Mevsimlik İşçilerin Sağlığını Geliştirme Programı
Mevsimlik Tarım İşçlierinin sağlığını Geliştirme Programı’nın 3 yıllık faaliyetleri ile ilgili paydaşlara ve kamuoyuna bilgi verildi.
Mevsimlik Tarım İşçlierinin sağlığını Geliştirme Programı'nın 3 yıllık faaliyetleri ile ilgili paydaşlara ve kamuoyuna bilgi verildi.
Harran Üniversitesi tarafından 2011 yılında başlatılan Mevsimlik Tarım İşçilerinin ve Ailelerinin Sağlığını Geliştirme Programı'nın 3 yıldır yaptığı faaliyetler ile ilgili paydaşlar ve kamu temsilcileri ile toplantı yapıldı. Toplantıya, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Sağlık Bakanlığı Türk Halk Sağlığı Kurumu Daire başkanı Dr. Kanuni Keklik Harran Üniversitesi yetkilileri, konuşmacılar, Şanlıurfa'dan mevsimlik işçi olarak gidilen Konya, Adana, Hatay, Ankara'dan da sağlık görevlileri katıldı. Türkiye'de en fazla tarım göçü veren illerin başında Şanlıurfa ve Adıyaman geliyor. Prof. Dr. Zeynep Şimşek'in öncülüğünde başlatılan program kapsamındaki toplantıda tarım işçilerinin çalışma şartları ve sağlık şartlarını geliştirme adına yapılması gerekenler konuşuldu.
Program ile ilgili bilgi veren Harran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, "Tarım ile ilgilenen 7 milyon insan var. Bu insanların Sağlık problemleri var. Bu insanlar hastalıktan eğitimsizlikten ötürü bizim bu alanda kaybettiğimiz insanımız oldukça fazlaydı. Biz bunu proje haline getirdik. 2011 yılında Birleşmiş Milletler Nüfus Fonuna sunduk. 2011 senesinde BM fonu bu projeyi kabul etti. ve ülke programına alınarak, proje kapsamında çalışmalara start verildi" dedi. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı kurumu Daire Başkanı Kanuni Keklik ise tarım işçileri ve çocuklarının yerleşik hayatı olmaması nedeniyle sağlık hizmetlerinin yeterli derecede faydalanamadıklarını ifade etti. Proje kapsamında yeni başlatılan uygulama ile tüm tarım işçileri ve çocuklarının da imkanlardan faydalanabileceğini anlatan Keklik,"Konu mevsimsel tarım işçileri ve onların çocukları olunca önümüzde bazı engeller var. Bugün buradalar yarın bir başka alandalar, sizin hizmet sunduğunuz alanların içinde olmayabilirler. Bunlara ait sorunları özellikle çözmek adına da 81 ilimize talimatlar gönderdik. ve arkadaşlarımızda kabul ettiler. Gezici Ağız ve Diş Sağlığı Tarama aracı hazırladık. Biz bunlarla işçilerimizin ve dezavantajlı gruplarımız ile ilgili uygulamaları eksiklik bırakmadan yürütmek istiyoruz" diye konuştu. Toplantıda konuşan Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman ise projede emeği geçenlere teşekkür ederek, proje ile ilgili kendisinin de önerilerinin oldu ve bu önerilerle ilgili çalışmaların başladığını ifade etti. - ŞANLIURFA