Memiş: "Sağlık Çalışanlarının Yüzde 82'si Şiddete Uğrama Endişesi Yaşıyor"
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, yaptıkları araştırmalarda sağlık çalışanlarının yüzde 82’sinin hasta veya hasta yakınlarından şiddete uğrama endişesi yaşadığını belirterek, “Sağlık çalışanları 23.96 puanla toplumsal olaylarla karşı karşıya olan polislerden sonra ikinci sırada tükenmişliğe sahip durumda” dedi.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, yaptıkları araştırmalarda sağlık çalışanlarının yüzde 82'sinin hasta veya hasta yakınlarından şiddete uğrama endişesi yaşadığını belirterek, "Sağlık çalışanları 23.96 puanla toplumsal olaylarla karşı karşıya olan polislerden sonra ikinci sırada tükenmişliğe sahip durumda" dedi.
Tokat İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 18. Hasta ve Çalışan Güvenliği Sempozyumu başladı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Taşlıçiftlik Kampüsü'nde düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı yaptı. GOÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mücahit Eğri'nin konuşmasının ardından kürsüye gelen Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, insanoğlu için nefes alma, yeme, içme nasıl hayati ihtiyaç ise kendini güvende hissetmenin de o oranda ihtiyaç olduğunu vurguladı. Türkiye'de sağlık çalışanlarının birçok risk faktörü altında çalıştığını ifade eden Memiş, Türkiye'de 2012 yılında iş sağlığı ve güvenliği yasasının çıkartıldığını belirterek, "Buradan bakanlığımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Sağlık Bakanlığı diğer bakanlıkların çok çok önünde bir tavırla, kalite ve akreditasyon çerçevesinde iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde ciddi çalışmalar ortaya koydu. Bu kanunun çıkmış olması çok önemli. 13 Mayıs, Soma faciasının birinci yıl dönümü. Orada 301 madenci kardeşimiz şehit oldu. Ermenek ve Soma'da bir kez daha şehit olan kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Türkiye'de 90 yıldır birçok iş kazası yaşanıyor. Sade Türkiye'de değil, dünyada birçok iş kazası yaşanıyor. Ama 90 yıldır bir iş sağlığı güvenliği düzenlemesi yokken bir irade ortaya koymak kaydı ile Avrupa standartları üzerinde bir iş sağlığı yasasının çıkartılmış olmasını da önemsiyoruz. Bu yasanın çıkmasında Memur-Sen ailesi olarak bizlerin de çok ciddi katkısı ve emeği var. İnşallah bu yasa uygun ve sistemli bir şekilde kurgulanırsa iş kazaları ortadan kalkacak, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ileri adımlar atılmış olacak. Bu tür düzenlenmelerin çıkarılması çok önemli olmakla birlikte bunun sahada uygulanması noktasında farklı bir algının olduğuna maalesef hep beraber şahitlik ediyoruz. Yani idari farklılıklar nedeni ile bazı idarecilerin kağıt üzerinde bir iş yeri sağlığı güvenliği uygulaması yaptığına maalesef şahitlik ediyoruz. Bu anlamda bir idari değişime, idari kafa değişimine ihtiyaç olduğunu belirtmek istiyorum" diye konuştu.
"SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YÜZDE 82'Sİ HASTA VEYA HASTA YAKINLARINDAN ŞİDDETE UĞRAMA ENDİŞESİ YAŞIYOR"
Sağlıkta şiddetin fazla görüldüğünü ifade eden Memiş, "Sağlık çalışanlarının akıl, beyin yorgunluğunun giderilmesi gerekiyor. Bunun yanında şiddet konusu tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bütün toplumda var. Ama sağlıkta şiddeti daha fazla görüyoruz. Bu anlamda biz yetkili sendika olarak Sağlık Bakanlığı ile ortak bir çalışma yaparak kampanya başlattık. Oradan çıkan sonuçlardan sonra hep hasta haklarından bahsederken çalışan hakları yok demiştik. Şu anda çalışan hakları birimleri kuruldu. Şiddet kayıt altına alınmıyordu, kayıt altına alınmaya başladı. Şiddete uğrayanlara hukuki destek sağlanmaya başladı. Türkiye'de sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların tutuklu yargılanması ile ilgili bir düzenleme çıktı. Ancak uygulama noktasında sıkıntılar yaşanıyor. Bundan sonra alınacak tedbirlerle sağlık çalışanlarımızın hem güvenli ortamda çalışmalarını hem de işlerine giderken güvenle gitmelerini mutlaka sağlamak gerekiyor. Yaptığımız araştırmada sağlık çalışanlarının yüzde 82'si hasta veya hasta yakınlarından şiddete uğrama endişesi yaşıyor. Sağlık çalışanlarının yüzde 62'si fırsatım olsaydı mesleğimi değiştirirdim diyor. Sağlık çalışanları 23.96 puanla toplumsal olaylarla karşı karşıya olan polislerden sonra ikinci sırada tükenmişliğe sahip durumda. O zaman bu işin sadece yazıda, kanunda kalmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.
"BAŞBAKAN DAVUTOĞLU, SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDET OLAYLARININ TAKİPÇİSİ"
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Sağlık Koordinatörü AK Parti Tokat Milletvekili Adayı Celil Göçer ise Davutoğlu ve eşinin sağlık çalışanlarının sorunlarına duyarlılıkla yaklaştığının altını çizerek, "Sağlık çalışanlarına yapılan şiddet olduğundan Başbakanın Sağlık Koordinatörü olarak ben yakın takip ediyorum. Sayın Başbakan bu konudan haberdar ve sayın hanımefendi bu konuların takipçisi. Bunu sistematik bir şekilde koruyucu, önleyici uygulamaları geliştirmek suretiyle yaygınlaştırmamız lazım" ifadelerini kullandı.
Son olarak kürsüye gelen Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Doğan Ünal, sağlıkta kalite sistemi ve onun ayrılmaz bir bütünü olan hasta ve çalışan güvenliğinin son zamanlarda üzerinde durulan bir konu olduğunu kaydetti.
Yapılan konuşmaların ardından sempozyum oturumlarla devam etti. - TOKAT