Haberler

Mevsimlik Tarım İşçileri İçin Hazırlanan Raporda Sona Gelindi

Abone Ol

Türkiye’de tarım sektöründe istihdam edilen 5 milyon kişinin yüzde 50’sini oluşturan mevsimlik tarım işçilerinin sorunları için TBMM’de kurulan komisyon çalışmalarında sona yaklaştı.

Türkiye'de tarım sektöründe istihdam edilen 5 milyon kişinin yüzde 50'sini oluşturan mevsimlik tarım işçilerinin sorunları için TBMM'de kurulan komisyon çalışmalarında sona yaklaştı. Komisyon Başkanı Mahmut Kaçar, sorunlar ve çözüm yollarının yer aldığı raporun önümüzdeki hafta sonunda tamamlanacağını kaydetti.

Şanlıurfa'da Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme Programı kapsamında düzenlenen 2 günlük Yönetici Toplantısı özel bir otelde başladı. Toplantıya Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarının ve Çözüm Önerilerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu Başkanı ve Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, Harran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ercan Yeni, 19 ilden 68 vali yardımcısı, kaymakam ve uzman sağlık görevlileri katıldı. Mevsimlik tarım işçileri ve sorunlarını anlatan kısa film gösterisinin ardan konuşan Yeni, mevsimlik tarım işçilerinin zor koşullarına dikkat çekerek, başlatılan çalışmalarda emeği geçenlere ve destek verenlere teşekkür etti. Daha sonra konuşan Kaçar, Türkiye'nin tarım ülkesi olduğunu belirterek, ülkedeki istihdamın yüzde 23'ünün tarım alanlarında gerçekleştiğini kaydetti. Yaklaşık olarak tarımdaki 5 milyon civarındaki istihdamının 2.5 milyonunu da mevsimlik tarım işçisinin oluşturduğunu hatırlatan Kaçar, TÜİK 2014 verilerine göre ise 2.5 milyon mevsimlik tarım işçilerinin yaklaşık 485 binin gezici mevsimlik tarım işçisi olduğunu söyledi. TBMM'de grubu bulunan tüm siyasi partilerin ortak teklifi ile kurulan Mevsimlik Tarım İşçileri Araştırma Komisyonu'nun 13 Ocak'ta çalışmalara başladığını anlatan Kaçar, mevsimlik tarım işçilerinin 13 başlık altında topladıkları sorunlar ve çözüm yolları ile ilgi raporun önümüzdeki hafta sonunda tamamlanacağını ifade etti. Kaçar, "Önümüzdeki hafta sonu itibariyle çalışmalarımızı tamamlayıp, raporumuzu başta meclis başkanımız olmak üzere Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, mecliste grubu bulunan tüm siyasi parti genel başkanlarına raporumuzu sunacağız. Olayın, barınma, ulaşım, sağlık, eğitim, sosyal güvenlik, çalışma hayatı, sendikal haklar, siyasal haklar, çocuk işçiler, kadın istihdamı gibi 12-13 başlık altında belirlemiş olduğumuz çözüm önerilerimizi önümüzdeki hafta kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

MÜLKİ AMİRLERE UYARI

Büyükşehir yasası ile birlikte özellikle özel idareler üzerinden tanımlanan görev yetkisinin boşluğa düştüğünü belirten Kaçar, bu nedenle çok acil yapılması gereken yasal düzenlemelerin yapılarak, hayata geçirilmesi konusunda öncelikli olarak durduklarını da sözlerine ekledi. Kaçar, bazı mülki amirlerinin sorunun ciddiyetini ve çözümün önemini anlayamadıklarını kaydederek, tarım işçilerinin bulunduğu yerdeki mülki amirleri daha hassas ve duyarlı olmaları için çağrıda bulundu. Kaçar, "Milletvekili olarak, hem de TMMB Araştırma Komisyonu Başkanı olarak, mülki idare amirlerinden talebim, bu konuda mutlaka bir farkındalık oluşturulmasıdır. Bazı yerlerde yönetmeliklerin gereğini yapmak için olağanüstü çaba sarf eden mülki amirlerle karşılaşırken, bazı yerlerde böyle genelgenin ve izleme kurullarının oluşumundan dahi sanki haberi olmayan bir yaklaşımla karşılaştık" diye konuştu. Toplantı ve önerilerin de komisyon raporuna işleneceğini hatırlatan Kaçar, katılımcıların mevzuat ve yasalar konusunda önerilerini istedi.

Kaçar, süreçte yapılacak çalışmalara kaynak aktarılması için proje olmaktan çıkarılıp, genel bütçeden pay ayrılması konusunda valilikleri güçlendirmek, önlerindeki yasal engellerin kaldırılması ile ilgili çalışmaları da gerçekleştireceklerini kaydetti.

