Haberler

Mezarlar Açıldı, Ölüm Orucu Eylemi 66'ncı Günde Sona Erdi

Abone Ol

Tunceli'nin Çemişgezek İlçesinde 1997 yılında yaşanan çatışmada hayatını ölen DHKP-C'li Ali Yıldız'ın ağabeyi Hüsnü Yıldız, toplu mezarların açılması için başlattığı ölüm orucunu, 66'ıncı gününde sona erdirdi.

Tunceli'nin Çemişgezek İlçesi Aliboğazı mevkiinde 1997 yılında yaşanan çatışmada hayatını ölen DHKP-C'li Ali Yıldız'ın ağabeyi Hüsnü Yıldız, toplu mezarların açılması için başlattığı ölüm orucunu, 66'ıncı gününde sona erdirdi.

Hüsnü Yıldız'ın yeraltı çarşısı üzerinde kurulan ölüm orucu eylemi çadırında basın toplantısına CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Çemişgezek İlçesi'ndeki toplu mezar kazılarına katılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı, ailenin avukatı Taylan Tanay, Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer, Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAYAD) Başkanı Avukat Behiç Aşçı katıldı.

Ölüm orucunun sonra erdirilmesi amacıyla bir basın toplantısı düzenleyen Hüsnü Yıldız, mezarlarda şu ana kadar 14 kişiye ait kemik çıkarıldığını, kardeşinin de bunların arasında olup olmadını bilmediğini ancak kemikleri çıkarılan herkesi kardeşi gibi gördüğünü söyledi.

TAYAD Başkanı Avukat Behiç Aşçı, Çemişgezek İlçesi'nde açılan mezarların emsal oluşturduğunu belirterek, "Artık bir emsal oluşmuştur. Türkiye'de varolduğu belirtilen toplu mezarlarda halen 3 bin cenaze, çıkarılmayı bekliyor. Çocuklarını, evlatlarını, anne-babası, eşi toplu mezara gömülü olan her fert için başvuru hakkı doğmuştur" dedi.

ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı da, mezarların açılmasını büyük bir kazanım olarak değerlendirerek, "Hukuksal açıdan çok büyük bir kazanımdan söz ediyoruz. Bu mezarların varlığının kabul edilmesi, mağdurların seçtiği temsilciler önünde, onların istediği şekilde açılması, tutanaklara mağdur temsilcilerinin maktül, yakınlarının seçtiği adli uzmanların ve avukatların imzacı olarak katılması, taleplerini resmi tutanaklara geçirmesi çok büyük adımlardır" diye konuştu.

Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer ise, Türkiye'nin gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini dile getirdiği konuşmada, bundan sonra açılacak bütün mezarlarda gereken sorumluluğu almaya hazır olduklarını ifade etti.

Özel Yetkili Savcı'nın bundan sonra kazılara devam eddecekleri yönünde kendilerine teminat verdiğini anlatan avukat Taylan Tanay, "Savcılık bizim huzurumuzda hem bize, hem de Hüsnü Yıldız'a teminat verdi. Bundan sonra o bölgede bizim tespit edeceğimiz her alan kazılacak. Savcılık bunun teminatını verdi" ifadesini kullandı.

HÜSEYİN YILDIZ'IN SÖZLERİ

Kazı çalışmalarının başlamasını 66 günden bu yana sürdürdüğü ölüm orucu eylemiyle sağlayan Hüsnü Yıldız da sürecin takipçisi olacağını söyledi.

Ölüm orucu direnişinin amacına ulaştığını hatırlatan Hüseyin Yıldız, şunları söyledi:

"6 ay önce kardeşimin Çemişkezek'te bu toplu mezarda olduğunu öğrendikten sonra hukuksal girişimde bulunduk ama yaptığımız bütün hukuksal başvurular reddedildi. Konuyu AİHM'e kadar götürdük. Kardeşimin kemiklerini almak için ölüm orucuna yattım ve istediğimizi elde edinceye kadar devam etmeye kararlıydık. ve çabamız, direnişimiz sonuç verdi. Mezarlar açıldı orada 14 kişiye ait kemikler çıktı. İçlerinde kardeşim var mı bilmiyorum. DNA testi sonucu bu durum açıklılığa kavuşacak ama kardeşimin kemikları çıkmasa bile o çıkanların hepsi benim kardeşim ve eylemimi bugün sona erdiriyorum. "

Hüsnü Yıldız'ın annesi Sakine Yıldız, ölüm orucunu sona erdiren oğluna sarılarak alnındaki kırmızı bandı söktü. Anne Yıldız, "İnşallah mezarlar açılır ve herkes muradına erer" dedi.

Tunceli'nin Çemişgezek İlçesi'nde Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları, Adli Tıp Uzmanları, avukatlar eşliğinde yapılan kazılarda 14 kişinin kemiklerine ulaşıldı. Savcılık, iki günlük kazının ardından kazıya ara verirken, mezarlardan alınan kemikler Malatya Adli Tıp Kurumu'nda yakınlarından alınacak örnekler doğrultusunda İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilecek. Özel Yetkili Savcılığın, gelecek talepler doğrultusunda Çemişgezek İlçesi'ndeki kazılara devam edeceği öğrenildi. - Tunceli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title