Haberler

Milas - Özarslan: ``Yüzyılın En Büyük Erkeolojik Buluşu'' Özarslan: ``Yüzyılın En Büyük Erkeolojik Buluşu''

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özarslan, Zeus Karios Kutsal Mabet Alanı'nda, Define Avcılarının Yaptığı Kaçak Kazıda Ortaya Çıkartılan Kral Mausolos'un Babası Kral Hekataios'a Ait Olduğu Belirlenen Lahitte İncelemelerde Bulundu. Özarslan, M.ö.390 Yılında Yapıldığı Sanılan Lahiti, Yüzyılın En Büyük Arkeolojik Buluşlarından Biri Olarak Niteledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özarslan, Zeus Karios Kutsal Mabet Alanı'nda, define avcılarının yaptığı kaçak kazıda ortaya çıkartılan Kral Mausolos'un babası Kral Hekataios'a ait olduğu belirlenen lahitte incelemelerde bulundu. Özarslan, M.Ö.390 yılında yapıldığı sanılan lahiti, yüzyılın en büyük arkeolojik buluşlarından biri olarak niteledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özarslan'a incelemeleri sırasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü de eşlik etti. Mezarda incelemelerden sonra gazetecilere açıklama yapan Özarslan, ''Son derece etkileyici ve muhteşem bir eser. Karia Satrabı Mausolos'un babası Hekatomnos'a ait 2400 yıllık bir mezar. Aşağıda doğal ve insan tahribatı var. Öncelikle bunlar ele alınacak. Tabiki bu şekliyle lahitin gün yüzüne çıkarılması son derece önemli. Çünkü çok büyük bir işçilik var ve üstelik el değmemiş lahit. İstanbul arkeoloji müzelerindeki 'Büyük İskender lahiti'nin bir benzeri olabilecek şekilde, son derece estetik bir güzelliğe sahip. Öncelikle kurtarılması gerekli. Bunu bakanlığımız öncelikleri arasına aldı. Bu alandaki kamulaştırma çalışmaları da eş zamanlı olarak bitirilecek' dedi.

''DÜNYADA YANKI YARATACAK'

Milas'ın yer üstündeki değerleriyle olduğu kadar toprak altından çıkan değerleriyle de önemli bir merkez haline geldiğini ifade eden Özarslan, ''Şehrin sivil mimarisi son derece güzel ancak bunun yanında antik döneme ait bu tür eserlerde gün yüzüne çıktıkça Milas önemli bir kültür ve tarih merkezi haline gelecek. İnşallah bu tür eserleri gelecekte buraya da bir müze yaparsak daha iyi ortamlarda bu eserleri sergileme fırsatımız olacak. Lahit mezara iniş çıkış şu an oldukça zor. Yapılacak olan çalışmalar öncelikli olarak bakanlığımız tarafından ele alınacak. Arkeoloji dünyasına hayırlı olsun diyorum. Tabiki bu olay sadece bakanlığın yerel idarelerin yapacağı bir olay değil. Bu eserler ortak bir bilinçle korunacak eserler. Eserlere halkında katılımıyla sahip çıkılmalı. Bu tür eserlere bir kişi yasa dışı yollardan ulaşmaya çalışması durumunda bir yurttaşlık bilinci çerçevesi içinde herkesin haber vermesini bekliyorum. Bu gün tarihi bir an. Bu olay bütün dünyada yankısı olan bir eser ortaya çıktı. Milas bugünden sonra daha farklı bir şekilde bu zenginliği ile adını duyuracak' diye konuştu.

''MİLAS, TARİH TURİZMİNE KAZANDIRILACAK'

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü de bulunan lahitle ilgili bilgiler verdi. Lahitin ebatları itibariyle ilgi çekici olduğunu belirten Süslü, ''2 metre 75 santim uzunluğunda, 2 metre 15 santim genişliğinde 1 metre 85 santim yüksekliğinde devasa ve birinci sınıf mermer işçiliğiyle dört yüzü birden kabartmalarla işlenmiş günümüzden 2 bin 400 yıl önceye ait olan bir oda mezar içinde bulunan bir lahit. Bu oda mezarında üzerinde bir tapınak söz konusu. Bu eserin en ilgi çekici kısmı ise dünyanın yedi harikasından birisi olan Bodrum'daki mozolenin esas sahibi olan onun anısına yapılmış olan Karia Satrabı Mausolos'un babasının mezarı olarak yapılmış bir kral mezarı. Son derece itinalı olan işçilik duvarlardan da görünmekte. Buralarda zaman zaman altın bezemeler de var' dedi.

Bölgedeki kamulaştırmalarla birlikte çalışmaların genişleyeceğini de ifade eden Süslü, ''Milas'a yeni bir müze yapılmasıyla ilgili Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile birlikte ortak bir çalışmamız var. Bu yıl içinde müze inşaatına başlanacak. Lahit mezar alanına haftaya Kültür ve Turizm Bakanımız da gelerek incelemelerde bulunacak. Eserin orijinal olarak yerinde sergilenmesi en mantıklısı. Milas'ta yerin altı kadar yerin üzeri de önemli. Milas'ı arkeoloji turizmine, tarih turizmine kazandıracağız' diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title