Minik Çağla'nın Kalbine Hibrid Anjiyo
Doğuştan Kalp Rahatsızlığı Olan 6 Yaşındaki Çağla Dinç'in Transkateter ile Giderilemeyen Aort Darlığı, Hibrid Anjiyo Yöntemi ile Gerçekleştirilen Operasyonla Giderildi.
Doğuştan kalp rahatsızlığı olan 6 yaşındaki Çağla Dinç'in transkateter ile giderilemeyen aort darlığı, hibrid anjiyo yöntemi ile gerçekleştirilen operasyonla giderildi
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Fevzi Mercan-Mustafa Eraslan Çocuk Hastanesi'nde Mehmet-Hüsne Dinç'in ilk çocuğu doğuştan kalp rahatsızlığı bulunan 6 yaşındaki Çağla Dinç, hibrid anjiyo ile sağlığına kavuşturuldu. Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalı Bakanı Prof. Dr. Nazmi Narin, hem cerrahi ve kardiyolojik girişimsel yöntemle kalbe gerçekleştirdikleri operasyonun Türkiye'de ilk kez yapıldığını öne sürdü. Prof. Dr. Narin, "Çağla Dinç, kalp rahatsızlığı nedeniyle doğuştan beri takip ettiğimiz bir hastamızdı. Kalbindeki aort kapağında bulunan darlık, hastada göğüs ağrısı, solunum sıkıntısı gibi şikayetlere yol açıyordu. Hasta en küçük eforda nefes nefese kalıyordu. Tedavi edilememesi durumunda ölüm riski vardı. Biz, bu hastamızın transkateter yöntemle kalp kapağını genişletmek istedik. Fakat kasıktaki ana damarın çok dar ve kalpteki basınç farkının çok yüksek olması nedeniyle başarılı olamadık" dedi. Hastanın sağılına kavuşması için girişimsel ve cerrahi yöntemle, yani hibrid yöntemi ile kalp kapağının genişletilmesinin uygun olacağını düşündüklerini anlatan Prof.Dr. Narin, yapılan operasyonu ise şöyle anlattı: "Pediatrik Kalp Cerrahimizin de yardımıyla Anjio laboratuarımızda çalışan kalbi göğüs kafesinden çıkardık.
Kalp cerrahımız kalbin alt ucundan girişim yapacağımız yeri bize gösterdi. Biz de iğne katater yardımı ile kalbe girip, kalp kapağını tersten geçerek uygulamamızı gerçekleştirdik. Balonla kapağı genişlettik. Kalpte işlem öncesi 120 olan basınç farkını 30'a düşürdük. Dolayısıyla göğsü açarak kalbi durdurmadan minimum cerrahi ile bu işlemi tamamladık. Şimdi küçük çocuğumuzun kalp kapağı genişlemiş oldu ve kalpteki sıkıntıları giderildi. Sağlığı çok iyi." Bu uygulamanın tarskateter ile geçilemeyen aort darlığı olan hastada kalpteki aort kapağının hibrid anjiyo yöntemi ile genişletilen Türkiye'de ilk işlem olduğunu öne süren Prof. Dr. Nazmi Narin, açıklamasını şöyle tamamladı: "Türkiye'de çocuklarda doğuştan kalp rahatsızlığı bulunma oranı yüzde 0,6-0,8. Doğuştan kalp rahatsızlığı bulunan çocuklarda, bu tür aort rahatsızlığı görülme oranı ise yüzde 3-6'dır. Dolayısıyla bu yöntem sorunu gidermek için yeni bir ufuk olacaktır.
Bu operasyonu Türkiye'nin ilk hibrid pediatrik anjio laboratuarında gerçekleştirmiş olmanın da gururunu yaşıyoruz" diye konuştu. Çağla'nın annesi Hüsne Dinç de, eşi Mehmet Dinç'in işsiz olduğunu, kızının ameliyatını yeşil kartla gerçekleştirdiklerini belirterek doktorlara ve hastane personeline teşekkür etti.