Haberler

Merasim Sokak Saldırısı Davasında İlk Celse Görüldü

Abone Ol

Ankara Merasim Sokak’ta 17 Şubat 2016’da gerçekleştirilen ve 29 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan bombalı terör saldırısına ilişkin PKK’nın sözde üst düzey yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 16’sı tutuklu 68 kişinin yargılandığı davanın ilk celsesi görüldü.

Ankara Merasim Sokak'ta 17 Şubat 2016'da gerçekleştirilen ve 29 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan bombalı terör saldırısına ilişkin PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 16'sı tutuklu 68 kişinin yargılandığı davanın ilk celsesi görüldü. Davanın birinci gününde tutuklu sanıklardan 4'ü Kürtçe savunma yapacaklarını belirtirken, CMK tarafından atanan 4 müdafi avukatı ise davadan çekildi.

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya müştekiler, taraf avukatları, patlamada hayatını kaybeden vatandaşların aileleri ve yakınları katıldı. Tutuklu sanıklar duruşma salonunda hazır bulunmadı, tutuklu bulundukları cezaevlerinden SEGBİS sistemi ile katıldılar. Kimlik tespitinin yapılması ve iddianamenin özetinin okunmasının ardından bazı müdafi avukatları söz hakkı istedi. Müdafi avukatları yüzyüzelik ilkesi gereği sanıkların duruşma salonunda hazır edilmeleri gerektiklerini düşündüklerini ifade ettiler. Avukatların talebi üzerine 5 dakikalık ara veren mahkeme heyeti, tutuklu sanıklara mahkeme huzurunda savunma yapmak isteyip istemediklerinin sorulmalarına karar verdi. 16 tutuklu sanıktan 12'si mahkeme huzurunda savunma yapmak istediklerini belirtirken, 1 tutuklu sanık SEGBİS ile savunmasını yapabileceğini, diğer 3 tutuklu sanık ise takdiri mahkeme heyetine bıraktıklarını ifade ettiler.

4 müdafi avukatı davadan çekildi

CMK ile atanan 4 müdafi avukatı, baro tarafından zorunlu müdafi olarak görevlendirildiklerini, sanıkların müdafiliğinden çekilmek istediklerini belirttiler. Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu, sanıkların müdafiliğinden çekilen avukatların yerine yeni avukatların atanması için yazı yazılmasını istedi.

Sanıklardan Kürtçe savunma isteği

Tutuklu sanıklardan 4 kişi savunmalarını Türkçe yapmak istemediklerini belirterek, Kürtçe yapacaklarını söylediler. Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu, sanıkların istemesi ve giderlerini kendilerinin karşılaması durumunda Kürtçe tercüman ayarlanabileceğini belirtti. Kürtçe savunma yapmak isteyen sanıkların, tercüman aracılığı ile savunmalarının alınması bekleniyor.

İlk celsede sadece bir tutuklu sanığın savunması dinlenildi

Davanın ilk celsesinde sadece tutuklu sanık İsmail İpar'ın savunması dinlenildi. Terör eyleminde kullanılan aracın satılmasında aracı olduğu belirtilen İpar, davanın diğer sanıklarından olan Metin Cura'nın kendisinin arkadaşı olduğunu, Cura'nın kendisine spor bir araçtan bahsettiğini anlattı. Arabanın hacizli olmasından dolayı ilk başta arabayı almaya yanaşmadığını belirten İpar, "Daha sonra kimseyi aramadım. Hasan Avsan yanıma geldi 'ucuz araba lazım' dedi. Daha sonra ben spor bir arabanın olduğunu söyledim ve o da bana alacağını söyledi. Aracın aramalı olmadığını öğrenince aracı 5 bin TL'ye aldım, 7 bin TL'ye sattım. Ben bu aracın kiralık olduğunu bilmiyordum. Sabıkalı olduğum için suç üzerime atıldı. Suçlamayı kabul etmiyorum" diye konuştu.

İpar, aracın bombalı saldırıda kullanıldığından haberi olmadığını öne sürerek, terör örgütü ile herhangi bir irtibatı olmadığını söyledi. Terör örgütlerini lanetlediğini anlatan İpar, suçsuz olduğunu ve bu nedenle tahliyesini talep ettiğini ifade etti.

"Bu soysuzlardan ve arkasındaki güçlerden şikayetçiyim"

İpar'ın savunmasının ardından mahkeme heyeti duruşmaya yarım saatlik ara verdi. Verilen aranın ardından müştekilerin taleplerinin alınmasına geçildi. Saldırıda hayatını kaybeden sivil memur Güner Altınok'un eşi Levent Altınok, "Karşımda soysuzlar duruyor. Anadilde herkesin muhakkak savunma hakkı olmalı ancak bunu şova dönüştürüyorlar. Bu soysuzlardan ve arkasındaki güçlerden şikayetçiyim. Davaya katılmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Terör saldırısında görme yeteneğini yitiren 5 yaşındaki Buse Şenses'in ailesi de müşteki sıfatıyla mahkeme huzurunda taleplerini dile getirdi. Sivil memur olarak görev yapan anne Şenay Şenses, olay anında kızı ile birlikte serviste olduğunu, 5 yaşında olan kızının görme yeteneğini yitirdiğini söyledi. Patlamanın tesiriyle kendisinin yüzünde ve ellerinde kalıcı yaralanmalar oluştuğunu anlatan Şenses, "Travmanın nedeniyle hiçbir şey hazırlamıyorum. Psikolojik tedavi gördüm ve halen de görmeye devam ediyorum. Şikayetçiyim, davaya katılmak istiyorum" dedi.

Mahkeme heyeti, müşteki beyanlarının alınmasının ardından duruşmanın bugünkü celsesini bitirdi. Duruşmaya yarın devam edilecek. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İsmail Ademoğlu PKK Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title