Haberler

Milli Savunma Bakanı Yılmaz Bitlis'te Açıklaması

Abone Ol

"Türkiye'nin dirliğini ve birliğini güçlendirecek her hareket doğru ve yerinde yapılmıştır. Diyarbakır'ı böyle değerlendirmek lazım" "Şivan Perver'in 30 yıl önce söyleyemediği bir türküyü dün...

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretine ilişkin, "Türkiye'nin dirliğini ve birliğini güçlendirecek her hareket, doğru ve yerinde yapılmıştır. Diyarbakır'ı böyle değerlendirmek lazım" dedi.

Siyaset Akademisi, çeşitli ziyaret ve okul açılışı proramına katılmak üzere kente gelen Bakan Yılmaz, Bitlis Valiliğini ziyaret etti.

Burada gazetelerin sorularını cevaplayan Yılmaz, birlikten ve kardeşlikten kimseye zarar gelmeyeceğini ve Diyarbakır görüşmelerinde eleştirilecek bir durum olmadığını söyledi.

Şivan Perver'in 30 yıl önce söyleyemediği bir türküyü dün anadilinde söylediğini ve bunun kimseye zararının olmayacağını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Biz vehimlerimizle yaşadık ve bu Türkiye'yi geriye götürdü. Bu vehimlerden kurtulduğumuzda Türkiye daha ileriye gider. Dolayısıyla dün birlik ve beraberlik oldu. Bu süreçte ortak medeniyet kurduk ve hısım olduk. Her aileye baktığınızda eş veya babalardan biri Türk, Kürt, Laz veya Boşnak'tır. Ama beraber yaşıyoruz. Hısım olanların dışardan etkiyle hasım olamayacağının gösterilmesi açısından dünkü Diyarbakır ziyareti güzel bir örnek oldu. Bu milletin dirliğini ve beraberliğini, dışardaki güçler ne kadar uğraşırsa uğraşsın bozamayacak. Vehimlerimiz dayanaksız ve temelsiz. Şivan Perver'in anadilinde türkü söylemesiyle ve İbrahim Tatlıses'in ona eşlik etmesiyle gördük ki korkularla yaşayanlar kendi özgürlüklerini sınırlar. Dün Türkiye'nin her zamankinden daha bir özgür, daha bir kendine güveni gelmişti. Türkiye'nin dirliğini ve birliğini güçlendirecek her hareket, doğru ve yerinde yapılmıştır. Diyarbakır'ı böyle değerlendirmek lazım. Bunu eleştirenler, hala geçmişin vehimlerinden kurtulamamış demektir."

-Çözüm süreci

Çözüm sürecine yeni başladıklarını da dile getiren Yılmaz, "Süreç devam etsin bir huzur ve barış gelsin silahlar insin. Daha sonra genel af olabilecek bir husus. 'Kasaptaki ete soğan doğranmaz' diye bir söz var. Dolayısıyla genel af için o zaman olmadı. Ama bu millet barış sürecinde ve huzur olduğu dönemde bunu da düşünür ve yerine getirir" ifadelerini kullandı.

-Askeri birliklerin gelişmemiş illere taşınması

Şehirlerin büyümesiyle askeri birliklerin şehirlerin içinde kaldığını ve dolayısıyla şehir içinde kalan askeri birliklerin ateş yapabilmesi ve Mehmetçiklerin eğitim yapabilmesinin kolay olmadığını anlatan Yılmaz, bu tür askeri birliklerin şehir dışına taşınması doğrultusunda Genelkurmay Başkanlığının çalışma yaptığını bildirdi.

Bu nedenle Ankara'daki havacılık birliğinin Isparta'ya taşınma işlemlerinin devam ettiğini kaydeden Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İstanbul'daki kara havacılığı Çorlu'ya, Samandıra'daki bir yeri Tuzla'ya, Etimesgut'taki bir yerin ise Polatlı'ya taşınması için çalışma yapılıyor. İstanbul 15 milyon, Ankara ise 5 milyon nüfuslu olmuş. Buralara hizmet etmek nüfusunu artırmaktan geçmez. Buralara hizmet etmek, nüfusu azaltmaktan geçer. Zorunlu durumlar hariç mutlaka kamu kuruluşlarının, buna silahlı kuvvetlerimiz de dahil, büyük ilerimize değil, küçük illerimizde yer almasının uygun olacağını söylüyoruz. Böylelikle büyükşehirlerin yükü azalmış olacak. Oraya yüktür. Ancak o askeri birlikler Bitlis'e, Kırşehir'e, Bayburt'a Gümüşhane ve Sinop'a katkıdır. Böylelikle bölgesel kalkınmışlık farkını da giderirsiniz. Tabii Genelkurmay Başkanlığı bir çalışma ve master plan yapıyor. Önceden Mehmetçik sayımız 384 bin iken 1 Ocak'tan itibaren askerlik 12 aya düştüğünde yaklaşık 80 veya 100 bin asker azalacak. Asker sayısı 300 bine düşmüş olacak. Bu plan yapıldıktan sonra bu küçük iller de dikkate alınır."

