Haberler

"Milli Mücadele ruhu" bu müzede yaşatılacak -

Abone Ol

SEYİT AHMET EKSİK - Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarınca ''Milli Mücadele Karargahı'' olarak kullanılan, Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan ve günümüze kadar Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren tarihi bina, "Milli Mücadele" yıllarını yansıtacak şekilde restore edildikten sonra yeniden hizmete açılacak.

CÜNEYT ÇELİK - SEYİT AHMET EKSİK - Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarınca ''Milli Mücadele Karargahı'' olarak kullanılan, Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan ve günümüze kadar Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren tarihi bina, "Milli Mücadele" yıllarını yansıtacak şekilde restore edildikten sonra yeniden hizmete açılacak.

Vali Zübeyir Kemelek, AA muhabirine, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı ve Sivas Valiliği arasında 10 Ocak 2011'de imzalanan protokolle Milli Saraylar Daire Başkanlığına devredilen Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nde bu yıl mart ayında başlatılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Restorasyon çalışmalarının, binanın tarihi dokusuna uygun olarak yapılması için gayret ettiklerini belirten Kemelek, müzede, Milli Mücadele'de Sivas'ın önemini vurgulayacak çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Müzede bazı teknolojik cihazların kullanılacağını dile getiren Kemelek, "İçeri girildiği zaman görüntüler, sesler ve efektler verilmeye çalışılacak ama biz bunun tamamıyla öyle olmasına karşıyız çünkü o zamanki şartlara uygun olmuyor. Burası, aynı zamanda Sivas Kongresi'nin toplandığı yer. O özelliğini kaybetmemesi lazım" diye konuştu.

Müzede, Atatürk'ün zaman zaman kaldığı oda ve diğer odalar ile telgrafhanenin ayrı ayrı fonksiyonları olduğunu belirten Kemelek, "Bu odalar, o günden beri çeşitli fonksiyonları üstlenmiş durumda, onları korumak lazım" dedi.

Vali Kemelek, şunları kaydetti:

"Teknolojik imkanlardan faydalanalım. Vatandaşlar, oraya gelmişken Çanakkale Savaşı ile ilgili eğer eski filmlerden toparlanmış argümanlar varsa onu da seyredebilsin. Burada kongre yapıldı, Ankara'da Meclis açıldı. Meclis'in açılışıyla ilgili filmler kullanılabilsin ama burası kent müzesi değil. Elektronik ortamda her şeyin bulunduğu kent müzesi gibi düşünmüyoruz. Burası, tarihi kimliğiyle, Sivas Kongresi ile beraber o fonksiyonunu korusun istiyoruz."

- "Müze, ziyaretçilere Milli Mücadele ruhunu yansıtacak"

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan ise binanın restorasyonuyla ilgili mart ayından itibaren çok yoğun bir çalışma yapıldığını söyledi.

Restorasyon çalışmalarıyla ilgili iki projenin yürütüldüğünü aktaran Ayhan, ilk projenin tamamlandığını, iç teşhir, tanzim ve konsept projesinin ise ihale edileceğini belirtti.

Tarihi binayı gelecek yılki 4 Eylül kutlamalarına yetiştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Ayhan, "Burası, eskiden Etnografya Müzesi'ydi, şimdi Milli Mücadele Müzesi oluyor. Buranın Milli Mücadele'deki misyonu, İstanbul'la ilişkiler, telgraflar, Atatürk'ün 108 gün kaldığı güne ilişkin anekdotlar bakımından önemi var. Müze, ziyaretçilere Milli Mücadele ruhunu yansıtacak" diye konuştu.

Müzede teknolojik gözlükler kullanılacağını ifade eden Ayhan, "Kişi, o gözlükleri taktığı anda o dönem gözünün önünde canlanacak. Türkiye'de böyle bir müzecilik çalışması ilk defa yapılıyor" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Zübeyir Kemelek Salih Ayhan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title