Memur-Sen Heyeti Kurban Bayramı'nı Arakanlı Müslümanlarla Geçirdi
Bangladeş'e sığınan Arakan Müslümanları ile geçirdi.
Memur-Sen Genel Sekreteri ve Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya ve Memur-Sen Genel İletişim ve Halkla İlişkiler Sekreteri Halit Ortaköy, Kurban Bayramı'nı
Bangladeş'e sığınan Arakan Müslümanları ile geçirdi. Bayram sonrası ülkeye dönen heyet, Arakan Müslümanları'nın halen yardıma muhtaç olduğunu bildirdi.
İHH heyetiyle birlikte Bangladeş'e giden Memur-Sen heyeti, Dakka'da Türkiye Büyükelçiliği'ni ziyaret etti. Büyükelçilik yetkilileri, yapılacak yardımları sadece Arakanlı Müslümanlara değil aynı yoksulluğu yaşayan Bangladeşlilere de iletmenin doğru olacağını söyledi. Bölgenin en güçlü sivil toplum örgütü ve insani yardım kuruluşu olan İslamic Eid'i de ziyaret eden heyet, yardım çalışmaları hakkında bilgi aldı. Daha sonra Bangladeş'in ikinci büyük şehri olan Chittagong'a geçildi. Yeni inşa edilen cami ve yetimhanelerin ziyaretinden sonra bölgenin en temel ihtiyaçlarından olan içilebilir su sorununu çözmek için açılan kuyular hakkında bilgi alındı. Heyet, daha sonra karayoluyla Myanmar'a en yakın şehir olan Cox's Bazar'a geçti. Cox's Bazar'da Memur-Sen'in inşa etmeyi planladığı yetimhaneyle ilgili yetkililer ve yerel partnerlerle değerlendirmelerde bulunularak, inşaat yeri tespit çalışmaları yapıldı. Ardından Myanmar'daki katliamdan kaçarak Bangladeş'e sığınan mültecilere yardım çalışmalarının sürdürüldüğü en uç nokta olan Teknaf'a geçen heyet, Myanmar'a en yakın nokta olan St. Martin'e deniz yoluyla geçerek yardım faaliyetlerine katıldı. IHH ve Memur-Sen heyetleri, zorlukla ulaştıkları büyük bir insanlık dramının yaşandığı Kutupalong Kampı'nda kesilen kurbanları da dağıttı. Bangladeş'te bayramın ilk günü heyetin kaldığı otel Bangladeş polis ve istihbaratı tarafından ablukaya alınarak kurban kesme ve dağıtma faaliyetleri engellenirken, heyetin yardım faaliyetlerini zorlukla gerçekleştirdiği belirtildi.
Yaşananları değerlendiren heyet temsilcileri, Bangladeş hükümetinin binlerce kilometre
uzaktan gelen yardım kuruluşlarının faaliyetlerinin engellemesinin anlaşılmaz olduğunu belirtti. Yetkiler, yardım çalışmalarını engellemek için Türkiye'den gidenlere yardım eden yerel halktan kişilerin de tutuklandığını kaydetti. Heyetteki yetkililer, Güneydoğu Asya'da TİKA ofisleri açılması ve Kızılay'ın daha çok devreye girmesini de istedi.
Kamplarda 3-4 metrekarelik barakalarda yaşayan ve açlıkla boğuşan Arakan Müslümanları
ibadetlerini sürdürerek ve zaman zaman Kur'an-ı Kerim okuyarak her şeyin düzelmesi için dua ederken, bayramda birkaç parça olan kıyafetlerinden en temizini seçip giyen çocuklar, kurban yardımları ve kendilerini unutmadıkları için Türk heyetine teşekkür ettiler.
Bu arada, Türk heyetine bölgede bulunduğu sırada Myanmar'da 850 Müslüman'ın daha Budist rahipler tarafından katledildiği bilgisi ulaştı. Yüzlerce köyün yakıldığı, binlerce Arakanlı Müslüman'ın Naf Nehri'nde kayıklarda bekletildiği, Bangladeş hükümeti tarafından da geçişlerine izin verilmediği kaydedildi. - ANKARA