-Kısa dönem askerlik için çalışmamız yok"

Yılmaz, kısa dönem askerlik için herhangi bir çalışmalarının olmadığını sadece askerlik süresini 15 aydan 12 aya indirdiklerini hatırlatarak, süre kısaltılmasının silahlı kuvvetlerin görüşü alınarak yapıldığını ifade etti.

Bu sürenin silahlı kuvetlerin ihtiyacı ile uyumlu olduğuna işaret eden Yılmaz, "Silahlı kuvvetlerimizin görüşünü ve ihtiyaçlarını dikkate almadan muhalefet partileri önerge veriyor. Bunların hiçbiri Genelkurmay Başkanlığı ve silahlı kuvvetlerimizin ihtiyacı ile bağdaşmıyor. Bedelliyi çıkardık ve bundan 70 bine yakın vatandaşımız faydalandı. 15 ayı 12 aya indirdik. Bunda sıkıntı yok. Askerlik şubelerimize başvuranların sayısı da artıyor. İlave bir askerlik süresi ve bedelliyle ilgili hiçbir çalışmamız yok" dedi.

-"Barış süreciyle iklim değişikliği oluştu"

Barış süreciyle Bitlis ve çevresini hak ettiği yere getirmek için büyük bir iklim değişikliğinin oluştuğunu kaydeden Yılmaz, bu iklim değişikliğinin yatırımcı ve Bitlislileri bölgeye çekeceğini dile getirdi.

Bakan Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

"Eğer o iklim olmazsa, Bitlis'e gelmekte tereddüt ederler. Yatırımcı bir güvercin gibidir. En ufak şeyde kaçmak için fırsat arar. Bu fırsatı vermemek için de bu barış sürecinin tamamlanması lazım. İyi bir süreç ve devam ediyor. Ufak tefek sıkıntılar olabilir. Ancak genelini görmek lazım. Sonuçta büyük resme baktığımızda hem Türkiye'nin hem de Bitlis'in bugünü çok daha iyi."

-"Türkiye en güçlü dönemini bu anda yaşıyor"

Valilik ziyaretinin ardından AK Parti Bitlis İl Başkanlığına geçerek burada da bir konuşma yapan Bakan Yılmaz, güvenlik olmazsa can, mal, eğitim hakkı, yatırım özgürlüğü ve teşebbüs hürriyetinin olamayacağını söyledi.

"Özgürlükleri sağlamak için güvenlik gerekiyor. Bu nedenle güvenliğin bedeli olmaz" diyen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Cumhuriyet tarihinden bu yana Türkiye en güçlü dönemini bu anda yaşıyor. Türkiye Cumhuriyeti demokratik bakımdan, temel hak ve hürriyetleri kullanma açısından en rahat dönemi yaşıyor. Biz özgür kalmak, başımızın dik ve anlımızın açık olmasını istiyoruz. Bunun için Türkiye'nin güçlü olması gerekiyor. Bunun için silahlı kuvvetlerinizi de güçlü olması gerekiyor. Bunun için savunma sanayi ürünlerini kendiniz üretmeniz lazım.

Kendi Atak helikopterimizi, insansız hava aracımızı, Göktürk uydusunu, Altay tankımızı, eğitim uçağımızı ve piyade tüfeğimizi ürettik. 2023 hedefimize ulaşmak için yüksek katma değerli ürünleri üretmemiz ve bilgi teknolojisine geçmemiz lazım. Zırhlı araçlarımızın hepsini Türkiye'de son teknolojiyle üretiyoruz ve yurt dışına da ihraç ediyoruz. Türkiye savunma sanayinde açık vermemektedir. Bu da Türkiye'nin geldiği seviyeyi göstermektedir." - Bitlis

Kaynak: AA / Güncel

Şivan Perver Diyarbakır Bitlis Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title