Haberler

Milyonlarca Yıllık "Fosil Orman" Müzeye Dönüştürülecek

Abone Ol

Manisa'nın merkez Yunusemre ilçesinde 16 ila 21 milyon yıl öncesine tarihlenen "fosil ağaç ormanı"nın açık hava müzesine dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı.

ZEKERİYA GÜNEŞ - Manisa'nın merkez Yunusemre ilçesinde 16 ila 21 milyon yıl öncesine tarihlenen "fosil ağaç ormanı"nın açık hava müzesine dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı.

Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, AA muhabirine, İstanbul Üniversitesi Orman Botaniği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik başkanlığındaki bilimsel çalışmalarda, Osmancalı Mahallesi'ndeki fosil ağaçların 16-21 milyon yıl öncesine ait olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Bilim adamlarının bölgede çalışma yürüttüğünü belirten Çerçi, "Jeolojik dönemlerde taşlaşan ağaçların daha sonra kayaya dönüştüğü ifade ediliyor. Burası da böyle bir yer. Öncelikle kazı heyeti oluşturulması için ortak kanaat oluştu. Nihai hedefimiz koruma altına alınan bölgeyi açık hava müzesine dönüştürerek turizme kazandırmak. Gösterilen alanların çevrilerek güvence altına alınması noktasında gerekli işlemlere başladık." dedi.

Çerçi, bilimsel çalışmalara desteklerinin süreceğini, Kültür ve Turizm Bakanlığını da konuya dahil etme gayretinde olduklarını vurguladı.

Prof. Dr. Akkemik de bölgedeki kesitlerden aldıkları parçaları incelediklerini dile getirdi.

Fosil ağaçlarla ilgili teknik bilgi veren Akkemik, şöyle konuştu:

"Burada 3 bileşen var. Birincisi volkanik dağ, o dağın yamacında bir orman ve aşağısında sulu bir ortam olması lazım. Volkan patladığında magmalar aşağı doğru gelirken ormanı yakıyor. Bir kısmı yanmadan kalıyor. Volkan patlamadan hemen önceki soğuk yere geldiğinde bunların üzerini kaplıyor. Bu ağaç kalıntıları zaman içinde kimyasal bir değişim geçiriyor. Taşın ana maddesi ağaca geçmiş oluyor. Üzerindeki binlerce tonun etkisiyle böylece taşlaşma süreci gerçekleşiyor."

Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sezgin ise bölgedeki fosil orman kalıntılarının gün yüzüne çıkarılması noktasında çalışmaların başlatıldığını söyledi.

Sezgin, "Bunun bir örneği Yunanistan'ın Midilli Adası'nda var. Çok ciddi çalışmalar gerçekleştirmişler. İnanılmaz ziyaretçi geliyor. Bu alan da o potansiyele sahip. O açıdan buranın da kısa sürede ele alınarak, insanların gözü önüne getirilmesi gerekiyor." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Üniversitesi Mehmet Çerçi Yunusemre Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title