Mersin Nükleer Karşıtları Büyükeceli´De Toplandı
Türkiye'nin Dört Bir Yanından Gelen Nükleer Santral Karşıtları, Mersin'in Gülnar İlçesine Bağlı Büyükeceli Beldesinde Biraraya Geldi.
Türkiye'nin dört bir yanından gelen nükleer santral karşıtları, Mersin'in Gülnar İlçesine bağlı Büyükeceli Beldesinde biraraya geldi.
Mersin'in Gülnar İlçesine bağlı Büyükeceli Beldesine yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'ni protesto etmek amacıyla belde girişinde toplanan yaklaşık 500 kişi 'Nükleere hayır', 'Nükleere inat yaşayın hayat' sloganları atarak miting alanına geldi. Saz ve müzik dinletisi eşliğinde zaman zaman halay çeken nükleer karşıtları, protestolarına burada da devam etti. Nükleer karşıtlarının etkinliğine CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de katılarak destek verdi. Etkinlikte sanatçı İlkay Akkaya'da konser verdi.
Mersin Nükleer Santralı Platformu sözcüsü Sebahat Arslan, her yıl olduğu gibi bu yılda ABD'nin 6-9 Ağustos tarihlerinde Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine attığı atom bombalarında hayatını kaybedenleri anmak, emperyalistlerin savaş politikalarını kınamak, Akkuyu'ya nükleer santral istemediklerini dile getirmek amacıyla toplandıklarını kaydetti.
26 Nisan 1986 tarihinde meydana gelen Çernobil faciasının da tarihte görülmüş en büyük facialardan biri olduğunu vurgulayan Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çernobil kazası sonucunda dünyada yaklaşık 169 bin kilometre kare toprak kirlenmiştir. Bu topraklarda yüzlerce yıl tarım yapılamayacaktır. Ayrıca kanser oranlarında artışlar olmuş, sakat bebek doğum oranları artmış, orada yaşayan insanların genetik yapılarının bozulduğu tespit edilmiş, yaklaşık 9 milyon insan etkilenmiştir. Çernobil kazası Ukrayna'ya 352 milyar dolara mal olmuştur. Çernobil kazası yüzünden doğu Karadeniz bölgemizde her evde en az bir iki kanser vakasına rastlanmaktadır. Nükleer santral kazaları tüm ölümlere rağmen engellenememektir. Kazaların çoğu da medyadan ve halktan gizlenmektedir. Dünyada en son teknolojiyi kullanan Japonya bile nükleer santral kazalarını engelleyememektedir. Nükleer santrallerde kaza olmasa bile çevreye sürekli radyasyon yaymaktadır. Akkuyu'ya nükleer santralın kurulması halinde Rusya'nın kendi ülkesinde imha edemediği ve güvenli saklayamadığı tonlarca nükleer atıkları da Akkuyu'ya gömülecek. Buradan elde edilecek elektriği çok pahalıya almak zorunda olacağız. Burada elde edilen elektrik enerjisini dünya fiyatının iki katı olan 12,35 centten ve 15 yıl alım garantili olacaktır. 15 yıl süresince bizim cebimizden Rusya'ya 71 milyar dolar ödenecektir. Bu paranın Rusya'ya ödenmesiyle biz ülke olarak daha çok yoksullaşacağız."
Büyükeceli Belediye Başkanı MHP'li Mehmet Kale ise, nükleer santral yapılmasına karşı olduklarını, yapılması halinde beldede turizm, tarım ve hayvancılığın yapılamayacağını söyledi. Nükleer santral kurulma konusu gündeme gelmeden önce belde nüfusunun 3 bin 500'ün üzerinde olduğuna dikkat çeken Kale, nükleer santralin gündeme gelmesinin ardından sürekli göç verdiklerini, belde nüfusunun 800'e kadar düştüğünü ve belediyelikten düşme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını kaydetti.
Nükleer santral yapılması konusunun gündeme gelmesiyle birlikte beldede toprak satışlarının da arttığını anlatan Kale, "Vatandaşlarımız, nükleer santral yapılacağı için topraklarını satılığa çıkarıyor. Satışa çıkartılan topraklara da dışarıdan çok talep var ancak halkımız dışarıdan gelenlere topraklarını satmak istemiyor. Biz de halkımızın bu düşüncesini sonuna kadar destekliyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından sahne alan İlkay Akkaya da çevrecilere unutulmaz anlar yaşattı.