Haberler

"Mesleki Eğitimde Gündem"

Güncelleme:
Abone Ol

DAÜ'de yapı denetimi ve mesleki eğitim konuları ele alındı.

Çekimleri Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) TV stüdyolarında, DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürlüğü koordinatörlüğünde ve DAÜ TV yapımcılığında, DAÜ Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa İlkan moderatörlüğünde gerçekleşen "Mesleki Eğitimde Gündem" isimli TV programına bu haftaki konukları Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB)-İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Genel Sekreteri Seran Aysal ve DAÜ İnşaat Teknolojisi Programı Koordinatörü öğretim görevlisi Ece Çelik'di.

"Mesleki Eğitimde Gündem" programının ilk iki bölümünde tartışılan ülkenin inşaat sektöründeki sıkıntıları ile ilgili konulardan sonra bu hafta programda İnşaat Sektöründe Yapı Denetimi ve Meslek alanındaki etiği ile teknik ara elemanların önemi konuları tartışılıp özellikle mal sahiplerine yönelik bilinçlendirme mesajları varildi.

Doç. Dr Mustafa İlkan, ülkemizdeki inşaat alanı faaliyetlerinde özellikle denetim ve kontrol aşamalarındaki eksikliklerden bahsedip yapılması gerekenler üzerinde durarak taraflara düşen görevlerden bahsetti.

İMO genel sekreteri Seran Aysal ise İMOnun bu alandaki faaliyetleri ve ileriki projelerinden bahsederek, projelendirme ve proje onayı safhasında herhangi bir teknik veya akademik sıkıntılarının olmadığı ancak yapı denetimi konusunda yapılması gerekenlerin bulunduğu ve bu konuda da yapı denetim yasa veya tüzükleri üzerinde çalıştıklarını belirtti. Aysal, projelerin aplikasyonunda kontrolluğun can ve mal güvenliği açısından çok önemli olduğu ve özellikle mal sahiplerinin kontrolluktan kaçınmamaları ve ileride çok büyük kazanç olarak geri dönecek olan kontrolluk masraflarını göz ardı etmemeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Ülkemizde, proje üzerinde gösterilenlerin ve yapılması gerekenlerin uygulamada çoğu zaman göz ardı edildiği ve bu denetimin yapılamadığını söyleyen Seran Aysal, bu konuda yasal çalışmaların da yapılması için çalışmalara başlandığını ve ayrıca inşaat sektöründe çalışanların eğitimi, ve sertifikalandırılıp sınıflandırılmasının da gerektiğini önemle vurguladı. Zeminden başlayarak, zemin analizleri, temel çalışmaları, kalıp ve demir işçilikleri, ve daha sonra tuğla, sıva ve bina içi çalışmaları ile dış boya çalışmalarının tümünün yetkilendirilmiş ve eğitimden geçmiş sertifikalı zanaatkarlar tarafından yapılmasının sağlanmasının çok önemli olduğunu da belirten Aysal, bu noktada DAÜ – BTYO ile özellikle eğitim ve yasal çalışmalarda işbirliği yapacaklarını vurguladı.

Çelik, inşaat alanında faaliyet gösteren ve gösterecek olan kaliteli ara elemanların eğitiminden ve DAÜ BTYO'da yapılan çalışmalardan bahsetti. Özellikle meslek liseleri mezunlarının BTYO'nun 2 ve 3 yıllık programlarına geçerken ve mezuniyet sonrası elde edecekleri avantajlar hakkında geniş bilgiler verdi. Çelik, Bu avantajların;

Sınavsız giriş hakkı

Ailevi durumlarına bakılmaksızın direk devlet bursu hakkını kaznadıkları

3 yıllık program mezunu erkek öğrencilerin yedek subaylık hakkı bulunduğu

İki yıllık mezuniyetten sonra isteyenlerin direk piyasaya, akademik yönden güçlü olanların ilgili mühendislik veya diğer 4 yıllık ilgili programlara veya ayni programın devamı olan 3 yıllık programlara devam edebilecekleri

Olduğundan bahsetti. Diğer önemli noktanın ise mezuniyetten sonra kolay iş bulup ve iş kurabilecek elemanlar yetiştirmek olduğunu da sözlerine ekleyen Çelik, DAÜ BTYO İnşaat Teknolojisinin de bu misyonla en kolay iş bulabilen ve en kolay iş kurabilen mezunlar vermeye gayret gösterdiğini söyledi.

Programın sonunda ise Doç. Dr Mustafa İlkan yaptığı değerlendirmede ülkemizdeki inşaat sektörünün uygulama aşamasında büyük sıkıntıları olduğu ve bu alanda çalışan zanaatkarların eğitim ve sertifikasyonunun çok önemli olduğunu söyleyerek projelerin önemli bir kısmının proje ile uygulanmasında büyük farklar olduğu ve bunun da sağlıklı konut yapımının önündeki en büyük sorun olduğunu söyledi. İnşaatın her aşamasında etkin denetimin zorunlu olması gerektiğinden bahseden Doç. Dr Mustafa İlkan, bu uygulamaların yasal çerçevede zorunlu hale getirilmesinin önemine dikkat çekti. İMO'nun bu alanda yasal olarak yetkilendirilmesi çalışmalarında İMO'ya destek verdiklerini ve personel eğitimine katkı koymak istediklerini de söyledi.

"Mesleki Eğitimde Gündem" programı 18 Kasım 2012 Pazar günü, saat 14:00'te, Bayrak Aile kanalında yayınlanacaktır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Mustafa İlkan Ece Çelik Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title