Haberler

Mersin'de, Su Kabağının Karpuza Anaçlık Durumu Araştırılıyor

Abone Ol

Mersin'in Erdemli İlçesi'ndeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü Müdürlüğü'nde yürütülen 'Türkiye Su Kabaklarının Toplanması, Morfolojik ve Moleküler Markırlarla Karekterizasyonu' başlıklı projeye başkanlık yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Nihal Denli, çalışmanın sonucu Türkiye'de tuza tolerant olan su kabaklarının tuzlu koşullarda karpuza anaçlık durumlarının belirleneceğini söyledi.

Mersin'in Erdemli İlçesi'ndeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü Müdürlüğü'nde yürütülen ' Türkiye Su Kabaklarının Toplanması, Morfolojik ve Moleküler Markırlarla Karekterizasyonu' başlıklı projeye başkanlık yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Nihal Denli, çalışmanın sonucu Türkiye'de tuza tolerant olan su kabaklarının tuzlu koşullarda karpuza anaçlık durumlarının belirleneceğini söyledi.

TUBİTAK tarafından desteklenen Tarım, Ormancılık ve Veterinerlik Araştırma Grubu'nun (TOVAG) Nihal Denli başkanlığında Prof. Dr. Halit Yetişir, Prof. Dr. Halil Kırnak, Yrd. Doç. Dr. Abdullah Ulaş, Yrd. Doç. Dr. Hasan Pınar, Ziraat Yüksek Mühendisi Atilla Ata ve Ziraat Mühendisi Mehmet Yamaç'tan oluşan ekip, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğinde Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde çalışmalarını yürütüyor. Türkiye'de bulunan su kabağı genotiplerinin toplandığını, gen havuzunu temsil eden 160 genotipin belirlendiğini belirten Nihal Denli, projenin TUBİTAK tarafından da desteklendiğini söyledi. Proje ile su kabağı genotiplerinin tuzlu koşullara dayanıklılık durumlarının araştırıldığını kaydeden Denli, "Su kabağının önemli kullanım alanlarından birisi toprak kökenli hastalıklara karşı karpuz bitkisine anaç olarak kullanılmasıdır. Son yıllarda toprak kökenli hastalıklara karşı aşılı fide kullanımı ülkemizde de yaygınlaşmıştır. Su kabağı, karpuz türüne anaç olarak kullanılan ve gayet iyi uyuşma gösteren bir türdür biz de bu türü geliştirmek üzere çalışmalar yürütüyoruz" diye konuştu.

Türkiye'deki toplam karpuz üretiminin yüzde 35'inin Akdeniz Bölgesi'nde gerçekleştirildiğini ifade eden Denli, üretimin çoğunluğunun ise örtü altı tarımı şeklinde gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Ancak söz konusu bölgedeki tarımsal faaliyetlerde kimyasal gübre ve zirai mücadele ilaçlarının çok yoğun kullanımı sonucunda toprak yorgunluğu ve tuzlanma gibi durumların ortaya çıktığını belirten Denli, şunları söyledi:

"Prof. Dr. Halit Yetişir liderliğinde yürütülen bu projede 160 adet su kabağı genotipi tuzlu koşullarda yetiştirilmeye çalışılarak karpuza anaçlık potansiyelleri belirlenecektir. Proje 2014 yılında başladı ve 2017 yılında sonlanacaktır. Çalışmanın sonucunda ülkemizin su kabağı gen kaynakları içerisinde tuza tolerant olan su kabağı genotipleri ve bunların tuzlu koşullarda karpuza anaçlık durumları belirlenecektir. Su kabağının tuzlu ortamda karpuza anaçlık durumunun araştırılmasının yanında ZYMV (Kabak Sarı Mozaik Virüsü) hastalığına karşı dayanıklılık durumlarını belirlemek amacıyla yürüttüğümüz çalışmalarda ise 2 adet ümit veren genotip tespit edildi. Su kabağı, Uzakdoğu ülkelerinde özellikle Çin ve Hindistan'da sebze olarak da yoğun bir şekilde tüketilirken, Türkiye'de de Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar'da da tüketilmesine rağmen tüketiciler tarafından halen yeteri kadar tanınmamaktadır. Yüksek besin içeriğine rağmen beslenmede çok tercih edilmemektedir." - Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hasan Pınar Türkiye Erdemli Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title