Milli Pasör Naz Aydemir'e Anayasa Mahkemesi'nden Ret
Anayasa Mahkemesi, milli pasör Naz Aydemir'in sigorta primlerinin asgari ücret üzerinden ödendiğine ilişkin bireysel başvurusunu yasal yollar tüketilmediği gerekçesiyle kabul edilemez buldu.
Anayasa Mahkemesi, milli pasör Naz Aydemir'in sigorta primlerinin asgari ücret üzerinden ödendiğine ilişkin bireysel başvurusunu yasal yollar tüketilmediği gerekçesiyle kabul edilemez buldu. Yüksek Mahkeme, Aydemir'in serbest transfer hakkına yönelik başvurusunu ise Tahkim Kurulu'nun kararlarının anayasa ile yargı yolunun kapatıldığı gerekçesiyle "konu bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul buldu.
Anayasa Mahkemesi'nin Naz Aydemir'in sigorta primlerinin asgari ücret üzerinden ödendiği ve serbest transfer hakkına yönelik bireysel başvurusuna ilişkin kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Profesyonel sporcu olan ve 2011-2012 sezonunda aralarındaki sözleşme ilişkisine dayalı olarak bir spor kulübü derneğinin A Kadın Voleybol Takımında oynayan Aydemir, sosyal güvenlik primlerinin kulüp tarafından sözleşmede öngörülen bedel yerine asgari ücret ödendiğini belirterek, kendisine serbest transfer hakkı tanınması talebiyle Türkiye Voleybol Federasyonu başkanlığına başvurdu. Federasyon Yönetim Kurulu ise başvuruyu reddetti. İtiraz üzerine kararı inceleyen Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu, Aydemir'in sigorta primlerinin alınan ücret düşük göstermek için düşük ödendiğine ilişkin iddianın somut ve inandırıcı delilleri bulunmadığını belirterek mevzuat hükümlerine aykırı bir yön bulunmadığı gerekçesiyle reddetti.
-TAHKİM KURULU'NUN KARARLARINA YARGI YOLU KAPATILMIŞTIR-
Aydemir'in bireysel başvurusunu inceleyen Anayasa Mahkemesi ise başvurucunun sosyal güvenlik primlerinin eksik yatırıldığına ilişkin şikayetlerini öncelikle yetkili ve görevli ilk derece mahkemeleri önünde dile getirmesi gerektiğine dikkat çekti. Başvurucunun prim ödemeleriyle ilgili şikayetlerini daha önce dava konusu yaptığına ilişkin belge sunmadığını belirten Anayasa Mahkemesi, şikayetler konusunda öngörülen yargısal yollarının tamamın tüketilmediğini ifade ederek, başvuruyu kabul edilemez buldu. 6216 sayılı kanunun 45. Maddesinin 3. fıkrasında Anayasanın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemlerin bireysel başvurunun konusu olamayacağının hükmü bağlandığının belirtildiği kararda, Anayasanın 59. Maddesi ile spor tahkim kurulu kararlarının yargı denetimi dışında bırakıldığı anımsatıldı. Sporcuların başka bir kulübe bonservis bedeli ödemeksizin transfer olabilmesi imkanı getiren serbest transfer hakkının Türkiye Voleybol Federasyonu Sporcu Tescil Lisans ve Tranfer Talimatı'nın 16 maddesi ile düzenlendiğine dikkat çekilen kararda, "Başvuru tahkim kurulunun spor faaliyetlerinin yönetimine ilişkin olarak verdiği bir karardan kaynaklanmaktadır. Anayasa ile yargı yolu kapatılan Tahkim Kurulu'nun verdiği karara yönelik başvurunun incelenmeksizin konu bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemezdir" denildi.