Meteoroloji Genel Müdürü: 1 Aylık Yağış 1 Saatte Düşecek
Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, sera gazlarındaki artış devam ederse 1 aylık yağışın 1 saatte düşebileceği uyarısında bulundu.
Türkiye'de yürütülen iklim modelleri çalışmasının ilk verilerini açıklayan Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, sera gazlarındaki artış devam ederse sıcaklıklarda bir miktar artışla birlikte yağış şiddetinde artış olacağı; belki 1 aylık yağışın 1 saatte düşebileceği uyarısında bulundu.
Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO) Atmosfer Bilimleri Komisyonu'nun (CAS) 16'ncı oturumu Antalya'da başladı. 26 Kasım'a kadar devam edecek toplantılara Meteoroloji Genel Müdürlüğü evsahipliği yapıyor. Rixos Downtown Hotel'deki oturumun açılışına Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca, Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, Dünya Meteoroloji Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Jerry Lengoasa, CAS Başkanı Michel Beland ve çok sayıda ülke temsilcisi katıldı.
"ARTAN NÜFUS KAYGI VERİCİ"
Dünya nüfusunun 7 milyara ulaştığını belirten Genel Sekreter Yardımcısı Lengoasa, yarısının kentlerde yaşadığını ve giderek daha fazla çevresel kaygılara yol açtığını söyledi. Kaynak ve enerji kullanımının optimize edilmesi uyarısında bulunan Lengoasa, "Bu sürdürülebilir gelecek için merkezi noktadır. Gelecek için başarabileceğimizi düşünüyorum ve bunun için bilimsel veri ve ilkelerimiz olacak" dedi.
"DAHA KISA SÜREDE DAHA ŞİDDETLİ YAĞIŞ"
Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş de toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, küresel iklim modellerine ilişkin Türkiye'de yürütülen bölgesel iklim modeli çalışmasını anlattı. Çalışmanın ilk sonuçlarının alındığını belirten Güneş, izlenimlerin iklim değişikliğinde Türkiye'de de dünyadakine benzer yansımalar olacağını gösterdiğini kaydetti.
"1 AYLIK YAĞIŞ 1 SAATTE DÜŞECEK"
Sera gazlarındaki artışın devamı halinde Türkiye'de de bir miktar yükselme olacağını aktaran Güneş, "Yağışlarda azalmadan daha çok, yağış şiddetlerinin farklılığı var. Mesela İtalya Sardunya'da dün '6 aylık yağış 1.5 saatte düştü' şeklinde bir haber vardı. Genellikle yağış şiddetinde bir artış var, belki 1 haftalık, hatta bazen 1 aylık yağış 1 saatte veya 1-2 günde düşebilecek. Bunun su baskınları açısından, şehirlerin altyapısında ciddi tesiri olacaktır. Doğal afetlerin artması, can ve mal kaybı açısından önem arz ediyor. Bu değişikliklere yönelik olarak altyapıların yeniden gözden geçirilmesi ve uyumlaştırılması lazım" diye konuştu.
ÜÇ SENARYO ÜRETİLDİ
2040, 2070 ve 2100 yıllarına göre periyotlar halinde üç senaryo üretildiğini belirten İsmail Güneş, şunları dile getirdi:
"İlk senaryo 2040, çok fazla beklenen değişiklik görülmüyor ama sonraki yıllarda tesirini biraz daha artırıyor. Ancak tabi tedbirler alınmazsa. Bunların iyimser ve kötümser senaryoları var. Diyelim ki ülkeler tedbir almadı ve sera gazları artmaya devam etti, o zaman kötümser senaryo ortaya çıkıyor. O zaman da sıcaklık artışları, yağış dağılımındaki, şiddetindeki bariz farklılıklar daha fazla göze çarpacak. Dünya Meteoroloji Örgütü başkanlığında bu çalışmalar yapılıyor. İllaki bir çözüm bulunması gerekecek."
"TÜRKİYE DAHA ŞANSLI"
Türkiye'nin bulunduğu bölgenin biraz daha şanslı olduğunu belirten Güneş, okyanus aşırı ülkelerdeki gibi, çok aşırı hava olayları görülmesini beklemediklerini söyledi. 2-3 aylık yağışların çok kısa sürede düşebiliyor olması nedeniyle, baraj ve gölet gibi su depolama alanlarının önemli olduğunu da anlatan Güneş, "Tamamen denize gidiyor. Eğer biz bunları biriktirmezsek, hem içme suyu hem sulama açısından sıkıntılar olabilir. Türkiye olarak önemli tedbirler alındı ve bu tür su depolama alanlarının çoğunluğunu tamamladık, tamamlıyoruz" dedi.
KIYILARDA YAĞIŞ ARTACAK
Meteoroloji Genel Müdürü Güneş, önümüzdeki dönemde Akdeniz, Karadeniz ve Ege kıyılarındaki yağışların ise mevsim normallerinin üstünde beklendiğini kaydetti.