150 liraya kadar çıkıyor" dedi.
Üretimden hasat zamanına kadar yıl boyunca yaklaşık 12 işçiye sürekli iş imkanı sağladıklarına da değinen Topalca, "Ürettiğimiz melisa hem bizi hem de buraya çalışmaya gelen işçilerin geçim kaynağı halinde geldi. Yılın 12 ayı yaklaşık 12 kişi sürekli burada çalışarak ailesinin geçimini sağlıyor. Temennimiz melisa üretiminin bu bölgede daha fazlalaşmasını sağlamak" diye konuştu. - Aydın