MHP'li Akçay'dan, 'Uyar Madencilik'e Hükümet Koruması' İddiası
Manisa'nın Soma İlçesi'nde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı maden ocağında Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu ile birlikte incelemelerde bulunan MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, bazı maden şirketlerinin hükümet tarafından korunup kollandığını iddia etti.
Manisa'nın Soma İlçesi'nde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı maden ocağında Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu ile birlikte incelemelerde bulunan MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, bazı maden şirketlerinin hükümet tarafından korunup kollandığını iddia etti.
301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Kömür İşletmeleri'ne bağlı Eynez Maden Ocağı'nda basın mensuplarına açıklama yapan MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Uyar Madencilik'in 17 Aralık 2003 tarihinde Soma'daki Darkale ve Azyak maden ocaklarını rödövans yöntemiyle kiraladığını söyledi. Bu şirketin işlettiği Darkale Maden Ocağı'nda 2009- 2013 yılları arasında bin 120 maden kazası meydana geldiğini öne süren MHP'li Akçay şöyle konuştu:
"Bu kazalarda 6 madencimiz hayatını kaybetmiş onlarca madenci yaralanmıştır. Hemen hemen her denetimi olumsuz sonuçlanan, devlete yüz milyonlarca lira borcu bulunan, işçilerinin ücretlerini dahi ödemeyen, yeraltında saha ihlali yaparak devlete ait 106 bin ton kömürü satan Uyar Madencilik şirketinin sözleşmesi neden iptal edilmemiştir? Yapılan denetimler sonucu defalarca kapatılan Uyar Madencilik'in açılması için kimler ricacı olmuştur? Aslen Konya Ermenekli olan ve Konya'da 1 arama ve 1 işletme ruhsatı olan Uyar Madencilik ile Ermenek'te kazanın yaşandığı maden ocağını işleten Saffet Uyar arasında akrabalık dışında ticari bir ilişki var mıdır?"
'DEVLETE YÜZ MİLYONLARCA BORCU VARKEN'
Uyar Ailesi'nin AK Parti hükümeti tarafından korunduğunu ileri süren MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, şirketin İzmir'in Kınık İlçesi'nde 2 arama, Konya ilinde 1 arama ve 1 işletme ruhsatı bulunduğunu ifade etti. Uyar Madencilik ve aracı firmaların devlete yüz milyonlarca lira borcu varken, bu borcun tahsili ile ilgili hiçbir işlem yapılmadığını iddia eden Akçay sorularını şöyle sürdürdü:
"Vatandaşına 10 lira borcu için haciz gönderen AKP hükümeti, milyonlarca lira vergi ve SKK borcu bulunan, yüzlerce çalışanının ücretini ödemeyen bu şirketin kira sözleşmesini neden feshetmediğini açıklamalıdır. Uyar Madencilik'e yapılan denetimlerde noksanlıklar tespit edilirken, bu şirketin çalışmasına neden izin verilmiştir? Uyar Madencilik'e bağlı sadece Darkale Maden Ocağı'nın sözleşmesi neden iptal edilmemiştir? Uyar Madencilik Darkale Maden Ocağı'nda saha ihlali yapıp, TKİ'ye bağlı alandan 106 bin ton kömür çıkarıp satarken, bu şirketin sözleşmesi neden iptal edilmemiştir? Uyar Madencilik 2012 yılında 804 çalışanının 2 aylık maaşını vermezken, bu şirkete kim sahip çıkmıştır? Soma'daki Uyar Madencilik ile Konya Ermenek'de kazanın yaşandığı maden şirketi arasında akrabalık hariç ne gibi bir ilişki vardır? Defalarca kapatılan Uyar Madencilik'in açılması için kimlerin ricacı olduğunu Çalışma Bakanı Faruk Çelik açıklamalıdır. Türk milleti, maden patronlarıyla birlikte hareket ederek madencilerin ölümünden sorumlu olan siyasetçileri öğrenmelidir." - Somamanisa