Mem û Zîn İzleyenleri Büyüledi
Büyükşehir Tiyatrosu'nun ilk Kürt mekan tiyatrosu olarak uyarladığı Kürt edebiyatının başyapıtı olan Mem û Zîn Destanı izleyiciden tam not aldı.
Klasik Kürt edebiyatının önemli yazarlarından Ehmedê Xanî'nin Mem û Zîn adlı eseri DBŞT tarafından mekan tiyatrosu olarak sahnelendi. Cemilpaşa Konağı'nda gerçekleşen oyunun promiyeri izleyicinin büyük beğenisini topladı. Işık, kostüm, müzik, dans ve oyuncu performansıyla, mekanın mistik atmosferindeki oyun, seyircisini adeta zamanda yolculuğa çıkardı.
Yazar Kawa Nemir"in metnini yazdığı, DBŞT Genel Sanat Yönetmeni Rüknettin Gün'ün yönettiği oyunun prömiyerini Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile önceki dönem Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, önceki dönem Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Türkiye Fransız Kültür Merkezi Ankara Şubesi'nden Anne Elisabeth Gautier, Kürdolog Martin Van Bruinessen, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda sanat dostu izledi.
Müzikal, anlatıcı ve oyunculuğun iç içe geçtiği oyunda mekanın her tarafı kullanılarak izleyenlere farklı bir deneyim yaştıldı. Oyunda; Mem karakterini Ali Tekbaş, Zîn karakterini ise sanatçı Zelal Gökçe hem oyuncu hem de stranbêj olarak üstlendi. Yeşim Coşkun ve Serhat Kural'ın dans performansı izleyicinin büyük beğenisini topladı. Hikayenin geçtiği Botan stran formuna göre yorumlanan stranlar oyunun içeriğine büyük derinlik ve renk kattı, Aram Tigran Kent konservatuarı eğitimcilerinden Şerko Kanivar'ın çalıştırdığı erbane grubunun Mem'in ölüm sahnesinde ortaya koyduğu performans ise görülmeye değerdi.
Oyunun ardından Mir karakterini canlandıran oyuncu Kemal Ulusoy 45 kişilik oyuncu kadrosunu ve oyunun mutfağında emek veren tüm çalışanları sahneye davet ederek, izleyiciyi selamladı. Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı' da sahneye gelerek oyuncuları kutladı.
RÜYALARIMIZ GERÇEK OLDU
Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı çok mutlu ve keyifli bir gece yaşadıklarını belirtti. Anlı, "Artık buraya konak değil kasır diyeceğiz. Böyle güzel bir gecede bir arada olduğumuz için çok mutluyuz. Cemilpaşa Konağı'nda Kürt destanını oynamak bir rüya hayal olmaktan çıkmıştır. Artık başımız diktir, önümüz aydınlıktır. Bugün tüm Amed halkı gördü ki artık Kürt halkı kendi kültürüne ve sanatına daha fazla sahip çıkıyor" diye konuştu. Anlı, oyunda emeği geçen DBŞT oyuncularına ve Mezopotamya Kültür Merkezi sanatçılarına teşekkür etti.
Kışanak da "Tek kelimeyle muhteşemdi, büyüleyiciydi, tarihimize, kültürümüze yakışır bir düzeydeydi. Daha nice güzel oyunları burada sergilemenizi diliyorum. Elinize, yüreğinize sağlık" diyerek sanatçıları kutladı.
Anlı daha sonra 10 yıl kente emek veren Osman Baydemir'i sahneye davet etti. Baydemir de "Şükürler olsun ki Amed, Serhad, Botan, Başur, Bakur ve Rojava gün be gün kendini yönetmeye devam ediyor." dedi. Baydemir, Kürt Atasözü olan "Şêr şêre çi jine, çi mêre" (Aslan aslandır, kadını erkeği olmaz" sözünü hatırlatarak, "Şükürler olsun ki bu kentte de hizmetin, temsiliyetin bayrağı iki aslanın elindedir" dedi. Baydemir Beko karakterini oynayan Yavuz Akkuzu'yu hem Hamlet hem de Beko rolünü başarıyla oynadığı için kutladı.
Kışanak, Anlı ve Baydemir daha sonra oyuncuları çiçek vererek tebrik etti. Oyunun Haziran ayı içinde 15 gösterimi olacak. Oyun ayrıca Eylül ayında da izleyicilerle buluşmaya devam edecek.