Haberler

    Meslekler 10 Yılda Bir Değişiyor

    Abone Ol

    Harvard Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Dekanı Prof. Dr. Huntington D. Lambert, dünyada iki milyar insanın daha iyi bir eğitime ihtiyaç duyduğunu belirterek, online eğitimin buna yanıt verebileceğini söyledi.

    Harvard Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Dekanı Prof. Dr. Huntington D. Lambert, dünyada iki milyar insanın daha iyi bir eğitime ihtiyaç duyduğunu belirterek, online eğitimin buna yanıt verebileceğini söyledi. Gelecekte düşünen, iletişim becerileri iyi olan ve teknik bilgilere de sahip insanların 'T' şekliyle ifade edileceğini dile getiren Prof. Dr. Lambert, mesleki eğitim için internetle bağlantılı elektronik kimliklerin gerekliliğine değindi. Prof. Dr. Huntington D. Lambert ile sürekli ve online eğitim üzerine konuştuk:

    MUHAKEME YETENEĞİ GEREKTİREN İŞLERİN ÖNÜ AÇILACAK

    Üniversiteler nasıl düşünülmesi gerektiğini öğreten kurumlar olmalı. Problem çözümünün nasıl yapılacağına yönelik bir faaliyet içinde bulunmalılar. Her 10 yılda bir, daha önce olmayan meslekler ortaya çıkıyor. Üniversitenin burada asıl rolü zihinleri yaratmak. Yani mesleki eğitimde zihinleri düzenli olarak eğitmeye odaklanılmalı. Öğrenciler bu eksende düşünmeli. Gelecekte hangi mesleklerin yok olacağını anlamanın en iyi yolu, o meslek dalının karar almayı gerektirip gerektirmediğine bakmak. Önümüzdeki yıllarda muhakeme yeteneği gerektiren işlerle ilgili alanların önü açılacak. Diğer işleri, makineler ve bilgisayarlar yapacak.

    IYİ KARAR VERENLER KAZANACAK

    Gelecekte 'T' şeklinde insan kavramı geçerli olacak. Bu harfin tepesinde, iyi düşünebilme yeteneği yer alıyor. Alt tarafında ise güçlü teknik beceriler var. İki yetenek aynı kişide bulunduğunda ona 'T' şekilli insan deniyor. Hem teknik hem sosyal becerilerin bir araya geldiği kişileri geleceğin insanı olarak görebiliriz. İyi iletişim ve karar verme becerisine sahip, sürdürülebilir anlama yeteneği olan, mühendis zekaları da yüksek olan kişilerden bahsediyoruz. Bizler bunu yaratmaya çalışıyoruz. Böyle bir birey yaratmada okul öncesinden yükseköğretime kadar her dönem önemli. Amerika ve Avrupa sistemi bu noktada birbirine benziyor. Avrupa'da mesleki eğitime büyük bir odaklanma var ama 'T'nin tepesine daha az önem veriliyor. Daha çok mühendis kafası yaşanıyor. Amerikan sisteminde ise düşünme yani 'T'nin üst tarafı daha çok yer kaplıyor. Teknik şeyler daha alt sıralarda bulunuyor. Başarılı olmak bunları daha çok iç içe geçirmekle mümkün. Geleceğin trendi ve olması gereken bu.

    ONLINE EĞİTİM İLERİDE DE FENOMEN OLACAK

    Amerika Birleşik Devletleri verilerine göre, ülkemizde online olarak yükseköğretim gören öğrencilerin yüzde 80'ini yetişkinler oluşturuyor. Bu orana 30 senede ulaşıldı. Online eğitim, geleceğin dünyasında da fenomen olacak. Bilgi ekonomisi için buna ihtiyaç var. Ancak bunu yapacak genç yok. Bu yüzden de yetişkinler eğitiliyor. Türkiye'nin nüfusu oldukça genç olduğu için sizin buna daha fazla zamanınız var. Üniversitelerin en önemli rolü bilgi ekonomisinde yer almaları. Böyle olduğunda işler düzenli olarak gelişiyor demektir. Yaşam boyu eğitim programında başarılı olmanın ilk yolu, sosyal bilimlerde iyi olmak. Dünyada iki milyar insan daha iyi bir eğitim bekliyor. Ama onlar için yeterince okul yok. Bu nedenle onları eğitime ulaştırmanın en iyi yolu online eğitim.

    HERKES YARARLANABİLİR

    Harvard'da her yıl 700 kursla hizmet veriyoruz. Bunların 400'ü online. Bu eğitimlerimiz dünyadaki herkesin erişimine açık. Lisanslarımızın birine sahip olmak için üç farklı dersten en az 'B' üstü puan almak gerekiyor. Programlarımızın büyük kısmı İngilizce. Başvurular üniversitemize yapılıyor. İnsanların yaşamlarına profesyonel olarak uyan alanlar sunmaya dikkat ediyoruz. Daha çok bilgi teknolojileri, yönetim, çevresel yönetim gibi programlar var. Üniversitelerin online eğitimde daha başarılı olması için öğrenciler nerede ise fakülte onlara doğru genişletilmeli. Ders almak isteyen her öğrenciye fırsat verilmeli. İnternette sonsuz bir bilgi var ama çoğu doğru değil. Sosyal medyada hızlı tüketilen bilgi bir süzgeçten geçmezse gürültüdür. Akademik bilgiyle süzüldükten sonra gerçek bilgi olur. Bu nedenle üniversiteler önemli. Öğrenme süreci birçok bilginin gerçeğe dönüşmesinden geçer.

    MESLEKİ EĞİTİMDE DİJİTAL KİMLİK KULLANILIYOR

    Amerika'da herkesin anlayabildiği bir mesleki eğitim sistemi var. Mesleki eğitimde iyi olanlara diploma veriliyor. Uluslararası geçerliliğiolan dijital kimlik sistemi bulunuyor. Bunun sayesinde insanlar farklı ülkelere giderek çalışabiliyor. Avrupa'da ve Türkiye'de bir işe girebiliyor. Türkiye'de ise böyle bir sistem yok. Türkiye'de mesleki eğitime yardımcı olmak için dijital kimliklere ihtiyaç var. Çünkü internet sayesinde eğitim ve iş dünyası global hale geldi.

    BAĞIŞLARLA MİLYAR DOLARLIK KAMPUS KURACAĞIZ

    Harvard Üniversitesi şimdiye kadarki en  büyük bağışını 400 milyondolar ile 3 Haziran 2015'te aldı. Bağışı yapan yatırımcı John Paulson'ın ismini mühendislik bölümüne verdik. Mezunlarımızın bağış yapmasının nedeni, üniversitemizi sevmeleri. Burada eğitim alanların hepsi hayatta başarıyı hedefliyor ve öyle de oluyor. Başkalarının da başarılı olması için bağış yapıyorlar. Paralar, öğrenciler için kullanılıyor. Şimdi milyar dolarlık bir proje olarak yeni bir kampus kuracağız. Eğitim dünyada yaptığımız en iyi şey. Yarattığımız problemleri çözebilmesi için çocuklarımızı ve torunlarımızı iyi eğitmeliyiz.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Harvard Üniversitesi Türkiye Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title