Haberler

Metastatik Meme Kanseri Hastaları Yalnız Değildir"

Abone Ol

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) tarafından başlatılan "Bir Tıkla, Dinle, Umutlar Çiçek Açsın" projesi sayesinde, daha fazla sayıda metastatik meme kanserli kadına ücretsiz psikolojik destek verilecek.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) tarafından başlatılan "Bir Tıkla, Dinle, Umutlar Çiçek Açsın" projesi sayesinde, daha fazla sayıda metastatik meme kanserli kadına ücretsiz psikolojik destek verilecek.

Bir otelde düzenlenen basın toplantısında tanıtılan projeyle, metastatik (ileri evre) meme kanseri ve bu kanserle birlikte yaşayan kadınların mücadelesiyle ilgili farkındalık oluşturmak ve daha fazla kanserli kadının ücretsiz psikolojik desteğe ulaşmasını sağlamak hedefleniyor.

TTOD Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, toplantıda yaptığı konuşmada, "İnsanlar, umut ettiği sürece yaşar. Meme kanserinin ileri boyutu olan hastalığa maruz kalan hasta ve yakınlarının da bu süreçte, umutlarının çiçek açması çok büyük bir önem arz ediyor." diye konuştu.

İleri evre meme kanseri hakkında bilgi veren Gümüş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hastalıktan korunma yöntemleriyle, kanserlerin üçte biri ya da yarısını önleyebiliyoruz. Sigara içmeyip, alkol almayarak ve düzenli beslenerek fit bir vücut yapısıyla diyet ve egzersiz yapmak çok önemlidir. Böylece bu önemli hastalığın büyük bir kısmını önlemek mümkündür. Geri kalan üçte birlik kısmında da belki tarama yöntemleriyle erken teşhis etmek çok önemli ve artık mesleğe yeni başladığımız zamanlardaki gibi yara halini almış meme kanseriyle karşılaşmadığımızı belirtmek istiyorum çünkü bu konuda duyarlılık arttı. Tarama yöntemleri mamografisi ve kendi kendine muayeneyle ilgili yöntemlerin de gelişmesiyle birlikte hastalığı teşhis ettiğimizde, tüm hastalığın yüzde 80'lik kısmını halletmiş oluyoruz. Geriye kalan yüzde 20'lik kısımda da hastalarımız erken evreden sonra metastatik hale geliyor. Bu hastalığın tamamen yok olması zor ancak tedavilerle birlikte yaşanabilir bir hastalık haline getirebiliyoruz."

"Kendilerini çok yalnız ve terk edilmiş hissediyorlar"

Europa Donna Türkiye Başkanı Violet Aroyo da "Metastatik meme kanserli kadınlar ve yakınları, tanı ve tedavi süreçlerinde kendilerini çok yalnız ve terk edilmiş hissediyorlar. Hastayla sağlık personelinin çok iyi bir iletişim kurup hastaya ve yakınlarına tüm süreci anlatması ve hastanın, gerekirse hasta yakınlarının profesyonel destek alması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki metastatik meme kanseri hastaları yalnız değildir." dedi.

Müzisyen Kalben ise ileri evre meme kanseri hastalığını ve hastalarını fark ettirmek, onların öncelikli ihtiyacı olan psikolojik desteği sağlamak ve yaygınlaştırmak için "Yaşamak Var Ya" isimli bir beste yaptığını ve annesini de bir hastalık nedeniyle genç yaşta kaybettiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"En sevdiğim insanı genç yaşta bir hastalık sebebiyle yitirmek beni tanımlayan, yarım yamalak bırakan yara, boşluk ve karanlık oldu. Şimdi bizi hiçbir hastalığın ele geçirmesine izin vermememiz gerektiğini biliyorum. Neşemizde, umudumuzda, yaşamaktan aldığımız hazları keşfetmekte buluşabileceğimize inanıyorum. İnsan insanın yarasına kayıtsız kalamaz, kalmamalı. Ben de 'Yaşamak Var Ya' adlı şarkı için kadınların bağımsızlığından, cesaretlerinden, kendilerini saklamadan ve acılarını yok saymadan dimdik yaşamalarından ve sevdikleri için yaşamayı da ölmeyi de göze almalarından ilham aldım."

Şarkının her tıklanmasında bir hastaya el uzatılacağını aktaran Kalben, "Bu şarkıyı dinleyin, konuşun ve paylaşın çünkü şarkıyı dinlediğinizde, izlediğinizde, aslında bir hastaya kulak vermiş, onu bir başka gözle görmüş, onun sesini çevrenize duyurmuş olacaksınız." diye konuştu.

İstanbul'da başlayan proje, şimdi Ankara ve İzmir'de

Daha önce meme kanseriyle mücadele eden kadınların psikolojik ihtiyacından yola çıkan Europa Donna ve Kanserle Dans hasta dernekleri ile Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) tarafından başlatılan ve Pfizer tarafından desteklenen "Psikolojik Destek Programı" pilot bölge olarak İstanbul'da başlatılmıştı.

Bu yıl İzmir ve Ankara'da sürdürülmesi planlanan programın devamı niteliğindeki "Bir Tıkla, Dinle, Umutlar Çiçek Açsın" projesiyle toplum ve hatta hasta yakınları tarafından psikolojik etkileri tam olarak anlaşılamadığı bilinen metastatik meme kanseriyle ilgili farkındalığın artırılması amaçlanıyor.

TTOD tarafından onaylanmış iki psikoloğun destek verdiği projede, hasta ve hasta yakınları, "0530 969 39 33" numaralı "Psikolojik Destek Randevu Hattı"nı arayarak, uzman bir psikologdan randevu alabiliyor.

Hastalara, psikolog ile yapacakları ilk görüşme sonrasında, ihtiyaçları doğrultusunda beş seansa kadar ücretsiz yüz yüze görüşme imkanı sağlanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Mahmut Gümüş Meme Kanseri Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title