Mevsimsel Alerjide Anadolu Propolisi Etkisi
Solunum yolları hastalıklarından pek çok farklı sağlık sorununun tedavisinde katkı sağlayıcı olarak bilinen propolisin, alerjik hastalıkların tedavisinde de destekleyici ürün olarak kullanılabileceği bildirildi.
Solunum yolları hastalıklarından pek çok farklı sağlık sorununun tedavisinde katkı sağlayıcı olarak bilinen propolisin, alerjik hastalıkların tedavisinde de destekleyici ürün olarak kullanılabileceği bildirildi. Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, "Bahar aylarında ortaya çıkan alerjik rinit ve mevsimsel alerjik konjonktivit, mevsimsel alerjik hastalıklar olarak biliniyor. Propolis ve bileşiminde yer alan ve ona antioksidan özellik kazandıran değerli bileşenler vücuttaki bazı alerjik reaksiyonların kontrolünde kullanılıyor" dedi. Tanuğur, Anadolu propolisinin, nar suyundan tam 80 kat daha güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğu bilgisini paylaştı.
2009 yılında Japonya Okayama Üniversitesi'nde alerjik rinit (alerji kaynaklı bir çeşit burun iltihabı) üzerine yapılan bir çalışmada, propolisin rinitin semptomlarını hafifletici etki gösterdiğinin ortaya konulduğunu hatırlatan Tanuğur, "2003 yılında İtalya'da Cairo Üniversitesi'nde yapılan bir başka çalışmada ise, astım hastaları üzerinde propolisin etkisi incelenmiş ve çalışmanın sonucunda propolisin, astım gece ataklarının sıklığı ve şiddetini azalttığı ve solunum fonksiyonlarının gelişmesine katkı sağladığı belirtilmiştir. Propolis antienflamatuvar etkisi nedeni ile alerjiyi rahatlatıcı etki göstermektedir. Mevsim geçişi dolayısıyla alerjik reaksiyonların arttığı bu dönemde propolisi mutlaka beslenmenize dahil etmenizi öneriyorum" diye konuştu.
Anadolu propolisinin, nar suyundan tam 80 kat daha güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğu bilgisini paylaşan Tanuğur, propolisin damla veya ham bal ile karışım halinde farklı formları olduğunu hatırlattı. Mevsimsel alerjide özellikle propolisin damla formunun tüketilmesini öneren Tanuğur, çocukların günde en az 10 damla yetişkinler ise en az 20 damla tüketmesi gerektiğini, hastalığın yoğun olduğu dönemde miktarın 4 katına çıkarılabileceğini kaydetti. - İSTANBUL