Haberler

Mevlevi Dergahından Savaşa Gidenler 100. Yılında Anıldı

Abone Ol

Tokat Mevlevi dergahından 100 yıl önce 14 Ocak 1915’te, 1. Dünya Savaşı’na katılan 31 şeyh ve mürit düzenlenen programla anıldı.

Tokat Mevlevi dergahından 100 yıl önce 14 Ocak 1915'te, 1. Dünya Savaşı'na katılan 31 şeyh ve mürit düzenlenen programla anıldı.

İslami eser olarak Türkiye'nin ve dünyanın en önemli ahşap Mevlevihane'sinde düzenlenen programa Tokat Valisi Cevdet Can, Tokat Belediye Başkan Vekili Altan Çelik, Vakıflar Bölge Müdürü İsmail Aktaş, Tarihçi Hasan Erdem ile davetliler katıldı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çolak, günün anlam ve önemini belirtir konuşmasında o tarihteki haber kupürleri ve fotoğraflarla birlikte sunum yaptı. Yapılan sunumun ardından 31 şeyh ve mürit için Kur'an- Kerim okunup dua edildi.

Program sonunda açıklamalarda bulunan Tokat Valisi Cevdet Can, bu topraklardan her zaman barış, dostluk ve kardeşliğin çıktığının altını çizerek, "Dünya buradan hep mutlu kalmıştır, mutluluk buradan dağıtılmıştır. İnşallah bundan sonra yine ülkelere, barış, fedakarlık, dünyaya güzelliğin yayıldığı yurt olmaya devam edecektir" dedi.

"100 YIL ÖNCE TÜRKİYE'DEKİ MEVLEVİHANELERDEN BİN 26 ŞEYH VE DERVİŞ SAVAŞA GİTTİ"

Prof. Dr. Mustafa Çolak, Türkiye'nin farklı noktalarında bulunan Mevlevihanelerden şeyh ve müritlerin 1. Dünya Savaşı'nda Şam'da bulunan 4. Ordu bünyesine katıldığını söyledi. Mevlevihanelerdeki şeyh ve müritlerin cihada manevi destek verdiğinin altını çizen Çolak, "Birinci Dünya Savaşı'na girdiğimizde bütün Müslümanlar İngilizlere, Fransızlara ve sömürge altındaki topraklara karşı savaşa davet edildi. Bu hem cihadı ekbere manevi bir destek. Aslında Mevlevi alayından beklenen ön safta savaşması değil, ordunun kıtalarına Kur'an-ı Kerim okuyarak onlara manevi destek vermek. İşte Mehmet Reşat'ın bu çağrısına hemen hemen tüm Mevlevi dergahları uymuş" diye konuştu.

Tokat'ta 100 yıl önce büyük bir törenle tam 31 şeyh ve müridin uğurlandığını ifade eden Çolak, "Meydan Camisi önünde şehrin o günkü mülki ve askeri erkanın hazır bulunduğu kalabalık bir uğurlamayla uğurlanarak Şam'a gittiler. Şam'da bulunan 4. Ordu bünyesinde yerleştirildiler. Türkiye'nin diğer Mevlevihanelerinden gelenlerle beraber sayıları bin 26'yı bulan şeyh ve dervişler, 1917'ye kadar Şam'daki 4. Ordumuza moral desteği vermek üzere bölgede bulundular. 31 şeyh ve müridin kaçının Tokat'a geri geldiği ise bilinmiyor" şeklinde konuştu.

Öte yandan Mevlevihane'nin ikinci katının soğuk olması nedeni ile programa katılanlar elektrikli ısıtıcılarla ısındı. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Çolak Türkiye Tokat Şam Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title