Haberler

Mem û Zîn Destanı Cemilpaşa Konağı'nda Yeniden Yazılıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Ehmedê Xanî'nin Mem û Zîn adlı eseri Diyarbakır Büyükşehir Tiyatrosu (DBŞT) tarafından Cemilpaşa Konağı'nda mekan tiyatrosu olarak sahnelenecek.

Kürt edebiyatının başyapıtı olan Mem û Zîn, Kürt yazar Kawa Nemir tarafından günümüz Kürtçesi ve kendi yorumuyla yeniden yazıldı. Üzerinde yaklaşık 25 yıldır çalışma yapan Nemir'in revize ettiği metin, DBŞT Genel Sanat Yönetmeni Rüknettin Gün'ün yönetmenliğinde sahneye taşınıyor.

İki ayrı masa başı çalışması olmak üzere 10 aylık bir hazırlık sonucunda ortaya çıkan oyun müzikal, dans ve stranların iç içe olduğu "mekan tiyatrosu formunda" izleyici karşısına çıkıyor. Hikayenin geçtiği Kürt beyliğinin sarayı için, kendisi de bir Kürt ileri geleni olan Cemil Paşa'nın Konağı mekan olarak seçildi.

DBŞT Genel Sanat Yönetmeni Rüknettin Gün, oyunun izleyici provasını gerek restorasyon gerekse oyuna hazırlık sürecinde deyim yerindeyse kahrını çeken mahalle sakinlerine oynamak istediklerini belirtti. Gün, "Bu nedenle hem onların merakını gidermek hem de teşekkür etmek amacıyla ilk seyircili provayı onlar için yapmak istedik" dedi. Rüknettin Gün, seyirci karşısına 45 kişiyle çıkılacak oyunun çeşitli tiyatro versiyonları olduğunu ancak kendilerinin yeni bir uyarlamayla mekan tiyatrosu formunda hazırlandıklarını belirtti. Oyun metnini mekanın özelliklerini göz önünde bulundurarak oluşturduklarını anlatan Gün, şunları söyledi:

"Oyun ve seyir alanının iç içe olduğu oyundaki sahneler mekanın her tarafına dağıtılmış durumda. Seyirci bir anlamıyla tarihin bir zamanında, bu konakta o hikayenin zamanına yolculuk yapmış oluyor."

Bölgede tarihi dokuya uygun mekanlarda oynayabileceklerini söyleyen Gün, bunun için araştırma yaptıklarını Cizre'deki Birca Belek veya İshak Paşa Sarayı gibi mekanlarda oynayabileceklerini belirtti.

OYUN İLGİYLE İZLENDİ

Cemilpaşa Konağı'nın mistik ortamında müzikal, anlatıcı ve oyunculuğun iç içe geçtiği oyunda; Mem karakterini Ali Tekbaş, Zîn karakterini ise sanatçı Zelal Gökçe hem oyuncu hem de stranbej olarak üstlendi. Yeşim Coşkun ve Serhat Kural ise danslarıyla muhteşem bir performans sergiledi. Beko karakterine can veren Yavuz Akkuzu her zamanki gibi başarılı oyunculuğunu konuştururken, Mir karakterine de Kemal Ulusoy hayat verdi. Büyük bölümü stranlardan oluşan oyunda stranların yorumlanma biçimi hikayenin geçtiği Botan stran formlarına göre yapıldı. Oyuna mahalle sakinlerinin ilgisi büyük oldu.

NEMİR: MEM Û ZÎN SAĞLAM VE EKSİKSİZ BİR HİKAYE

Oyunun metnini yazan Kawa Nemir, Mem û Zîn destanının Kürt edebiyatının kurucu metinlerinden kök bir metin olduğunu belirterek, "Mitolojik çemberden tutalım modern metinlere kadar yazılı dönemde başlangıçtan bugüne kadar ulaşmış kanon yani kurucu metinler vardır. Bildiğimiz Kürt edebiyatına ait bütün metinler Mem û Zin'den etkilenmiştir. Bu nedenle Mem û Zîn Kürdistan özelinde bu anlamıyla vazgeçilmezdir" dedi. Destanın hem Kürt edebiyatı hem de dünya edebiyatında öneminin büyük olduğunu söyleyen Nemir, "Dünyada tüm zamanların belli başlı hikayelerinden bir tanesi. Mesnevi formunda yazılmış, eksiksiz ve sağlam bir hikaye. Kürtler için ulusal ve kaynak bir metin" diye konuştu. Xanî'nin Mem û Zîn'de salt kişisel bir aşkı anlatmadığını politik bir derdinin olduğunu anımsatan Nemir, "Dünyada hiçbir mesnevide olmayan bir şeyi yaparak, bir aşk hikayesini politik söylemle, politik dertle iç içe geçirerek Kürdistan aşkını ifade etmiş" şeklinde anlattı. Nemir, oyun için metinden 70 civarında tablo çıkarttıklarını, rejiyi mekana göre ayarladıklarını söyledi.

10 Mayıs Cumartesi günü saat 19:30'da prömiyeri yapılacak oyunun Haziran ayı içinde 15 gösterimi olacak. Oyun ayrıca Eylül ayında da izleyicilerle buluşmaya devam edecek.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Milli Eğitim Müdürlüğü Diyarbakır Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title