"HER AŞAMASI YIKICI SORUN"

Şanlıurfa Valisi Küçük ise dünyanın her yerinde tarım işçisi olduğunu ama Türkiye'de mevsimlik tarım işçilerinin her aşaması yıkıcı bir sorun yaşadığını söyledi. Küçük, şöyle konuştu;

" Fransa'da, İngiltere'de de mevsimlik tarım işçisi var. Fransa'da 700 bin mevsimlik tarım işçisi var. Ama bizde yola çıkmadan, gideceği yere vardıktan sonra ikametinde, çalıştığı an ve çalışma bittikten sonra geri dönüşü, hepsi ayrı bir dram. Bizdeki sorun bu. Hep kazalar duyuyoruz. Efendim, mevsimlik tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi veya çarptı. Çoğu da istiap haddinden fazla işçi taşıyor. veya çalıştığı bölgede salgın hastalık, hamilelik, gebelik gibi sorunlar yaşıyor. Yada çocuklu aileler çocuklarına bakamıyor. Başka bir örnek, ayrımcılığa uğrar. Güneydoğu'dan, Doğu'dan gidiyorlar. Batı'da bir köşede sıkıştırılmış, çarşıya bile inmeleri sorun olan insanlar mevsimlik tarım işçileri. Bizde dram, hakikaten dram. Komisyon ciddi çalışmalar yapıyor. Pek çok sorun çözüme kavuşturuldu. Valiliklerde, kaymakamlıklarda izleme birimleri oluşturuldu."

En büyük sorunun farkındalık olduğunu anlatan Küçük, "Böyle ciddi bir ciddi sorunun, idarece ve toplum tarafından kabul edilmesidir. Bu da bizlerin, vali, vali yardımcıları ve kaymakamların bu konuya önem verdiğini, sadece söylemleri ile değil, kuracağı mekanizmalarla ve oradaki teşkilata yükleyeceği sorumluluklarla farkına vardırmakla olur. Mevsimlik tarım işçilerinin bulunduğu yerleri ziyaret edeceksin, oradaki görevlendirdiğin personelden her hafta rapor isteyeceksin. Bu farkındalık böyle olur" dedi.

'KOMİSYON' İTİRAFI

Küçük, komisyonun çok soyut bir kavram olduğunu belirterek, bazı komisyonların imza ile toplandığını söyledi. Küçük, "Bir komisyon, komisyon dediğiniz zaman çok soyut bir şey oluyor. Haftada ayda bir toplanıyor. Hepimiz biliyoruz zaten, komisyonların bir kısmı imza ile toplanıyor. Toplantı yapılmadan da toplanabiliyor. İçinizden gelen birisi olarak söylüyorum. Kısaca mekanizmaları kuracağız, sorumluları atayacağız ve devam edeceğiz" dedi.

Küçük, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının en yıkıcı parçasının ise eğitimini yarıda bırakan çocuklar olduğunu söyledi. Şanlıurfa'da Nisan ayı ile birlikte çocukların eğitime ara verdiğini anlatan Vali Küçük, "Benim bu sorunun en yakıcı parçaları var. Benim kanaatimce en ciddi kanayan ve bizi yaralayan kısmı çocukların eğimden yoksun kalması. Şanlıurfa'da Nisan oluyor, çocuklar yok. Bir daha Kasım Aralık'ta geliyor. Bu çocuk ne okur, bu çocuğun eğitiminin sonucunda ne olur. Bu eğitimle, sadece hayatı boyu, mevsimlik tarım işçisi olur. Mülki idare amirleri olarak, ilk önce bu konuya eğilmemiz lazım. Tamam baba gidiyor. Anne de giderse çok zor çocuğun kalması. Annenin gitmemesini teşvik edecek önlemler alabilir miyiz. Vakıftan SODES projelerinden veya başka yerden. Baba gidecek tamam, anne gitmesin. Böyle bir proje yapabilir miyiz. Hadi anne de gitti. Mevsim tarım işi kısa zamanda büyük para kazandırıyor. Onun için insanlar gidiyor. 2-3 ay içerisinde normal, aylıkla çalışan insanlardan 2-3 kat daha fazla para kazanıyorlar. En azından çocuğu akrabalarında ve ya yurtlarda tutacak mekanizmalar oluşturabilir miyiz?" diye konuştu.

BİN 750 ÇOCUK OKULA DÖNDÜ

Küçük, geçen yıl Akçakale ilçesinde uygulanan proje ile mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan bin 750 çocuğun yeniden okula kazandırıldığını kaydetti. Proje nedeniyle Akçakale Kaymakamı Eyüp Fırat'ı tebrik eden Küçük, "Daha önce anne ve babasıyla mevsimlik tarım işçisi olarak giden bin 750 çocuk kaldı, gitmedi. Bu benim kanaatimce inanılmaz bir başarıdır. Bu çocuklar eğitime devam etti. Olayı bölerek, parçalayarak, mekanizmaları oluşturursak en azından sorunun kanayan yakıcı kısımlarını çözeriz" dedi.

"BARINAKLARI TİNERCİLER KOLLUYOR"

Küçük, mevsimlik tarım işçilerinin barındığı yerleri yapılan yatırımların ise kısa sürede kullanılmaz hale dönüştüğünün altını çizdi. Barınaklar için yapılacak hizmetlerin de sonrasında korunması gerektiğine dikkat çeken Küçük, "Barınakları gezdim. 1 sene önce yapılan barınakların hepsi yerle bir olmuş, kullanılamaz durumda. Mekanizma yok. Tamam devlet büyük para harcamış, binayı yapmış ama mekanizmamız olmadığı için böyle olmuş. Bunlar buradan ayrıldıktan sonra bu binaları kim kollayacak? Tinerciler kollamış kısaca. Mekanizmayı kurmamız lazım. Bu hususta en büyük vazife bize düşüyor" dedi.

Konuşmaların ardından ise, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, 'Türkiye'de tarım sektörünün geleceği', Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Uygulama Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Zeynep Şimşek, 'Tarımda Hastalık Nedenleri' konularında konferans verildi. - ŞANLIURFA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Harran Üniversitesi Şanlıurfa Türkiye Fransa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title