Haberler

"Mevlana'yı sosyal medyada aramayın" -

Abone Ol

Sosyal paylaşım sitelerinde yer alan ve Mevlana'ya ait olduğu iddia edilen bazı sözlerin spekülatif şekilde kullanıldığı bildirildi.

CİHAN DEMİRCİ - Sosyal paylaşım sitelerinde yer alan ve Mevlana'ya ait olduğu iddia edilen bazı sözlerin spekülatif şekilde kullanıldığı bildirildi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Süleyman Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde sosyal medyada Mevlana ile ilgili birçok sözün yer aldığını söyledi.

Mevlana'nın sözleri ve öğretisinin gerçek kaynağından araştırılarak kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini belirten ve sosyal medyada bu konuda büyük bir bilgi kirliliği yaşandığını ifade eden Doğan, şöyle konuştu:

"Son günlerde sosyal medyada ve çeşitli sosyal paylaşım sitelerinde Mevlana ile ilgili 'Herkesin bir Mevlana'sı var adeta' şeklinde spekülatif düşünceler ortaya çıktı. Mevlana'yı arayanlar gönüllerinde arasınlar. Mevlana hepsinin gönlünde. Gitsinler Konya'da arasınlar. Mesnevi'de arasınlar. Rubailerinde ve Divan-ı Kebir'in de arasınlar."

Doğan, Mevlana'nın dünyada en çok okunan düşünürlerden olduğunu ve kendisiyle ilgili yüzlerce bilimsel yayın bulunduğunu aktardı.

Mevlana ilgili yapılan onlarca doktora çalışması ve yüzlerce bilimsel yayın olduğunu dile getiren Doğan, şöyle devam etti:

"Herkes zikrini, fikrini ortaya koymak için Mevlana üzerinden gidiyor. Bir itibarsızlaştırma söz konusu. Bizim kutsallarımız bu şekilde itibarsızlaştırılarak nerelere varılmak isteniyor. Mevlana hepimiz değeridir. Mevlana 8 asırdan bu yana insanlığa sevgiyi ve hoşgörüyü sunuyor, gönüllere giriyor. Gerek İslam'ın, gerekse bizim geleneğimizi sunmaya çalışıyor."

- "Kur'an-ı Kerim'in kölesi, Hazreti Peygamberin ayağının tozuyum"

Doğan, Mevlana'nın bir Anadolu pedagojisi ve eğitimi sunduğunu, öğretisinde insanlığa iyiye, doğruya, güzele, barışa, kardeşliğe yönelmeyi sağladığını söyledi.

Anadolu'da Mevlana, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre ve Hacı Bayram Veli sayesinde hoşgörülü bir yapının oluştuğunu belirten Doğan, şunları kaydetti:

"Anadolu kimliği inşası bu insanların fikirleriyle oluşmuştur. Bu insanların düşüncelerini pervasızca günlük şeylere pelesenk etmek hiç kimsenin faydasına değildir. Mevlana'yı gerçekten arayanlar, onu gönüllerinde ve eserlerinde arasınlar. Çünkü Mevlana kendisini, 'Kur'an-ı Kerim'in kölesi, Hazreti Peygamberin ayağının tozuyum' diye ifade ediyor. Yani Mevlana düşüncesinin kaynağını, membasını oradan alıyor. Böyle kutsal ifadeleri ters düz etmenin hiç kimseye faydası olmayacağını düşünüyorum. Vatandaşlarımıza Mevlana'yı gönüllerinde ve Mesnevi'lerde aramalarını telkin ediyorum. Mevlana'yı Facebook ve Twitter'da aramayın."

Kaynak: AA / Güncel

Yıldız Teknik Üniversitesi Süleyman Doğan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title